1. Avaleht
  2. Kunst
  3. 21 Eesti kunstniku vabaduse-teosed jõudsid Kumusse
21 Eesti kunstniku vabaduse-teosed jõudsid Kumusse

21 Eesti kunstniku vabaduse-teosed jõudsid Kumusse

Eesti Vabariigi 100. aastapäevale pühendatud kunstiprojekt “Vabadus 21. sajandil” jõudis täna Kumu aatriumis vahefinišisse, kus esitleti kõiki aasta jooksul valminud teoseid. Järgnevad näitused üle Eesti ja maailma suurlinnades.

Eesti riigi nimel võttis teoste kogumiku vastu president Kersti Kaljulaid, kelle sõnul on Eestile omane väljendada ennast pildi keeles. “Oleme teinud seda ka siis kui vabadust ei olnud. Kunst on alati osa vabadusest, ka siis kui vabadust ennast niipalju meie ümber ei olegi. Kunsti on keerulisem tsenseerida kui teksti. Nii oli ka rasketel aastatel pildikeeles palju vabadust,” rääkis president.

Riigipea märkis oma kõnes, et täna on 23. august, päev mil me kõige rohkem vabadusest räägime, sest 79 aastat tagasi müüsid kaks totalitaarset režiimi teiste hulgas ka Eesti vabadust ja iseseisvust. “Meie teiega teame, mida see ilma jäämine tähendas ja mida tähendas röövitud vabaduse tagasi võtmine. Viimased 27 aastat, mis me jälle oleme vabad olnud, ei oleks saanud olla nii õnnelik, kui Eesti kultuuriinimesed ei oleks uskunud meie vabaduse paremasse tulevikku. Meie riigi paremasse tulevikku,” lisas president Kaljulaid.

Presidendi sõnul ei ole kingituseks saadud teoste eksponeerimiseks veel kohta valmis mõeldud, kuid see võiks olla mõni ootamatu koht, mis ei ole Eestis. Ta pakkus, et see võiks olla mõni selline koht, kus on palju meie kaasmaalasi, kuid kelle kontakt Eestiga on jäänud nõrgemaks.

20 Eesti tippkunstnikku on alates möödunud aasta augustist Eesti Litograafiakeskuses loonud sadat kunstikogumikku, milles igaühes on 21 suuremõõdulist vabadusest inspireeritud teost. Esimesena näidatakse kogumikku välispublikule tuleval nädalal ajaloolises Müncheni Künstlerhausis, kus algavad samal ajal rahvusvahelised litograafiapäevad.

Eesti Kunstimuuseumi juhi ja kunstiteadlase Sirje Helme sõnul on kogumikus koos väga heade kunstnike teosed, kes esindavad läbilõiget meie kunstielust. “Oluline on see, et see läheb üle maailma ja meil on jälle võimalus rääkida endast. Meil on raske olla suurte ja võimsate kultuuride vahel, aga me ei jäta jonni. Ei ole nii, et oleme ühes kohas, pesas,” rääkis Helme.

Head Uudised GoodNews