1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. Aasta kooriks 2017 valiti Collegium Musicale
Aasta kooriks 2017 valiti Collegium Musicale

Aasta kooriks 2017 valiti Collegium Musicale

Foto: Collegium Musicale

Eile kuulutas Eesti Kooriühing Estonia kontserdisaalis välja koori- ja puhkpillimuusika aastapreemiad.

Aasta kooriks 2017 sai Collegium Musicale (dirigent Endrik Üksvärav, abidirigent Miina Pärn), kes 2017. a oktoobris võitis EBU rahvusvahelise koorikonkursi „Let the Peoples Sing” täiskasvanute kategooria ja kogu konkursi Grand Prix’. Koor andis 2016/2017 hooajal 54 erinevate kavadega kõrgetasemelist kontserti, neist 23 väljaspool Eestit.

Panuse eest kultuuriruumi sai aasta koori tiitli Kolga-Kuusalu Kammerkoor (dirigent Taavi Esko), kelle 2017. aasta tegemiste hulka kuulusid koori 30. sünnipäeva tähistamine mitmete kontsertidega ja CD „Ma laulan suust ja südamest“ väljaandmine.

Aasta dirigendiks 2017 valiti Külli Kiivet – XII noortelaulupeo „Mina jään“ neidudekoori liigidirigent, 2019. a XXVII üldlaulupeo naiskooride liigidirigent, üle-eestilise neidudekoori Leelo peadirigent, Eesti Kooriühingu mentor, Tallinna Muusikakeskkooli laulueriala ja hääleseade õpetaja.

Aasta dirigent-muusikaõpetaja 2017 on Eve Eljand – Otepää gümnaasiumi muusikaõpetaja ning poistekoori, lastekoori  ja segakoori dirigent, samuti segakoori Eveko dirigent.

Aasta noore dirigendi tiitli sai Rasmus Puur, kes oli XII noorte laulu- ja tantsupeo „Mina jään“ ideekavandi autor, viis läbi suure hulga laulupeo eelproove ja muuhulgas dirigeeris meeldejäävalt laulupeo kontserdil enda loodud ühendkooride laulu „Meie“.

Aasta puhkpilliorkestriks valiti Eesti Noorte Puhkpilliorkester (dirigent Sirly Illak-Oluvere), kes saavutas 2017. aastal  ülemaailmsel noorte muusikute konkurss-festivalil Welt Jugendmusik Festival Zürichis kontsertorkestrite kategoorias H2 II koha.

Aasta orkestridirigendiks 2017 tunnistati Tarmo Kivisilla – Tallinna

Tehnikaülikooli puhkpilliorkestri dirigent.

Aasta koorihelilooja 2017 on Kadri Voorand, kelle 2 lugu kõlasid XII noorte laulu- ja tantsupeol.

Aasta suur tegu 2017 on XII noorte laulu- ja tantsupidu „Mina jään“.

Aasta tegu 2017 on tärkava koorihelilooja programm „Sahtlist saali“.

Aasta korraldaja 2017 tiitli pälvisid Kersti Seitam, kes oli XII noorte laulu- ja tantsupeo „Mina jään“ korraldusmeeskonnas ja Jana Perens – Naislaulu Seltsi poolt korraldatava traditsioonilise isadepäeva kontserdi kunstiline juht 2017. aastal ja mitmete kooride tegevuse korraldaja.

Aasta toetajad 2017 olid Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus ja Tallinna linn, kes on koorimuusika toetajad ja toetanud suures mahus sel suvel Tallinnas toimuva rahvusvahelise koorifestivali EUROPA CANTAT ettevalmistamist ning Veljo Tormise sünnikodu Kõrveaia taastajad ja säilitajad Janne ja Andres Nurja.

Kooriühingu koostööpreemia 2017 sai Teet Kehlmann, kes helirežissöörina on salvestanud aukartustärataval hulgal koorimuusikat.

Aasta kooriplaadiks 2017 valiti Tõnu Kõrvitsa autoriplaat „Moorland Elegies“ (Lageda laulud). Albumil esinevad Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester, dirigeerib Risto Joost.

Kaheteistkümnele tiitlile kandideeris 80 nominenti, kelle hulgast tegi valiku Kooriühingu muusikanõukogu. Hinnati  kooride, orkestrite ja dirigentide muusikalisi saavutusi, kontserttegevust, salvestusi, osalust konkurssidel ning panust ümbritsevasse kultuuriruumi.

Tiitlisaajatele väljapandud preemiad on rahalised.

Lisaks Kooriühingu aastapreemiatele anti üle Uno Järvela stipendiumifondi preemiad Olga Portnovale ja Mari Soonele. Olga Portnova on Ahtme Kunstide Kooli mudilas-, laste- ja poistekoori dirigent, Mari Soone õpib muusikapedagoogika magistriõppe II kursusel ja on Lagedi kooli mudilaskoori dirigent.

Kultuuriministri nõunik Eino Pedanik andis üle tänukirjad konkurssidel edukalt osalenud kooride ja puhkpilliorkestrite dirigentidele.

Head Uudised GoodNews