1. Avaleht
  2. Haridus
  3. Aasta väärtuskasvatuskoolid asuvad Võrus
Aasta väärtuskasvatuskoolid asuvad Võrus

Aasta väärtuskasvatuskoolid asuvad Võrus

Tartus toimunud konverentsil selgusid koolid, kus väärtuskasvatusega tehakse eeskujuväärivat tööd. Tartu Ülikooli eetikakeskuse juhataja prof Margit Sutrop andis väärtuskasvatuse rändkarikad ja tiitli „Väärtuskasvatuse kool 2019“ üle Võru Gümnaasiumile ja Võru Kesklinna Koolile.

Võru Kesklinna Kool vääris karikat kaasava juhtimise, vabaduse ja vastutuse kujundamise ning füüsilist ja vaimset tervist toetava väärtuspõhise koolikeskkonna loomise eest.

Kaare Lille, Võru Kesklinna Kooli direktori arvates näitas tunnustus, et nad on oma tegevustes õigel teel. „Meil on uus renoveeritud koolimaja ning saame nüüd öelda, et oleme suutnud sellele uhkele välisilmele samaväärse uhke sisu saavutada,“ naljatles Lill kooli püüdlustest kõneldes. Kooli õppejuht Õnne Kronberg lisas, et tänu eetikakeskuse tunnustusprogrammile muutus nende töö süsteemsemaks ning nad on üheskoos oma õpetajatega palju saavutanud. „Väärtuskasvatuse karika saamine on hea meeldetuletus, et meie koolis on väga palju head ning see kindlasti motiveerib meie kooliperet ka edaspidi,“ arvas Kronberg.

Võru abilinnapea Sixten Sild sõnas, et Võru Kesklinna Kool väärib igati oma tunnuslauset „Õppimiseks parim paik!“. „Selles koolis on inimesed alati säravsilmsed ja tegutsemishimulised ning ollakse edukas väga paljudes valdkondades,“ osutas Sild. Ta lisas, et kõige muu hea kõrval torkab Võru Kesklinna Kooli juures silma veel tegutsemislust iga-aastase kooli muusikali lavastamise juures ning kooli vilistlaste tugev jätkuv toetus.

Võru Gümnaasium pälvis tunnustuse väärtuspõhise ja teadlikult kujundatud koolikultuuri, mõtestatud koostöö väärtustamise ning avatud, koostöise ja sõbraliku koolikeskkonna loomise eest.

Võru Gümnaasiumi õppejuht Annely Hindrikson sõnas, et tänab oma kooli õpetajaid selle suurepärase töö eest. „Ma olen tänulik, et nad olid valmis selle väljakutse vastu võtma, sest kohe algab ka uus arengukava periood ning eneseanalüüsi kirjutamine on sellele väärtuslikuks sisendiks,“ kirjeldas Hindrikson tunnustusprogrammi väärtust koolile. „Saame kõik hea nüüd oma arengu järgmisse etappi kaasa võtta ning hakkame püüdlema veelgi parema poole,“ sõnas õppejuht.

Anti Alasi, Haridus- ja Teadusministeeriumi koolivõrguosakonna peaekspert, tõi esile, et Võru Gümnaasium on alates kooli avamisest 2015. aastal olnud väga selge väärtusorientatsiooniga kool. „Rõõmustame koos, et kooli suurepärasus on nähtav järjest laiemalt ja kaugemale. Koolikogukond ja koolipidaja Haridus- ja Teadusministeerium on Võru Gümnaasiumi pingutust suurepärase kooli loomisel juba ammu märganud,“ sõnas Alasi.

Tartu Ülikooli eetikakeskuse hea kooli projektijuhi Nele Punnari sõnul on kindlasti igal koolil üle Eesti omad tugevused ja arengukohad. „Tunnustusprogrammi käigus valmib kriitiliste sõprade nõustamise toel väärtusarenduse analüüs, mis aitab need tugevused üles leida ja nähtavaks teha,“ lisas Punnar. Tema sõnul on koolid sageli tagasisides välja toonud, et tunnustusprogrammis osalemine annab suuna, milliste tegevustega edasi liikuda või millest üldse loobuda. „On oluline, et kooli põhiväärtused ei jääks ainult dokumentidesse, vaid need leiaks igapäevaselt ka kehastuse,“ osutas Punnar.

Tunnustusprogrammi „Hea kool kui väärtuspõhine kool“ tiitlid anti üle 12. väärtuskasvatuse konverentsil „Harjutades kujuneb iseloom“. Tartu Ülikooli eetikakeskus on toetanud ja tunnustanud koolide ja lasteaedade väärtusalast tegevust alates 2009. aastast. Tunnustusprogrammides (varem konkursitööde kirjutamisel) koolid osaleda juba seitsmendat korda. Hea kooli ja hea lasteaia nimelistele tunnustusprogrammidele on aastatel 2009–2019 oma tööd saatnud 113 lasteaeda ja 92 kooli.

Süsteemse väärtuskasvatuse eest tunnustatud koolid:

  • „Hea kooli eksperdi“ märgiga tunnustati Kilingi-Nõmme Gümnaasium (juhtimise valdkond)
  • „Hea kooli edendaja“ tiitli pälvisid Jüri Gümnaasium, Tabivere Põhikool, Tartu Descartes’i Kool, Türi Põhikool, Võru Gümnaasium, Võru Kesklinna Kool, Väätsa Põhikool, Ülenurme Gümnaasium
  • Tiitliga „Hea kooli teerajaja“ tunnustati: Kergu Lasteaed-Algkool, Kose-Uuemõisa Lasteaed-Kool, Mäetaguse Põhikool, Palupera Põhikool, Roosna-Alliku Põhikool, Sillamäe Eesti Põhikool, Tallinna Läänemere Gümnaasium, Tartu Karlova Kool, Võnnu Keskkool
Head Uudised GoodNews