1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. ABIKS HOOLDUSKOORMUSEGA INIMESELE I Tallinna omastehooldajate projektis on veel vabu kohti
ABIKS HOOLDUSKOORMUSEGA INIMESELE I Tallinna omastehooldajate projektis on veel vabu kohti

ABIKS HOOLDUSKOORMUSEGA INIMESELE I Tallinna omastehooldajate projektis on veel vabu kohti

Tallinna Sotsiaal- ja Tervishoiuamet viib läbi Euroopa Sotsiaalfondi poolt rahastatud projekti „Abiks hoolduskoormusega inimesele”, mille raames töötatakse välja uued teenused omastehooldajatele, et toetada nende töölkäimist või tööturule pääsemist.

Pilootprojektist on võimalik osa võtta 50-l Tallinna linnas elaval omastehooldajal. Oodatud on omastehooldajad, kelle registreeritud ja ka tegelik elukoht on Tallinna linn, kusjuures see, kas omastehooldaja on ametlikult hooldajaks määratud, ei oma tähtsust. Teenus on suunatud täisealiste isikute hooldajatele.

Tallinna abilinnapea Betina Beškina sõnul soovib linn projekti abiga luua uued teenused, mis aitavad suurendada tööealiste hoolduskoormusega inimeste toimetulekut ja tugivõrgustikku, mis omakorda hoiab nende vaimset ja füüsilist tervist ja säilitab erialast kvalifikatsiooni. „Muuhulgas jagatakse operatiivselt asjakohast infot, et hoolduskoormusega lähedased orienteeruksid ning teaksid rohkem hoolekandeteenuste -ja toetuste võimalustest. Ühtlasi toetatakse sarnaste kogemustega inimeste omavahelist suhtlust ning juhendatakse neid igapäevase hooldusega seotud tegevustes,“ täpsustas Beškina.

Pilootgrupis viiakse läbi uuring, et välja selgitada, millistest teenustest omastehooldajad hetkel enim puudust tunnevad. Toetudes uuringu tulemustele, koostatakse ekspertide abiga vastavad teenustepaketid, mida projektis olevatel omastehooldajatel on võimalik tasuta kasutada ja testida.

Projektijuhi Anni Raie sõnul on hetkel huvi projekti vastu näidanud mitukümmend omastehooldajat, kuid siiski oodatakse projekti veel osalejad, et saaks hea ülevaate hoolduskoormusega inimeste praegusest olukorrast ning pakkuda ka teenuseid võimalikult paljudele inimestele.

Oodatud on ka pensioniealised omastehooldajad, kuni vanuseni 74-aastat. Teenuseid hakatakse pakkuma sügisest, kuid eelnevalt käib ettevalmistustöö teenuste väljatöötamise ning teenusepakkujate leidmiseks. „Oleme projektiperioodil kontaktis nii pilootgrupis osalejate kui ka teenusepakkujatega, et vajadusel teenuseid kohendada ja parendada. Projekti eesmärgiks on töötada välja teenused, mis omastehooldajate tööturule suundumist igakülgselt toetaks,” nentis Raie.

Projekt kestab ligi kaks aastat ning lõpeb 2022. aasta jaanuaris.  Teenuseid pakutakse nii eesti- kui ka venekeelsetele klientidele.

Head Uudised GoodNews