1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Abilinnapea Betina Beškina: märkame laste muresid ja aitame neid ennetada
Abilinnapea Betina Beškina: märkame laste muresid ja aitame neid ennetada

Abilinnapea Betina Beškina: märkame laste muresid ja aitame neid ennetada

Tallinna Sotsiaal- ja Tervishoiuamet korraldas täna Viru hotelli konverentsikeskuses ülelinnalise konverentsi „Turvaline Tallinn X“, mis keskendus sedapuhku lastega seonduvatele teemadele.

Abilinnapea Betina Beškina märkis oma kõnes, et ehkki lapsi ei ole kunagi nii palju väärtustatud kui tänapäeval, siis on lapsed praegu rohkem ohus kui kunagi varem. „Nii nagu selgub meie õpilaste seas läbiviidud uuringust, on lastel palju muresid – kiusamine, koduvägivald, sõltuvused, liigne sotsiaalmeedia tarbimine, enesevigastused ja enesetapu mõtted. Ligi 12% õpilastest on näinud kodus füüsilist vägivalda, milles osales täiskasvanu ja  psühholoogist vägivalda kodus kirjeldab iga neljas laps,“ rääkis Beškina. „Sõbrad ja ümbrus nõuavad sageli teistsugust käitumist. Üle kahe tunni päevas suhtleb sotsiaalmeedias 42% küsitletuist, kuid mis on selle kasutegur lapse arengule. Teisiti käitumine viib aga üksinduseni ja kurbade mõteteni. Mis jääb meie lastel koduses ja koolielus iga päev vajaka ning millele peaksime mõtlema, et oma last aidata. Loodetavasti tänane konverents tutvustab meile erinevaid märkamis- ja sekkumismeetmeid, mis aitaksid meil märgata ja õigel ajal sekkuda – selle nimel, et kõigil lastel oleks meie linnas hea ja turvaline kasvada.“

Konverentsil andis ülevaate 15.-16.aastatse õpilaste seas läbiviidud uuringust Mark Gortfelder Tallinna Ülikoolist. Uuringu viis läbi sotsiaal- ja tervishoiuamet koostöös SA Tallinna Koolitervishoid ning selle andmeid kogub Islandi ennetusmudelit kasutavate riikide võrgustik Planet Youth, millega on liitunud ka Tallinn. Ühtekokku esitati koolinoortele 71 küsimust, millele vastasid 4292 õpilast 51-st koolist Tallinnas.

Tartu Ülikooli dotsent Dagmar Kutsar kõneles aga laste heaolust kui ühiskonnatervise peegelpildist, väärtuste ja tervisekäitumise kujundamisest koolis rääkis Haridus- ja Teadusministeeriumi üldharidusosakonna peaekspert Imbi Henno, suitsiidiennetamisest ja selle põhjustest tegi ettekande kliiniline psühholoog Mihhail Beljajev SA Tallinna Lastehaigla Laste Vaimse Tervise keskusest. Kogukondlikku ennetustööd tutvustas Laidi Surva justiitsministeeriumist ja mobiilsest noorsootööst rääkis Aleksei Jefimov Tallinna Spordi- ja Noorsooametist.

Head Uudised GoodNews