1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Abivahendikeskuses sai katsetada maailma kergeimat ratastooli ja silmadega trükkimist
Abivahendikeskuses sai katsetada maailma kergeimat ratastooli ja silmadega trükkimist

Abivahendikeskuses sai katsetada maailma kergeimat ratastooli ja silmadega trükkimist

Invaru abivahendikeskus
Fotod: Mihkel Leis

Eesti suurim abivahendikeskus Invaru avas eile üheks päevaks uksed oma tööruumidesse ja näitas abivahenditega tegelemise köögipoolt. Külalised said omal käel järgi proovida maailma kergeima ratastooli kasutamise ning silmadega arvuti juhtimise.

Invaru Helgi tee kompleks Rae vallas on abivahendikeskuse asutaja ja juhataja Enn Leinuste sõnul esimene spetsiaalselt abivahenditega tegelemiseks mõeldud hoone Eestis. Eile lubas ettevõte oma juubeliaasta tähistamise raames esimest korda huvilised oma peakorterit uudistama ning uuemaid tehnoloogiaid abivahendite vallas ise järgi proovima.

Invaru abivahendikeskus

Külalised uudistasid ja tegid proovisõitu maailma kergeima aktiivratastooliga Panthera X, mida Eestis on kasutuses umbes paarikümne ringis. Ratastoolidega saabunud külalised said võimaluse terapeutide ja tehnikutega abivahendite osas nõu pidada ning huvipakkuvaid vahendeid ja varuosasid kohe ka järele proovida.

Invaru abivahendikeskus

Vaieldamatuks lemmikuks oli silmjälgimisseade, mis võimaldab arvutit kasutada vaid silmade abil. Abivahendikeskuse kommunikatsiooni abivahenditehnik Ivar Ambos märkis, et silmjälgimisseadme abil saab kasutada kõiki arvutis olevaid rakendusi. “Kõik mida saab harilikult teha hiire ja ka klaviatuuriga, saab seadme abil korda saata ka silmadega – Internetis surfata, sõpradega rääkida, mängida, koostada dokumente, aga kasutada ka juhtseadmeid tulede või näiteks televiisori sisselülitamiseks,” kirjeldas Ambos, kes külalisi silmajälgimisseadmega trükkimisel juhendas.

Invaru abivahendikeskus

Enn Leinuste, kes külalistele Skandinaaviamaade eeskujul projekteeritud  maja tutvustas, märkis, et sündmuse eesmärgiks oli näidata, kuivõrd mitmekesine on erivajadustega inimestele mõeldud abivahendite valik. Kindla süsteemiga laoruumid andsid külastajatele ettekujutuse abivahendiksekuse kaubamahtudest ning sügava mulje jättis remondi- ja hooldustöökoda, kus jätkus uudistamist kauemaks. “Erinevate abivahendite hulk, mis meie majast ühe kuu jooksul läbi käib, paneb ka mõtlema, kuivõrd palju on meie kõrval neid inimesi, kes igapäevaselt tuge vajavad,” andis Leinuste mõtteainet. Ta lisas, et Invaru pakub abivahendite täisteenust alates personaalsest nõustamisest terapeutide ja tehnikute poolt kuni abivahendi remondi ja hoolduseni abivajaja enda kodus.

mihkelleis.ee

 

Näitena tõi ta välja, et ettevõttel on hetkeseisuga välja üüritud ligi 6500 ühikut abivahendeid, sealhulgas 1800 ratastooli, 1900 käimisraami ja 1600 potitooli. Ühe suurema kaubaartiklina käib ühes kuus ettevõttest läbi 2,5 kaubaauto täit mähkmeid.

Head Uudised GoodNews