1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. AHHAA avab uksed spioonimaailma
AHHAA avab uksed spioonimaailma

AHHAA avab uksed spioonimaailma

Ahhaa-ülisalajaneAlates homsest saavad kõik kriminalistikahuvilised külastada Teaduskeskus AHHAA uut spiooninäitust „Ahhaa, ülisalajane“, mis avab uksed salaagentide maailma telgitagustesse.

AHHAA juhatuse liikme Pilvi Kolgi sõnul on avatav spiooniteemaline näitus Euroopas ainulaadne ning teist sellist kriminalistikanäitust lähipiirkonnast ei leia.

„AHHAA tahab alati midagi uut ja põnevat pakkuda ning õnneks ei saa sellised teemad kunagi otsa. Julgeolekuteema on rahvusvahelises pildis hetkel väga aktuaalne. Samuti on kriminalistika jätkuvalt populaarne teema. Sellest tekkiski mõte selline näitus Eestisse tuua,“ ütles Kolk.

„Näitus räägibki eelkõige kriminalistikast, kuidas saada uurijaks ning milline on uurijate töö. Puudutamata ei jää ka spiooniteema. Kui me vaatame kui populaarsed on Bondi-filmid, siis arvan ma, et näitusele on sihtgrupp kindlasti olemas,“ lisas Kolk.

Kõiki 42 avatava näituse eksponaati saab ise katsetada. Külastajatel avaneb võimalus murda lahti krüpteeritud koode ning uurida, kuidas töötab lennujaamast tuttav kohvreid valgustav röntgenmasin. Lisaks saab teada, mis on salapärane Enigma masin või kuidas on võimalik liikuda nähtamatult. Näitus jääb AHHAAsse kuni 2016. aasta aprillini.

Lisaks näitusele hakkavad toimuma ka temaatilised töötoad. Külastajad saavad ise kehastuda kunstidetektiivideks ning võltsitud maale ehtsatest eristada; kriminalistikateemalises töötoas saab aga ise sõrmejälgi võtta ning neid uurida.

Näitus „Ahhaa, ülisalajane“ vahetab välja teaduskeskusesse rohkem kui 125 000 inimest meelitanud dinosauruste näituse, mis teeb keskmiseks külastajate arvuks ligi 21 000 inimest kuus. Uus näitus tuuakse AHHAAsse Tšehhist ning see on valminud Belgia ja Taani teaduskeskuste koostöös.

Head Uudised GoodNews