1. Avaleht
  2. Intervjuu
  3. Ajakiri Golf: „Seotud“ saate peategelased peagi golfiväljakuid vallutamas
Ajakiri Golf: „Seotud“ saate peategelased peagi golfiväljakuid vallutamas

Ajakiri Golf: „Seotud“ saate peategelased peagi golfiväljakuid vallutamas

Foto: Margus Vilisoo / MxM Stuudio  Jumestus: Kaisa Poom
Foto: Margus Vilisoo / MxM Stuudio
Jumestus: Kaisa Poom

Sel korral ei viinud ajakiri Golf uustulnukaid mitte golfiväljakule, vaid hoopis loengusaali. Jõelähtme Golfikeskuse juhil Hanno Krossil oli aega 15 minutit, et telesaate „Seotud“ peategelastele Monikale, Beritile, Annale, Raddale ja Karinile selgeks teha, mis golf on ja miks nad peaksid seda mängima.

Hanno tõi välja neli punkti, miks peaks golfi mängima. Algatuseks ütleb ta, et tegu on alaga, mida meelahutuses peetase pigem spordiks ja sportlaste hulgas pigem meelelahutuseks. Temale seostub golf aga ennekõike tervisega. Esimene asi, mis võiks naised golfiväljakule tuua, on see, et ühe golfiringiga kulutatakse ära kuni 3000 kilokalorit. Seepeale hõiskab Anna, et tema on ära räägitud. Lisaks on mängu juures sotsiaalne pool. Sotsiaalsus on see, miks Monika tahab golfi mängida. Hanno sõnul on igal inimesel veel ka omaette vajadus enesetoestuseks ja seda golf väljendab. Loomulikult ka noored ja töö nendega. Hanno toob tervisliku näitena oma isa, kes möödunud aastal mängis 96 ringi golfi, mis tähendab, et ta kõndis läbi 1000 kilomeetrit aastas. Peamine on see, et golfi mängivad õnnelikud ja rõõmsameelsed inimesed ning see läheb korda ka „Seotud“ naistele.

Foto: Margus Vilisoo / MxM Stuudio
Hanno Kross
Foto: Margus Vilisoo / MxM Stuudio

Naiste eelhäälestus golfile oli erinev. Berit ütles, et temal puudus varasem kokkupuude golfiga. „Mängida on saanud vaid minigolfi ja paar korda niisama golfikeppi moe pärast käes hoitud. Meelestatus oli positiivne, kõik uus on põnev ja golfi peaks elu jooksul korra kindlasti ära proovima.“ Radda oli golfi näinud vaid filmides. Anna eelhäälestus oli positiivne, kuigi golfist oli ta varem kuulnud. Karin ütles, et tutvumisel uute asjadega või sattudes uutesse olukordadesse püüab ta mitte tekitada endale eelarvamusi. „Ma tean, et on olemas selline spordiala nagu golf ja ma olen ka umbes kuus-seitse aastat tagasi käinud Haapsalu golfiväljakul ühel algajate koolitusel. Tean, et on selline kuulus golfar nagu Tiger Woods. Olen lastega ja sõpradega mänginud minigolfi – kuigi sellel ei ole vist midagi pistmist tõelise golfiga?“

Monikaga on aga hoopis huvitav lugu. Tema on eelmise aasta kevadest ajakirja Golf väljaandja. „Usun, et nii mõnigi golfimängija mõtleb, et kuidas ja miks annab keegi välja golfiajakirja ise golfi mängimata. Eks golfi mittemängimine oligi üks n-ö vaimseid takistusi antud ajakirja oma meedia-, turundus- ja reklaamiagentuuri MediaMarketing Est OÜ katuse alla tõstes. Olen alati pidanud loogiliseks, et selleks, et teistele midagi tõeliselt väärtuslikku pakkuda, peab endal olema kogutud piisavalt palju teadmisi ja kogemusi. Õnneks viis aga minu tee mind tänu Krista Lensinile kokku praeguse ajakirja peatoimetaja Ivika Liblikuga, kelle jaoks golf on elustiil ja kellest paremat ning isikuna päikeselisemat inimest ma ei suudaks ajakirja sisupoole juhina hetkel ette kujutada. Ja nagu Ivika küsis selle peale, kui sai teada, et ma olen perega plaaninud sel kevadel hakata ka ise golfi mängima – et kes siis tööd teeb!?“
Golfiga Eestis on Monika ennast eelmisel aastal üsna põhjalikult kurssi viinud.

Ajakiri Golf toimetus usub, et juba peagi saab kõiki viit säravat naist ka golfiväljakul näha.

Mida uut ja huvitavat golfi kohta teada saite?

Foto: Margus Vilisoo / MxM Stuudio
Foto: Margus Vilisoo / MxM Stuudio

Berit: Teadmine, et golfi ei pea pelgama, palju on harrastajaid ja alustajaid ning uued tulijad on ainult tere tulnud, oli meeldiv. Peamine ning suurim üllataja oli golfi reaalse füüsilise koormuse tase – see, kui palju inimene põletab kaloreid ja trenni teeb. Kõrvaltvaatajana tundub, justkui kerge kepiga ringijalutamine, aga ilmselgelt on see vale hinnang.

Radda: Just see, et golfimäng ei olegi nii kallis, nagu räägitakse.

Anna: Ma ei teadnud, et golf on kehale mõõduka koormuse andmine, või isegi põletab nii palju kaloreid. Arvasin, et golf on pigem selline passiivne mäng vanematele inimestele.

Monika: Olin sellest kuulnud, aga huvitavaim info, mida Hanno Kross meie lõbusale tele-eksperimendis „Seotud“ naistele rääkis, oli minu jaoks see, et teatud riikides kirjutatakse teatud haiguste puhul välja golfimäng. See peaks iga terve mõistusega ning teatud vaimsete väärtustega inimesele golfi kohta juba kõik ära ütlema. Miski siin elus pole tähtsam kui tervis!

Karin: Tuleb välja, et golf ei ole sugugi kallim spordiala kui surfamine või jalgrattasport. Kui rattaga sõitma minnes peab pähe panema rattakiivri, siis golfiväljakule ei minda kunagi T-särgis. Igal spordil omad reeglid. golfi  mängides kõnnitakse läbi sadu ja tuhandeid kilomeetreid, selle peale mänguhasardis tegelikult ei mõelda.

Kui palju te varem üldse golfist teadsite ja huvitusite? 

Berit Foto: Margus Vilisoo / MxM Stuudio
Berit
Foto: Margus Vilisoo / MxM Stuudio

Berit: Ma tean, kes on Tiger Woods, ja seda sellepärast, et loen lehti, muu osas mul kahjuks erilisi teadmiseid ei ole. Mängu peamistest reeglitest saan ka aru – mida väiksem on löökide arv, seda parem… on vist !?

Monika: Esimene kokkupuude golfiga kaugemalt oli minul siis, kui ma tegevprodutsendina lõin kaasa Jõelähtmel asuva Fahle Golf restorani mainefilmi toomisel. Siis õnnestus mul restorani juhi õpetuste kaasabil õppida golfikeppi õigesti käes hoidma. Teine õnnelik kord, kui sai juba oma esimene pall lennutatud, oli eelmise sügise alguse päikesepaistelisel päeval koos ansambliga Karavan Niitväljal. Ja veel sain hiljuti Baltoil OÜ ruumides sisegolfis mõned löögid teha. Mind tõmbavad golfimängu poole mitmed asjaolud, aga üks kurioossemaid asju on olnud inimeste jälgimine ja püüd neist aru saada. Viime teatavasti tuntud inimesi ajakirja toimetusega elus esimest korda golfi mängima, et sellest hiljem ajakirja lugu kirjutada ja avalikkusele tuntud inimeste esimest kogemust lugejatega jagada. Mäletan hästi seda vahet, kui esimesena viisime ansambli Vennaskond Jõelähtmele ning milline oli bändiliikmete suhtumine enne ja pärast mängu.

Karin: Ma tean golfist ainult nii palju, et mida vähemate löökide arvuga suudad raja läbida, seda parem, aga tegelikust golfimängust ei tea ma midagi. Miks ma pole olnud golfimängust huvitatud – ju sellepärast, et olen hetkel hõivatud teiste hobidega, nagu tantsimine, võimlemine, mootorrattaga sõitmine.

Kas ja mil viisil Hanno teid enim oma jutuga veenis?

Berit: Kindlasti on huvi suurem, trenn on tugev ja mäng tundub huvitav. Jutt oli julgustav.

Radda Foto: Margus Vilisoo / MxM Stuudio
Radda
Foto: Margus Vilisoo / MxM Stuudio

Radda: Huvitav oli see, et tõesti golfimäng kasvatab inimest, kasvatab erinevaid väärtusi ning see on sotsiaalne mäng, kus on palju suhtlemist.

Anna: Mind veenis eelkõige see, et golf on tervislik ja seltskondlik spordiala ning saad viibida ilusas looduses.

Monika: Viis, kuidas Hanno Kross meile golfimängu tutvustas, oli lihtne ja arusaadav. Kõik põhipunktid, alates tervislikust eluviisist kuni inimestega sotsialiseerumiseni välja, tundusid ühtmoodi olulised.

Karin: Hanno lühikesest tutvutusest oli minu jaoks kõige veenvam see, et ka erineva tasemega golfimängijad võivad koos mängida. Mängu lõpuks püüab igaüks enda handicap tulemust ületada ja kes sellega kõige paremini hakkama saab, on selle päeva parim. Võimalus veeta koos perega kvaliteetaega.

Kuidas teile golf, kui stiilne mäng üldse meeldib? Riided, väljakud, varustus, elustiil. Mis selle kõige juures enim üllatas ja imestama pani?

Berit: Golf ongi jah just stiilne mäng. Kogu spordi juures ollakse kenasti riides, esinduslikkus ja stiilipuhtus hakkab kohe silma. Varustuse osas ei oska ma midagi tarka öelda – on golfikepp ja neid on erinevaid, vist kaug- ja lähilöökide jaoks. Ma ei saa öelda, et mind miski peale reaalselt läbitava kilometraaži üllatas.

Radda: Tundsin ennast golfiriietes ja varustusega käes väga mõnusalt, stiil on selline kihvt ja mugav.

Anna Foto: Margus Vilisoo / MxM Stuudio
Anna
Foto: Margus Vilisoo / MxM Stuudio

Anna: Ilus, värviline, stiilne.

Monika: Välimist poolt ei oska hetkel kommenteerida aga tunnistan kohe üles, et mina kardan oma esimest mängu väga! Ma olen selline „siiberdis“, kellel ühes kohas paigalpüsimiseks on vaja tugevat sisemist vaimujõudu kasutada. Eks ma saan sellega ikka hakkama, aga saab olema raske muudkui oodata ja oodata uuesti oma löögivõimalust. Ei tea, kas ma saaks üksi ka mängida. Aga eks kevad näitab, kui raske see tegelikkuses saab olema.

Karin: Ei noh, kellele ei meeldiks stiilsed spordialad, nagu golf, tennis, purjetamine. Kui nende aladega pühendunult tegeleda, siis see muutubki elustiiliks. Golfivarustus – riided, jalanõud, golfikepid, pallid… Kõik see on kindlate reeglite järgi paika pandud.
Ma arvan, et see on nagu lastega – mida varem nad teavad, kuidas elus asjad toimivad, seda lihtsam on neil hakkama saada. Kui ma tean, kuidas golfiväljakul peab välja nägema seda mugavamalt ma ennast tunnen. Uh, uued riided ja jalanõud mulle meeldivad!
 
Tekkis teie peas ka mingisuguseid takistusi, miks ei peaks seda mängu mängima?

Berit: Seda oskan öelda pärast esimest praktilist proovi. See, kas siis pakub pinget või ei – mingisugusel muul põhjusel ma mängimist ei jätkaks.

Radda: Minu tutvusringkonnas ei olnud ühtegi inimest, kes sellega tegeleks.
Anna: Siiski arvan, et golfiga alustamine on kulukas.

Monika Foto: Margus Vilisoo / MxM Stuudio
Monika
Foto: Margus Vilisoo / MxM Stuudio

Monika: Mainisin seda ennist, et pabistan oma energilise iseloomu pärast. On jäänud mulje, et golfimäng on veidi vähem energilistele inimestele, aga Hanno võttis selle hirmu maha. Teatavasti ta pole ka ise kõige tagasihoidlikuma natuuriga, pigem just vastupidi – aktiivne ja ülimalt energiline. Lähen tema jälgedes.

Karin: Ma ei näe hetkel ühtegi takistust, miks ei peaks seda mängu mängima. Igasugune sportlik tegevus ja värskes õhus viibimine on tervisele kasulik ja kes meist siis ei tahaks kaua ja tervena elada.

Kuivõrd sportlikud te üldse olete ja milliste spordialadega tegelete?

Berit: Viimased paar aastat ei ole paraku eriti sportlik olnud, elus oli takistusi, mis ei lasknud trenni teha. Enne seda olin terve elu väga sportlik – võrkpall, ujumine, kergejõustik, kus tegelesin odaviskega, erinevad fitness-alad ja üks lemmikuid – siserattatreeningud ehk spinning. Hetkel olen kuu aega taas trenni teinud ja füüsis paraneb kiirelt, kuna põhi all on korralik.

Radda: Hetkel käin vahetevahel jõusaalis ning basseinis, mõnikord tantsutrennis, elus olen aga tegelenud päris palju erinevate tantsustiilidega, ka võrkpalliga.

Anna: Ma ei tegele igapäevaselt aktiivselt ühegi spordialaga. Eks mind hoiab vormis tihe graafik tööl, kodus kohustused ning aed. Kuid naudin ujumist, võimlemist, rattasõitu ning pikki jalutuskäike.

Monika: Meie käime perega regulaarselt ujumas.

Karin Foto: Margus Vilisoo / MxM Stuudio
Karin
Foto: Margus Vilisoo / MxM Stuudio

Karin: Ma olen lapsepõlvest peale spordiga tegelenud. Käisin koolis Valgamaal pisikeses Hummuli koolis ja kuna õpilasi oli vähe, siis tuli väga tihti osaleda rajooni krossijooksu ja suusavõistlustel. Keskkooli ajal mängisin natuke käsipalli (siis nimetati seda väravpalliks) ja käisin kergejõustiku trennis. Täna ma regulaarselt ühegi spordialaga ei tegele, aga olen ühe tantsurühma liige ja teen natuke pilatest.

Võtke paari lausega kokku, millise mulje golf kui elustiil jättis ja kuidas te seda kõike oma lähedastele ja sõpradele edasi kirjeldaksite.

Berit: Nii põgusa kokkupuute tagajärjel on raske hinnata mingit elustiili – selleks oleks vaja antud elustiiliga kursis olla, mida ma golfi puhul paraku ei ole. Sõpradele nagu ikka soovitaks alati proovida asju, mis hingele lähedased või lihtsalt uued ja huvitavad.

Radda: See on mõnus seltskondlik mäng intelligentsetele inimestele.
Anna: Golf jättis mulje kui analüüsivõimet, vaimset tasakaalukust ja käitumiskultuuri arendavast mängust.

Monika: Mina kavatsen oma lähedased, kes huvitatud on, golfiväljakule kaasa võtta. Oma silm on kuningas ja eks nii saab edasi ise otsustada, kas soovib ka mängima hakata või mängima ka edaspidi jääda.

Karin: Golf kui elustiil, golf kui sport – väga põnev. Ma oskan olla väga veenev, et seda kõike enda lähedastele ja sõpradele edasi anda. Olen juba üheteistkümnendat aastat tantsurühma Black Coffee liige ja need on sellised vahvad naised, kes oleksid valmis iga kell koos minuga golfi mängima.

Mida golfirajale mineku juures ehk kõige enam kardate?

Berit: Ausalt öeldes ma ei karda golfirajale minekut… või on ehk midagi, mida peaks kartma?

Anna: Seda, et ei saa pallile pihta ning rikun muru ära. Pelgan, et ei saa oma rõõmuhetki valjult välja elada.

Karin: Ma olen nii palju „hull mutt“ küll, et mina ei oska  enne golfirajale minekut midagi karta. Mina ei karda häbisse jääda, kui ma golfipallile pihta ei saa. Mis halvasti, see uuesti.

Miks teie arvates peaks keegi golfi mängima hakkama?
 

Foto: Margus Vilisoo / MxM Stuudio Jumestus: Kaisa Poom
Foto: Margus Vilisoo / MxM Stuudio
Jumestus: Kaisa Poom

Berit: Inimene peab elus tegema seda, mis talle meeldib – mitte alluma kartustele, läbikukkumise hirmule ja muudele segavatele faktoritele. Kui golf meeldib, pakub huvi, siis mine ja mängi!

Radda: Tegelikult ei peagi, aga iga uus kogemus võib meie elus mängida suurt rolli. Mida rohkem me oskame ja teame, seda põnevam on elada!

Anna: Ajaveetmisvormina on golf  suurepärane ning hasart on see, mis paelub.

Monika: Esimese asjana vist isegi soovitan seda kõigile minusugustele, kellel tegelikult justkui aega pole. Aeg tuleb võtta. Läbiküpsenud juhte, kes teevad aastaid tuleviku nimel ränka tööd enese eest hoolitsemata ning peale seda tervis üles ütleb ja tööaastate viljad jäävadki noppimata – kellele see kasulik on? Mitte kellelegi!
Seega, olen ise eeskujuks ja loodan, et suudan aja jooksul ka teisigi nakatada.

Karin: Mina alustaksin golfiga tutvumist ikka otse golfiväljakult, mulle meeldib vahetu kontakt ja elav emotsioon.  Ma arvan, et golf sobib kõigile. Ja nagu Hanno ütles, siis see on üks väheseid mänge, kus koos saavad mängida isa ja tütar, vanaisa ja lapselaps. Miks peaks keegi golfi mängima? MIKS MITTE?

Dagmar Reinolt 
 
Golfivarustus: Fotodel kasutatud tooted saadaval BO Golfi esinduskauplustes üle Eesti ja GolfLife Shop’is.

Head Uudised GoodNews