1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Algas folkloorikuninga rahvustoitude ja koduveini konkurss
Algas folkloorikuninga rahvustoitude ja koduveini konkurss

Algas folkloorikuninga rahvustoitude ja koduveini konkurss

Algab folkloorikuninga rahvustoitude ja koduveini konkurssJakob Hurda nim. Põlva Rahvahariduse Selts on igal aastal juulikuus tähistanud oma nimikangelase sünniaastapäeva, et väärtustada Himmastest pärit suurmehe mälestust. Läinud sajandi üheks kuulsamaks eestlaseks nimetatud Hurt teenis juba oma eluajal mitmeid tiitleid. Usuteaduse vallas kutsuti teda kandidaadiks, keeleteaduses doktoriks. Pärast surma pärjas rahvas ta aga kuningaks. Folkloorikuningaks. Sellise erakordse tunnustuse oli Hurt auga välja teeninud, sest siiani on maailmapärandis suurim ja ainulaadseim Jakob Hurda kogu, mis koosneb 170 köitest sisaldades 50 000 rahvalaulu. See hiigelkogu muutus rahvusvaheliselt kuulsaks juba Hurda elupäevil ning põhjustas pärast tema surma Eesti Rahva Muuseumi asutamise.

Kodukant Põlva ning eeskätt rahvahariduse selts ja Põlva Linna Harrastusteater on püüdnud aastaid suurmehe sünniaastapäevi eriilmeliselt tähistada (Jakob Hurda elu käsitlevad dokumentaalnäidendid, teemakonverentsid, kontserdid, väljasõidud suurmehega seotud paikadesse, Jakob Hurda nimelise rahvuskultuuriauhindade üleandmise tseremooniad jms.).

Sellel aastal otsustas toimkond rõhutada tõika, millest ka Jakob Hurt eriliselt hoolis ja mida pühaks pidas. Hurt hindas parimaks lihtsat, talupoja köögis valmistatud toitu. Ta õnnistas mulgiputru, musta leiba, värsket karaskit, mett ja külma piima. Lausa arstirohuks pidas ta klaasikest head koduveini.

Jakob Hurda 175. sünniaastapäeva tähistamise toimkond tahabki sellel korral tunnustada meie oma kodust kööki, kus hakkajate perenaiste (-meeste) käe all on valminud omatehtud leib, karask, plaadikook, sõir ja koduvein. Just neid põliseid eesti rahvustoite ja keelekastet oodatakse võistlustulle. Ürituse toimkonnas koos Jakob Hurda Seltsi esindajatega lööb aktiivselt kaasa ka abivallavanem Janika Usin. Konkursi patrooniks on eesti rahvustoidu väsimatu propageerija Ester Tuiksoo.

Toidukonkurss saab teoks 19. juulil Põlva Kultuuri- ja Huvikeskuses. Osalema oodatakse kõiki tublisid  perenaisi ja veinimeistreid üle Eesti ning kaugemaltki, kes suudavad  pakkuda rahvuslikku mitte ainult vanas heas kuues, vaid päris julgesti võib välja tulla iga loominguline meister, kes on traditsioonilisse vanasse heasse maitsesse lisanud kaasaja hõngu.

On kohustuslik pakkuda omatehtut hindamiseks-degusteerimiseks; soovi korral saab konkursil osaleja oma paremaid palasid ka müüa. Konkursi lõppedes valitakse rahva lemmik igast kategooriast ja toimub ka austamistseremoonia, kus tunnustatakse kõiki osalejaid. Välja on pandud auhind ka noorimale ja eakaimale võistlejale. Autasusid jagub retseptiraamatutest rahapreemiateni.

Uuri lähemalt SIIT!

Registeerimiseks tuleb täita ankeet ja saata see hiljemalt 1. juuliks 2014 aadressil sirjevill@gmail.com. Teatada tuleb osaleja nimi, täpne elukoht, telefoninumber ning toit, millega konkursil osaletakse.

Lähemat infot folkloorikuninga toidukonkursi kohta saab telefonilt 5334 0071 iga päev pärast kella 15.

Head Uudised GoodNews