1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Algas meediapädevusnädal „Enne mõtlen, siis jagan”
Algas meediapädevusnädal „Enne mõtlen, siis jagan”

Algas meediapädevusnädal „Enne mõtlen, siis jagan”

Sel nädalal toimub Eestis esimene meediapädevusnädal alapealkirjaga „Enne mõtlen, siis jagan“, mis rõhutab iga üksikisiku rolli väärinfo leviku tõkestamisel.

Esimest korda toimuv meediapädevusnädal on osa Euroopa Komisjoni ja Euroopa välisteenistuse valeinfovastasest tegevuskavast. Nädala eesmärk on kutsuda üles nii koolinoori, õpetajaid kui ka laiemat avalikkust säilitama inforuumis kriitilist mõtlemist ja õpetada tuvastama valesid.

„Väärinfo levik on muutunud nii massiliseks, et selle tõkestamisega tegelevad nii erinevad institutsioonid, meediamajad kui ka sotsiaalmeediaettevõtted,“ selgitab haridus- ja Teadusministeeriumi asekantsler Mikk Kasesalk. „Samal ajal on selge, et avatud meediaruumis ei ole valede levikut võimalik lõpuni ära hoida ja kooli ülesanne on arendada õpilastes oskusi, mis aitavad inforuumis orienteeruda: kriitiline mõtlemine, analüüsivõime, aga ka digipädevused,“ jätkab ta.

Meediapädevuse nädalal toimub koolides üle Eesti erinevates vanuseastmetes hulgaliselt meediateemalisi külalistunde, sealhulgas terve nädala kestev e-külalistundide sari, kus meediaprofessionaalid selgitavad inforuumis orienteerumise põhitõdesid väga praktilisel tasemel.

Lisaks korraldatakse õpilastele kinokülastusi ja arutelusid, filmimeedia praktilisi töötube audiovisuaalsete oskuste arendamiseks, allikakriitilisusele suunatud teematubasid ja tutvustatakse valeuudiste äratundmise näpunäiteid jagavaid infovoldikuid.

ERR-i teadusportaali Novaator vahendusel jõuavad laiema avalikkuseni temaatilised lühiloengud.

Meediapädevuse nädala korraldajateks Eestis on haridusministeerium ja riigikantselei, partneriteks Tagasi Kooli, Tartu Ülikool, Tallinna Ülikooli Balti Filmi- ja Meediakool, Kinobuss, Eesti Filmi Instituut, kino Sõprus, Tartu Elektriteater, Propastop, Eesti Filmimuuseum, kultuuriministeerium, Integratsiooni Sihtasutus ja rahvusraamatukogu.

Head Uudised GoodNews