1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Altia Eesti poolt restaureeritud Ilaste tuulik tõsteti paika
Altia Eesti poolt restaureeritud Ilaste tuulik tõsteti paika

Altia Eesti poolt restaureeritud Ilaste tuulik tõsteti paika

Ilaste tuuliku karkassile tõstmine
Foto: Altia Eesti

Altia Eesti poolt restaureeritud Vilsandi Rahvuspargi tuuliku pidulik avamine toimub 16. septembril, üritusest võtavad osa Rahvusvahelise Veskiühingu (The International Molinological Society) president Willem van Bergen ja nõukogu liige Ton Meesters Hollandist. Tänaseks on saarlaste ja hiidlaste koostöös valminud ajalooline Saaremaa veski juba karkassile tõstetud.

Eesti üks juhtivaid alkoholitootjaid Altia Eesti AS koostöös Saarte Turismiarendusekeskusega (TAK) on alustanud Ilaste tuuliku taastamistöödega juba juunis, tööd viisid läbi Hiiumaa töökojas saarlastest ja hiidlastest meistrid.

Altia Eesti AS juhatuse liikme Kristel Metsa sõnul valiti Ilaste tuulik välja mitmekümne kandidaadi seast, mis eelmisel aastal Saaremaa elanike poolt Altiale esitati. „Meil on hea meel selle üle, et Ilaste tuuliku näol leidsid nüüd Saaremaa ja Hiiumaa inimesed ühendava jõu ja ühist ajalugu,“ ütles Mets ning lisas, et uues kuues tuulikust saab kindlasti oluline saare turismimagnet.

Hiidlasest veski taastaja Viktor Tammsaar Lükkepakk OÜ’st sõnul tuli tuuliku taastamisel välja huvitav asjaolu, mis sümboliseerib saarlaste ja hiidlaste koostööd selle projekti raames. „Tuuliku nimi „Ilaste“ on tulnud saare murrakus olevast sõnast „iilane“, mis tähendab omakorda hiidlast. Seega on Saaremaa Ilaste tuulik saanud oma nime just hiidlaste järgi. Täpselt ei ole teada, kui arvatavalt on hiidlased olnud kunagi seotud antud tuuliku sünniga või olnud algsete omanike ringis,“ ütles Tammsaar.

Foto: Altia Eesti
Foto: Altia Eesti

Ilaste tuuliku taastamisel on kasutatud just Saaremaalt pärit puitu – tamme, kaske, mändi. Lisaks sellele ehitavad tuulikulabad hiidlaste meistrite alltöövõtjatena samuti saarlased. „Võib julgelt öelda, et saarlaste ja hiidlaste koostöö antud tuuliku valmimisel on sujunud igati kenasti,“ lisas Tammsaar.

Saarlasest tuulikute ekspert ja arhitekt Mihkel Koppel, kes on Eestis restaureerinud juba rohkem kui 16 tuulikut, ütles, et tuulik oli restaureerimise alguses tegelikult märksa kehvemas olukorras, kui algul välja paistis. „Originaalmaterjali sai taastamisel kahjuks kasutada üsna vähe. Samuti oli huvitav, et möldrid, kes tuulikut on aja jooksul kasutanud, on olnud keskmisest kõrgemate inseneriteadmistega – tuuliku sees olevat tehnoloogiat on aja jooksul pidevalt muudkui täiustatud,“ ütles Koppel.

Saaremaa Kuusnõmme külas asuv Ilaste tuulik pärineb 1891. aastast ja on töötanud ligi 100 aastat: jahu ja püüli jahvatamine kestis 1970. aastate keskpaigani ning viimane mölder Ilaste Sander töötas tuulikus veel 1980-ndate alguses. Muinsuskaitse all olev Ilaste tuulik asub Vilsandi Rahvuspargis ning ühtlasi turistidele atraktiivses paigas, kuna just seda marsruuti mööda liigutakse Vilsandi saarele viivale RMK matkarajale. Renoveeritud tuulik plaanitakse taas avada 16. septembril, veski sisemuses saab näha väljapanekud tuuliku lähedal elanud Eesti rahvakirjaniku Aadu Hindi tegevusest ja loomingust ning kahe läheduses asuva küla – Kulli ja Kuusnõmme – perede ajaloost ning praegusest elust.

Foto: Altia Eesti
Foto: Altia Eesti

Altia Eesti AS ja Saarte Turismiarenduskeskus sõlmisid pikaajalise koostöölepingu, mille alusel ettevõtte juhtiv bränd Saaremaa Vodka toetab Saaremaa sümboliteks peetavate tuulikute taastamist ning eksponeerimist kui pärandkultuuri turismiobjekte. Ilaste tuulik on järjekorras juba kolmas tuulik, mille taastamist Altia Eesti toetab. Eelmisel aastal rahastas Saaremaa Vodka Pihtla valla Ennu küla tuuliku taastamist täies ulatuses ning Leedri küla tuuliku taastamist. Leedri küla tuuliku taastamine lõppes mullu jaanipäevaks. Renoveeritud Ennu tuuliku pidulik avamine toimus mullu 16. oktoobril, tuulikusse rajati linnuvaatlustorn, kus ornitoloogidel on võimalik ka ööbida.

Saaremaale iseloomulike sümbolite – pukktuulikute – olukord oli tänaseks päevaks kriitiline ning ilma toetuseta oleksid need hävinud. Pukktuulikud on Saaremaa uhkus ja südameasi. Kui 19. sajandi lõpul oli Saaremaal umbes 1270 tuulikut, siis tänapäeval on eksponeerimiskõlblikud vaid paarkümmend.  Tuulikute taastamine Altia Eesti AS poolt aitab kaasa ka tuulikumeistrite ameti säilimisele.

Altia Eesti AS on Põhja- ja Baltimaades tegutseva juhtiva alkoholifirma Altia Corporation tütarettevõte. Altia kõige tuntum Eestis toodetud kaubamärk on Saaremaa Vodka ja ettevõte turustab ka mitmeid tuntud rahvusvahelisi joogibrände.

Head Uudised GoodNews