1. Avaleht
  2. Intervjuu
  3. Andres Puusepp: Mõtle, kas räägiksid seda uudist sõbrale
Andres Puusepp: Mõtle, kas räägiksid seda uudist sõbrale

Andres Puusepp: Mõtle, kas räägiksid seda uudist sõbrale

vasakult_Erkki-Sarapuu-Andres-Aljaste-Andres-Puusepp-ja-Urmas-Kolsar
Vasakult Erkki Sarapuu, Andres Aljaste, Andres Puusepp ja Urmas Kolsar

“Köster korstnas, korsten köstris”: õpetab Eesti rahvaliku raadio looja ja teatripedagoog Feliks Moor üht kõneharjutust Voldemar Pansole näidendis „Voldemar“ (Andrus Kivirähk). Kõneharjutusteta ei saa läbi tänapäevasedki esinejad, raadiomehed ja -naised niisamuti.
“Kummitus kummitas kummikutega kummutis” – sellist harjutust tegi aeg-ajalt Power Hit Radio hommikune ärataja Andres Puusepp, kes on tuttav ka teleekraanilt ning kelle positiivne ja aktiivne eluhoiak võib üllatusi pakkuda meediamaastikul veel paljuski.

Andres, kelleks end tegevusvaldkonna järgi ennekõike peate – tele- ja raadioajakirjanikuks, saatejuhiks, meelelahutajaks või kehastategi eluteatris eneses tegelaskuju nimega Andres Puusepp?

Mina pean ennast meelelahutajast saatejuhiks. Ajakirjanik ja muu selline tiitel minule pigem ei sobi või pigem ei soovi ma ajakirjanik olla, kuid tuleb tõdeda, et vahel TV3 Seitsmestes uudistes teen mõne loo küll ja sellisel hetkel olen kindlasti ajakirjanik.

Millal avastasite endas üldse omadused, et võiksite avalikkuse ees esineda ja kaasinimestele midagi öelda?

Sellise külje ja soovi esineda avastasin endas juba põhikoolis, kui käisin äkki 6. või 7. klassis. Kõik sai alguse koolidiskodest ja juba seal sai vahel mikrofon kätte võetud ja mõni sõna öeldud.

Kas olete oma tööks tarvilikud kogemused omandud mõnes kõrgkoolis või pigem iseõppijana?

Mina olen pigem tõesti iseõppija. Ülikoolis ma ei ole käinud ja kõik teadmised ning oskused olen ise omandanud.

Keda peate raadio- ja teletöös enda õpetaja(te)ks?

Raadios ja teles on palju eeskujusid ja andekaid saatejuhte. Otseselt kedagi välja tuua on raske, aga eks olen ikka mõelnud, kuidas üks või teine saadet juhib nii teles kui ka raadios.

Millal esmakordselt raadio- või tele-eetris olite ja kuidas Teie teekond sel maastikul kulges?

Ma nüüd päris täpselt aastat ei mäletagi, aga teles olin esmakordselt aastaid-aastaid tagasi, kui tegin oma esimese teleloo saates Reporter, kus kajastasin peamiselt krimilugusid. Sealt sattusin Tv3e majja, kus on tõeliselt toredad ja andekad inimsed ümberringi ja tegutsesin meeskonnas uudiste helirežissöörina. Selle töö käigus tehti mulle pakkumine hakata uudistereporteriks, mis mulle jubedalt meeldis, aga kui ühel hetkel pakuti võimalust tegeleda Eesti artistidega, ei saanud keelduda, sest see meeldis mulle ka tohutult! Mingi hetk kutsuti tagasi Tv3e majja, kus asub Power Hit Radio. Kuna minu üks suuri unistusi oli töötada raadios, langes valik muidugi Power Hit Radio kasuks.

Kui kaua olete juba juhtinud saadet Kickstart ja millist teedpidi sinna jõudsite? Oli mingi konkurss või sõel ka või oli see loomulik asjade käik?

Kickstarti olen juhtinud pea 2 aastat – veebruari alguses täitub. Esimesest saatest peale olen Poweris hommikuprogrammi juhtinud. Mingisugune konkurss isegi täitsa oli, aga mul polnud sellest siis mingit aimu. Ühel ilusal päeval helistas Kristjan Rabi, kes pakkus, et mis oleks, kui hakkaksime koos Poweri hommikut tegema. Mul võttis mõtlemine aega maksimaalselt 3 sekundit, et öelda oma jah-sõna. Kristjan Rabiga juhtisime saadet pea poolteist aastat, misjärel tema sai omakorda oma unistustetöö Eesti parimas reklaamiagentuuris Tank. Oli kurb, aga sain sellest üle ja minuga äratab nüüd igal hommikul inimesi Kertu Jukkum. Olen rahul ja Kertu on selline särav isiksus ja rõõmsameelne inimene. On tore!

Kuidas kirjeldaksite oma saadet lühidalt ja tabavalt neile inimestele, kes seda veel kuulanud pole?

Oma saadet on alati keeruline kirjeldada, kuid lühidalt võttes on meie hommikuprogramm lõbus, humoorikas ja üritame mitte tuua koledaid või masendavaid uudiseid sisse, kuid vahel ei saa siiski üle ega ümber. Meie hommik on kindlasti hästi easy ja mõnus, vähemalt ma ise arvan sedasi ja loodan väga, et ka inimesteni jõuab see nii.

Millises vahekorras on saate tegemisel teadlik ettevalmistus ja inspiratsioon?

Saadet valmistame Kertuga ette iga minut ehk siis hoiame silmad lahti ja paljud toredad lood ning uudised tulevad ju elust enesest. Hommikul tuleme natukene enne saadet stuudiosse, avame erinevad netileheklüljed, vaatame värsked ajalehed läbi ja sorteerime välja, millest võiks rääkida ja millest mitte.

Kas räägite ka eraelus sama kiiresti kui raadioeetris?

Eraelus ma ei räägi kohe kindlasti nii nagu raadios. Üks asi on muidugi see, et klappe pole peas ja mu enda hääl ei tungi ajju, et räägi selgelt ja soravalt jne. Samas hommikuprogrammis ei vurista me teksti nii ette nagu päeva DJd. Need mehed on täiesti uskumatud tüübid – panevad tekste nii kiiresti, soravalt ja ülihea diktsiooniga! Olen alati neid kummardanud. Hommikul räägime nagu inimesed ikka, kuigi selle vahega, et valjemini ja teeme suud rohkem lahti (naerab).

Kuidas oma häält vormis hoiate? Kas see on nagu on või tuleb teha ka kõneharjutusi?

Oma häält hoian vormis igal hommikul 4 tundi rääkides. Alguses ma rääkisin küll kodus vahuveini kork püsti suus – soovitan seda proovida ja siis ajalehte valju häälega lugema hakata. Lisaks on igasugused toredad harjutused: „Kummitus kummitas kummikutega kummutis.” Tuleb suuta 10 korda kiiresti, soravalt ja eksimatult öelda, mis oli ikka kuramuse keeruline (naerab). Neid harjutusi on tegelikult igasuguseid.

Kas peate vahel ka Teie meelest igavaid või liiga argiseid sõnumeid edastama? Kui see nii on, kas siis niisugusel juhul on võimalik need n-ö igavad uudised muuta kaasahaaravamaks ja põnevamaks?

Tegelikult seisnebki meie töö selles, et peame tegema uudise huvitavaks. Vahel lihtsalt ei ole uudiseid, mis oleksid megahuvitavad, siis tuleb improviseerida. Tõsi, et alati ei tule see välja, aga proovime siiski olla huvitavad. Mind on juba algusest peale õpetatud, et kõik teemad tuleb läbi mõelda nii: “Mõtle, kas räägiksid seda uudist oma sõbrale.”

Mida uut tõi Kertu Jukkumi tulek saatejuhiks?

Kertu tulek tõi Powerisse palju uut! Alustame sellest, et meil on nüüd naissaatejuht ehk et on kaitstud ka naiste huvid. Ma kipun tihti naistest rääkima kui mingisugustest olenditest, kuigi ma ei ole pahatahtlikult seda teinud. Lihtsalt naisi on kerge norida ja Kertu vastab samaga meeste aadressil. Tegelikult on naised väga armsad ja kallid ning ma olen 101% hetero (naerab).
Kertu on toonud Powerisse ka palju positiivsust jne jne jne.

On teil kahel mingi konkreetne tööjaotus ka või on siingi suur osa spontaansusel ja klapil?

Tööjaotus on meil täiesti olemas. Kui mina vastutan muusika eest ja jälgin, et tunde mitte lõhki paisata – õigel ajal taustad ja kõllid ning helitugevus jms, siis Kertu vastutab uudiste eest. Me otsime neid küll koos, aga suurem osa vastutusest on Kertul, kes neid otsib, toimetab, ette loeb, uurib-puurib jne. Aga loomulikult on väga suur osa spontaansusel ja klapil. Kui ma oma kaassaatejuhiga ei klapiks, siis päris kindlasti ei teeks me ka seda saadet koos. Peab väga palju ikka kaassaatejuhti respekteerima, kuigi eetrist kuuldes tundub see vahel ebareaalne, sest omavahel näägutame ikka kõvasti, kuid see on siiski kõik sõbralikus võtmes.

Milliseid plusse see võiks tuua, kui saatel on kaks juhti, neist üks naine ja teine mees?

Kui kaks saatejuhti on samast soost, siis mulle tundub, et läheb kogu asi sinna ühte potti. Noh räägid naistest, siis ei ole naise arvamust kohe kõrvale võtta, aga praegu on seis ideaalne. Naistel on alati oma arvamus ja nad mõtlevad alati teistmoodi. Alatiiii! Selles mõttes on väga lahe, et just mees ja naine on saatejuhid. Mulle selline kooslus meeldib.

Kui sageli olete reporteriks TV3s? Kas seal on võimalik uudislõigud vabalt endal valida?

Tv3e uudistes olen reporteriks tegelikult suhteliselt harva. Kindlasti saaksin ka rohkem olla, kuid ei ole seda aega, et uudiseid toota. Mina käin uudistes tegemas tõesti lugusid, mis mind ennast huvitavad ja mida soovin ise teha. Loomulikult pean enne peatoimetaja Marko Paloveriga kõik läbi arutama ja kui ta annab loa ning kiidab idee heaks, teen asja ära.

Milline on Teie meelest kõige parem uudis, mille olete tele- või raadioeetris edastanud?

Raadioga on lihtne – toredaid uudiseid edastan, kui saab raadiokuulajale teatada suurest võidust: „Tere, oled võitnud reisi kaheleee…“ Alles hiljuti andsime hea sõbra Ott Leplandiga Solaris’e keskuses ära meie n-ö Poweri Volga. See oli ühtlasi hea tunne ja ka uudis, mida edastada. Loen selle ka oma tele parimaks uudiseks.

Positiivseim tagaside kuulajatelt-vaatajatelt?

Ma tahan siinkohal tervitada sind, kes sa oled Poweri Kickstart kuulaja! Olen saanud tõesti väga toredaid ja armsaid kirju. Eesti inimene on millegipärast nii tagasihoidlik ja natuke pelglik, aga tõesti on kirju ja kingitusi raadiosse saadetud küll ja veel.

Kas keskeakriis on juba lähedal? Kui tunnete, et jah, siis kuidas seda maha surute?

Keskeakriisist on asi kaugel! Esiteks ei ole keskiga veel lähedalgi ja teiseks on mu elu nii kiire, et pole aega kriiside jaoks.

Kuidas sai alguse idee sõita Volgadega Musta mere äärsetesse maadesse ja miks just Volgadega?

Idee tuli Ilmar Pukilt. Tema seda asja vedas ja juba aastaid oli tal see mõtteis. Kui sain kutse, siis olin väga skeptiline, et autoreis ja veel Volgaga. Mõtlesin ja kaalusin asja tõsiselt ning lõpuks olen väga rahul, et kaasa tegin – oli üks ägedamaid elamusreise minu elus üldse. Nüüd planeerime juba järgmist automatka ja seekord on plaanis see teha vähemalt 20 aastat vanade Mersudega.

Milliseid riike reisil külastasite ja millised olid selle käigus põnevamad elamused?

Külastasime väga paljusid riike, mis ümber Musta mere jäävad. Põnevamad olid kindlasti Gruusia, Venemaa, Krimm ja Ukraina. Põnevaid seiklusi jätkus aga igal sammul – kas autod peavad vastu, sest kunagi ei teadnud, mis ees ootab. Krimmis ja Ukrainas olid siis juba keerulised ajad pihta hakanud. Eks me natukene hirmul olime, aga kõik lõppes siiski õnnelikult.

Kuidas selline omanäoline reisiseltskond teistes maades vastu võeti?

Meid võeti vastu igas riigis tervitustega ja väga positiivselt. Inimesi huvitas, kes oleme, kust tuleme jne. Olime populaarsed ja erinevate riikide televisioonides: Bulgaaria televisioonis, Venemaa televisioonis, Ukraina televisooonis. Ukrainas võttis meie seltskonda vastu koguni Khersoni linnapea.

Olete väidetavalt jõusaalis langetanud kehakaalu 14 kg võrra. Mida hetkel tervise huvides teete?

Ma olen jõusaalis eratreener Argo Aderi käe alla kaotanud tegelikult juba 20 kg. Käin korvpallitrennis, jõusaalis ja leidsin pea aasta tagasi ka oma treenigutesse taipoksi. Taipoks on väga intensiivne ja lahe trenn. Mulle väga-väga meeldib käia Tallinna Taipoksi klubis Spartas. Eratrenne koos oma parima sõbra Ott Leplandiga võtame 2 korda nädalas ja Kevin Renno ning Taimaalt pärit Mosa on parimad treenerid, keda Eestist leida.

Kas tunnete, et vahel kipub energiat üle jääma? Kui jah, siis mida sellega peale hakkate?

Minu päevad on täna nii tihedad ja kiired, et kahjuks energiat jääb pigem puudu. Proovin võimalikult palju vaba aega pühendada oma tüdruksõbrale Birgitile, kelle jaoks leian kahjuks liiga vähe aega, kuna elu on praegu tõesti hullumeelselt kiire.

Millega kavatsete avalikkust veel selle aastanumbri sees üllatada?

Avalikkust üllatan igal hommikul Power Hit Radios – püsige lainel ja üllatutegi!

Usutles Jaan-Ivo Lukas

Head Uudised GoodNews