1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Anti Lepik pani kinni maailmameistrivõistlused austrite avamises
Anti Lepik pani kinni maailmameistrivõistlused austrite avamises

Anti Lepik pani kinni maailmameistrivõistlused austrite avamises

Anti Lepik
Anti Lepik

Tallinki peakokk Anti Lepik krooniti laupäeva õhtul 2014. aasta maailmameistrivõistluste võitjaks austrite avamises. Sel aastal osalesid võistlustel 16 riigi esindajad.

Anti Lepiku sõnul oli tema eesmärk olla mitte ilmtingimata kiireim, kuid tulemustes ühtaegselt nii kiire kui puhas.

Oma eesmärgi saavutas ta suurepäraselt, lõpetades ajaga alla kolme minuti, saavutades Kauneima Vaagna alavõiduga lisapunktid ning vähe karistuspunkte. Lepiku lõpptulemusena läks kirja aeg 2 minutit ja 57 sekundit, ühtlasi kindlustas ta ka Kauneima Vaagna auhinna. Teine koht läks Eam Clarke`ile Kanadast ning kolmas mullusele maailmameistrile Jesper Knudsenile Taanist.

Võitlustel tuleb avada aja peale 30 looduslikku Beloni austrit. Auster peab olema selliselt avatud, et seda sobib koheselt serveerida ja süüa. Kohtunikud kontrollivad peale avamist, et liha ei ole vigastatud või katki, karbis ei ole karbi puru sees, auster oleks alumisest karbist ka korralikult lahti lõigatud ning puhas. Nimelt võib kokk avamisel kätt vigastada ja sealt võib austrisse verd sattuda. Kõige karmimalt jälgitakse seda, et auster ei oleks surnud. Sõltuvalt võistluste reeglitest võib lõppeda see võistleja diskvalifitseerimisega. Kõikide vigade eest antakse vastavalt veale 4-30 trahvisekundit.

Võistlejad
Võistlejad

Balti riikidest oli võistlustel ainukesena esindatud Eesti. 2014. aasta maailmameistrivõistlustel olid esindatud veel Kanada, Taani, Norra, Soome, Rootsi, Tšehhi, Belgia, Holland, Iirimaa, USA, Itaalia, Šveits, Jaapan, Hiina ja Singapur.

1954.aastal asutatud Galway International Oyster & Seafood Festival on aastate jooksul vastu võtnud üle poole miljoni külalise ning kokku on selle aja jooksul seal söödud rohkem kui 3 miljonit austrit.

Eelnevalt mitmetel Tallinki reisilaevadel peakokana töötanud Lepik on Tallinki peakokk alates 1999. aastast. 1997. aastal saavutas Lepik Eesti kokkade meistrivõistlustel esikoha ning on olnud mitmetel kõrgetasemeliste kokandusvõistlustel žüriiliige. Lepik on käinud end erialaliselt täiendamas nii Itaalias, Prantsusmaal, Šveitsis, Soomes, Rootsis kui paljudes teistes Euroopa riikides. Austriavamise maailmameistrivõistlustelt on Lepiku parimad tulemused eelmise aasta 3. koht ning Kauneima Vaagna auhind ning 2010.aasta 4. koht ning samuti Kauneima Vaagna auhind.

Head Uudised GoodNews