1. Avaleht
  2. Haridus
  3. Antropoloog Walter Faaij: inimestega suheldes on antropoloogi võtmeks siiras huvi
Antropoloog Walter Faaij: inimestega suheldes on antropoloogi võtmeks siiras huvi

Antropoloog Walter Faaij: inimestega suheldes on antropoloogi võtmeks siiras huvi

Kuidas kiiresti kasvavates ettevõtetes, kus toimuvad pidevad muutused, erinevatest pingetest jagu saada ja toetada innovaatilist mõtlemist, räägib organisatsioonikultuuri antropoloog Walter Faaij esmaspäeval, 1. oktoobril kell 16.30 Tartu Ülikoolis avalikus ettekandes „Why Innovation Begs for Anthropologists” („Miks innovatsioon karjub antropoloogi järele”).

„Inimestega suheldes on antropoloogi võtmeks siiras huvi. Oluline on seejuures tõeliselt kuulata, mida inimesed räägivad, eriti teemadel, mis neile endale korda lähevad, ning – mis väga oluline! – mitte anda hinnanguid. Antropoloogile on oluline ka see, millest inimesed eriti rääkida ei taha, sest seal on peidus võti mõistmaks, miks asjad ettevõttes alati nii ei lähe, nagu planeeritud,” avab Walter Faaij antropoloogi rolli organisatsioonikultuuri mõtestamisel.

“Kui räägime innovaatilisest organisatsioonist, taandub see ennekõike inimestevahelistele suhetele ja kultuurile. Juhi roll on luua keskkond, kus on tervitatav mõelda teistmoodi, kus katsetamine on lõpptulemusest olulisem, kus eksimine on lubatud. Selles olukorras peaksid juhid toetama ka kõige pöörasemaid ideid, et luua rohkem uut moodi mõtlemist. Just ideede paljusus on see, tänu millele on võimalik jõuda uuendusteni,” rõhutab Faaij.

Walter Faaij on hollandi organisatsiooniantropoloog ja kultuurkonsultant, kes on spetsialiseerunud organisatsioonikultuurile, muutuste juhtimisele, kaasamisele ja jätkusuutlikkusele. Ta on antropoloogilisi uuringuid läbi viinud nii avalikus kui ka erasektoris, nii Gröönimaa kalurite hulgas kui ka energiaettevõtte innovatsioonitiimis. Faaij on läbi viinud turu- ja tasuvusuuringuid, nõustanud ettevõtete liitumisprotsesse ja ümberstruktureerimisi, aidanud luua dialooge nii organisatsioonide sees kui ka vahel.

Walter Faaij on Eestis Rakendusliku Antropoloogia Keskuse kutsel. “Walter Faaiji ettekanne keskendub innovatsiooni mõtestamisele organisatsioonides. Tema kogemused ja näited räägivad sellest, kuidas innustada ettevõtte inimesi suuremalt mõtlema ja kuidas soodustada uute ideede sündi. Just selles peitub ka ettevõtluse edu võti. Oma ettekandes tutvustab Walter Faaij inimkesksete, antropoloogiliste lähenemiste väärtust kasutajakogemuse-  ja kliendiuuringutes. Samuti kirjeldab ta, kuidas antropoloogi sissevaade organisatsioonikultuuri saab aidata juhte muutuste läbiviimisel ning konfliktide lahendamisel,” selgitab Rakendusliku Antropoloogia Keskuse juhatuse liige Keiu Telve.

Head Uudised GoodNews