1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Apteekide omanikena näeb sotsiaalkomisjon proviisoreid
Apteekide omanikena näeb sotsiaalkomisjon proviisoreid

Apteekide omanikena näeb sotsiaalkomisjon proviisoreid

1425447_34751701Riigikogu sotsiaalkomisjon otsustas teisipäevasel istungil anda sotsiaalministeeriumile ülesande välja töötada apteekide omandipiirangu regulatsioon, kus apteegiomanikeks oleksid proviisorid.

„Apteegiteenus ei ole vaba turu teenus, kui ligi 80 protsenti ravimite müügist tuleb riigi doteeritud retseptiravimitest. Proviisorid on tervishoiutöötajad. Omandipiirangu kehtestamisega viiakse apteegikorraldus üle tervishoiupõhimõtetele ning apteegiteenus seotakse tõhusamalt esmatasandi tervishoiusüsteemiga,“ ütles sotsiaalkomisjoni esimees Heljo Pikhof.

„Sotsiaalkomisjon valis väärtuspõhise apteegiteenuse. Proviisor omaniku staatuses on eeldus, et patsient saab parima teenuse,“ ütles tervise- ja tööminister Urmas Kruuse.

Ka Eesti Keskerakonna fraktsioon esitas ravimiseadusele muudatusettepaneku, millega apteegis enamusosalus kuuluks proviisorile.

11. jaanuaril toimunud arutelul huvigruppidega olid apteekide omandipiirangu kehtestamise poolt Eesti Apteekrite Liit, Proviisorite Koda ja Patsientide Nõukoda. Ka 11. jaanuaril Riigikogu menetlusse võetud kollektiivses pöördumises on soov muuta ravimiseadust ja kehtestada apteekide omandipiirang, mille kohaselt apteegis peab enamusosalus kuuluma proviisorile.

Omandipiirangu vastu olnud apteegikettide esindajad tegid alternatiivse ettepaneku, et proviisorid võiksid olla apteegi juhtkonnas, mitte ilmtingimata apteegi omanikud. Apteekide Ühendus soovis ka vajaduspõhise apteegivõrgu väljatöötamist.

Head Uudised GoodNews