1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Arhitektuurimuuseum avab avastusnäituse lastele
Arhitektuurimuuseum avab avastusnäituse lastele

Arhitektuurimuuseum avab avastusnäituse lastele

Kolmapäeval, 13. märtsil avatakse Eesti Arhitektuurimuuseumis hariduslik püsiekspositsioon „Uuri ruumi!“.

Tegu on lastele ja noortele mõeldud uue püsinäitusega, mis õpetab kogema ruumi ja avastama arhitektuuri olemust. Soolalao ajaloolisse võlvkeldrisse loodud keskkond pakub elamusi erinevatele meeltele, suunates kõiki huvilisi arhitektuuri nii nuusutama, katsuma kui ka kogu kehaga kogema. Suur roll on valguskujundusel, kus valguse ja varjude mängus joonistuvad välja vanad võlvid ja punastest tellistest sambad, kõik muide kaetud alatise soolaka kihiga. See sool on mälestus saja aasta tagusest ajast, kui hoones oli veel Rotermanni Tehastele kuuluv soolaladu. Näituse tarbeks on majast valminud ka õpetlikku läbilõiget pakkuv makett.

Näitusele siseneja võtab vastu kordumatut ruumielamust pakkuv installatsioon „Reflexio“ (autorid Grete Veskiväli, Krista Dintere ja Rūta Palionytė), kus peegelpõrand koos valgusmänguga laiendab vaataja taju piire ja füüsilise ruumi mõistet. Hoopis teistlaadse kogemuse saab laest langevatest lintidest metsas, millest saab läbi jalutada ja mille tagant leiab ümmarguse kera, turvalise pesa omaette olemiseks. Erinevad eksponaadid suunavad lapsi ära tundma ehitusmaterjale ja -konstruktsioone, mõtlema maja vereringele ja sellele, milliste ruumidega üks või teine lõhn on seotud. Leidub torusid, kust läbi pugeda, ja animeeritud raamat, kus lehte keerates ärkavad ellu tuba, tänav ja terve linn.

Näituse koostajateks on arhitektuurimuuseumis tegutseva Arhitektuurikooli õpetajad, kes suunavad lapsi ruumist mõtlema. Koos vaadatakse nii majade sisse kui ka nendest kaugemale linna ja loodusesse. Näituse valmimisel oli samuti oma sõna öelda õpilastel, kes rääkisid, millises ruumis neile meeldiks olla ja mis arhitektuuri juures põnev tundub. „Uuri ruumi!“ avab arhitektuuri tegemise erinevaid tahke alates ideest ja materjalidest kuni reaalse ruumielamuse sünnini.

Head Uudised GoodNews