1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. AU MEIE RIIGIVANEMATELE! Üheksa Eesti riigivanemat saavad hauatähise
AU MEIE RIIGIVANEMATELE! Üheksa Eesti riigivanemat saavad hauatähise

AU MEIE RIIGIVANEMATELE! Üheksa Eesti riigivanemat saavad hauatähise

Tallinna Metsakalmistu
Foto: Ren12 / Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

28. novembril kell 11 pühitsetakse Tallinna Metsakalmistu kuulsuste künkal kenotaaf üheksale teadmata hauas puhkavale riigivanemale. Üritus toimub Eesti riikliku enesemääramise 100. aastapäeva tähistamise raames.

President Konstantin Pätsi rahula kõrvale rajatud kenotaafi ehk hauatähise saavad Friedrich Karl Akel, Ado Birk, Kaarel Eenpalu, Jüri Jaakson, Juhan Kukk, Heinrich Mark, Ants Piip, Jaan Teemant ja Jaan Tõnisson.

„Need üheksa riigimeest on kõik andnud – erineval määral – oma panuse Eesti Vabariigi sünnilukku ja riigi ülesehitamisse. Nende elu ühisosa oli ohvrimeelsus. Enamik neist mõrvati ja neil pole teadaolevat hauda. Selle kenotaafiga avaldab tänane Eesti oma tänu ja austust,“ ütles MTÜ Konstantin Pätsi Muuseumi esimees Trivimi Velliste.

Hauatähise pühitsevad EELK peapiiskop emeeritus, Eesti Kirikute Nõukogu esimees Andres Põder ja Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku ülempreester Aleksander Sarapik. Sõna võtavad Vabariigi President Kersti Kaljulaid ja MTÜ Konstantin Pätsi Muuseumi esimees Trivimi Velliste. Laulab Eesti Filharmoonia kammerkoor.

Mälestusmärk on rajatud 2013. aasta kavandivõistluse võidutöö (KUU Arhitektid) järgi, mis kujutab endast pikka keskelt murdunud lainet. Töö autorid on Joel Kopli, Koit Ojaliiv, Juhan Rohtla ja Eik Hermann. Kenotaaf valmistati ja paigaldati Risto Tali (Eesti Kunstiakadeemia) ja Rait Siska ning Ivo Tšetõrkini teostuses (MTÜ Porta Longi Montis). Ettevõtmise algatas ja korraldas MTÜ Konstantin Pätsi Muuseum Riigikantselei ja paljude annetajate toel.

28. novembril möödub sada aastat Eesti Maanõukogu otsusest tunnistada end kõrgeima võimu kandjaks Eestis, mis pani aluse vabariigi väljakuulutamisele. Eesti riikliku enesemääramise 100. aastapäeva tähistamiseks heisataks 28. novembril lipud ja toimub mitmeid üritusi.

Head Uudised GoodNews