1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Balti Assamblee auhinnatseremoonial saavad premeeritud Peeter Sauter ja TransferWise
Balti Assamblee auhinnatseremoonial saavad premeeritud Peeter Sauter ja TransferWise

Balti Assamblee auhinnatseremoonial saavad premeeritud Peeter Sauter ja TransferWise

Ära jäta mind rahuleBalti Assamblee auhinnatseremoonial jagatakse täna kirjanduse-, kunsti- ja teaduspreemiad, Balti innovatsiooniauhind ning Balti Assamblee medalid. Kirjanduspreemia saab Peeter Sauter ja innovatsiooniauhinna IT-firma TransferWise Eesti filiaal.

Sauter saab preemia autobiograafilise romaani “Ära jäta mind rahule” eest. Balti Assamblee kunstiauhinna pälvib Riia Uue Teatri lavastaja Alvis Hermanis ning teaduspreemia leedulane Vidas Gražulevičius saavutuste ees materjalikeemias. Kõigi kolme preemia suurus on 5000 eurot.

Balti Assamblee auhinnad asutati 1993. aastal, et kinnitada Balti riikide vastastikust huvi rahvusliku identiteedi ja rahvaste eneseväärikuse säilitamise vastu, tunnustada väljapaistvaid kirjandus-, kunsti- ja teadussaavutusi ning tugevdada Baltimaade sidemeid erinevates eluvaldkondades.

Kirjandusauhind antakse igal aastal Balti Assamblee istungjärgul silmapaistvale autorile romaani, näidendi, luule-, novelli- või esseekogu või muu kirjandusteose eest, mis on kirjutatud kas eesti, leedu või läti keeles. Teos peab olema esmakordselt avaldatud viimase kolme aasta jooksul.

Balti riikide kõige innovaatilisemale ettevõttele mõeldud Balti innovatsiooniauhinna saab rahvusvaheliste rahaülekannetega tegelev ning eestlaste asutatud IT-firma TransferWise.

Balti Assamblee medalid saavad Eestist Urmas Paet, Hannes Astok ja Soome ajaloolane Seppo Zetterberg. Balti Assamblee medaleid jagatakse silmapaistvate saavutuste ning eriliste teenete eest Balti ühtsuse ja koostöö tugevdamisel ja edendamisel.

Balti Assamblee auhinnatseremoonia toimub täna Estonia kontserdisaalis algusega kell 20.

Balti Assamblee on Eesti, Läti ja Leedu parlamentide koostööd edendav rahvusvaheline organisatsioon, mis asutati 8. novembril 1991. aastal Tallinnas.

Head Uudised GoodNews