1. Avaleht
  2. Intervjuu
  3. BALTIC SESSION STREET ART JAM! Eksklusiivne intervjuu! Seinu küürivad tantsunoored pole sunnitööl, vaid südamega asja kallal
BALTIC SESSION STREET ART JAM! Eksklusiivne intervjuu! Seinu küürivad tantsunoored pole sunnitööl, vaid südamega asja kallal

BALTIC SESSION STREET ART JAM! Eksklusiivne intervjuu! Seinu küürivad tantsunoored pole sunnitööl, vaid südamega asja kallal

baltic-sssionEsmaspäeval algas tänavakultuurifestivali Baltic Session toimekas nädal ja esimene päev tähendas suurt tänavapuhastusaktsiooni, mis viiakse läbi teisteski Eestimaa linnades. Laias laastus on tegu festivali ühe osa, Street Art Jami raames läbi viidava üritusega, kus noored puhastavad seinad sodist, et sinna saaks maalida kunstipäraseid pilte.

Aktsioonist räägivad täpsemalt korraldajad JJ-Street tantsukooli poolelt Peeter Taim, Sandra Kattai ja Ita Puusepp ning üks seinapuhastajatest, 17-aastane tantsuneiu Kaisa Tambek.

Peeter, mis siin Kanuti noortehoovis toimub?

Noored on hulluks läinud, sest aasta otsa on nad juba oodanud võimalust, et Baltic Sessioni raames saaks enne seda, kui tantsuks läheb, ka seinu puhastada. Tegelikult näeme siin päris hirmsat pilti, sest et on inimesi, kes teisi ei austa ja kel pole üldse ajusid peas — selle asemel, et arendada oma kunstioskust, on nad seina lihtsalt täis kritseldanud, seda ei saa isegi grafittiks nimetada. Nüüd tuli siis teine seltskond noori, kes üritab sellest lahti saada. Ma arvan, et nende seast pole keegi kunagi üritanudki sikerdada ja me tahame näidata, et seda ei tohi teha, see on vandalism, võõra vara rikkumine ja meie seda ei poolda!

peeter-taim
Peeter Taim: “Ma arvan, et nende seast pole keegi kunagi üritanudki sikerdada ja me tahame näidata, et seda ei tohi teha, see on vandalism, võõra vara rikkumine ja meie seda ei poolda!”

Miks te sunnite neid noori tantsijaid niimoodi, harjad käes…

Ei, me ei sunni, see oli ettepanek, et mis te sellest arvate ja viis aastat tagasi me proovisime esimest korda sellist aktsiooni ning juba siis tuli rahvas kaasa. Tegelikult see huvitab neid, et kaasa lüüa ja anda oma panus. Nemad ise pole sodimas käinud, aga nende kaudu jõuab see sõnum teisteni, et näete, käisin eile sõpradega seinu pesemas, ärge sodige ja kui tahate midagi teha, tulge JJ-Streeti ja räägime, kus on need kunstnikud, kelle käest õppida, kuidas ilusaid kunstiteoseid seina peale teha ja seda lubatud kohtadesse!

Sandra, kes need noored on, kuidas sa nad kokku kogusid ja kust neile vahendid said?

Need noored tulid siia JJ-Street tantsukoolist, nad tulid puhastama sodi, mis on tehtud spreivärvidega, kõik need noored on meil siin põhiliselt tänavatantsijad ja toetavad sellega tänavakultuuri. Nad teavad väga hästi, mis vahe on professionaalsel tänavakunstil ja soditud seinal, seepärast nad ongi siin ja igaüks on valmis andma enda panuse sellesse, et saada Tallinna linn ja seinad ilusamaks ja puhtamaks. Vahendid saime tänu Baltic Sessionile, kes sponsoreerib seintepuhastusaktsiooni.

sandra-kattai
Sandra Kattai: “Need noored tulid puhastama sodi”

Ita, kuidas tänavapuhastusaktsioon on alguse saanud?

See sai alguse 5 aastat tagasi ehk 2012. Soovisime korraldada tänavakunstifestivali Street Art Jam ning kui me otsisime kunstnikele pindu, siis jooksime piltlikult öeldes peaga vastu seina — jõudsime kommunaalametini, kellelt pidime loa saama, aga see luba ei tahtnud kuidagi tulla, sest nad olid kindlad, et meie propageerimegi illegaalset sodimist. Vestlesime ja selgitasime, et me ei tee seda, vaid propageerime legaalset professionaalset poolt ja jõudsime huvitava mõtteni, et võiksimegi puhastada mõningaid soditud seinu, et erinevust rohkem esile tuua. Võtsimegi eesmärgiks seda näidata, kusjuures huvitav kogemus oli see, et kommunaalametilt me tookord luba ei saanud.

ita-puusepp

Milline on seis täna, viis aastat hiljem?

Üldpildis on seis paremaks läinud. Kui varem oli raske neid seinu kunstnikele saada, sest alati kahtlustati, et ei tea, mis sinna seinale kerkib, siis kuna nüüd on meil positiivseid näiteid Tallinnas ja üle maailma üsna palju ja kohalikul tasemel on näited need, mis loevad, ja meil on varasematest aastatest posu pilte, siis nüüd on nii, et tulge ja tehke meile ka. Kuigi jah, oleneb seintest ehk need, mis jäävad kommunaalameti valdusesse, nendest jäime jälle ilma, aga valikuid on kindlasti rohkem. Muidugi on ka arusaadav see, et igasse keskkonda, iga seina peale pildid kindlasti ei sobi.

Kaisa Tambek, sa oled 17-aastane tüdruk, ütle, miks sa täna siia tulid?

Sellepärast, et ma tahan näidata, mis vahe on sodimisel ja tõelisel kunstil. Õige kunst ei ole see, kui sa lähed majanurgale ja joonistad sinna mingid kriipsud, õige kunst on väljendusviis, see on midagi ilusat.

Elviira Eessaar, Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews