1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Berliini müüri langemise 25. aastapäeva tähistatakse näituse ja filmiga
Berliini müüri langemise 25. aastapäeva tähistatakse näituse ja filmiga

Berliini müüri langemise 25. aastapäeva tähistatakse näituse ja filmiga

inner-german-border-38-799362-mAlates tänasest seisab koostöös Saksamaa saatkonnaga okupatsioonide muuseumi ees Berliini müüri originaalelement. 25 aastat pärast Balti ketti ja Berliini müüri langemise aastapäeval meenutab see ülesaamist Euroopa lõhestatusest, mille nimel võitlesid nii sakslased kui eestlased. Saksa Suursaatkond ja Okupatsioonide muuseum kutsuvad sellel ajaloolisel päeval näituse ja filmiga sissevaatele Euroopa ajalukku, külalised saavad maitsta ka rahuleiba.

Okupatsioonide muuseumis toimub näituse “Diktatuur ja demokraatia äärmuslikul ajastul” avamine, mis on üleval 2. veebruarini. Näitusel saab ülevaate Euroopa 20. sajandi vaheldusrikkast ajaloost ja valitsenud võitlusest vabaduse ja türannia, demokraatia ja diktatuuri vahel. Näituse koostasid Saksa Sotsialistliku Ühtsuspartei Diktatuuri Uurimise Sihtasutus, lähiajaloo Instituut Münchenis ja kultuuriraadio “Deutschlandradio Kultur”.

Rahuleiva algatust tutvustavad põllumajandusminister Ivari Padar koos osakonnajuhataja Ruve Šanki ning rukkientusiast Hans Kruusamägiga. Berliinis küpsetatud leiva jaoks kasvatati käesoleval aastal rukist 12 erinevas Euroopa riigis, mis pärast Berliini müüri langust iseseisvusid. Rukkiseeme pärineb Berliini endisest “surmatsoonist”, piiritsoonist kahe Saksamaa vahel. Avamisel on võimalus tükikest rahuleiba ka maitsta.

Kell 14 lõpeb üritus dokfilmiga “Rong vabadusse” ehk “Zug in die Freiheit”, mis räägib loo Saksa Demokraatliku Vabariigi kodanikest, kes septembri lõpus 1989 Saksamaa Liitvabariigi Praha saatkonnas oma väljasõiduluba ootasid ning seejärel erirongi peale said, et Lääne-Saksamaale sõita. Film on saksa keeles ingliskeelsete subtiitritega.

Head Uudised GoodNews