1. Avaleht
  2. Intervjuu
  3. Brenda Randroo: ma ei ole kohanud sellist inimest, kellel on nii palju energiat nagu Veet Manol
Brenda Randroo: ma ei ole kohanud sellist inimest, kellel on nii palju energiat nagu Veet Manol

Brenda Randroo: ma ei ole kohanud sellist inimest, kellel on nii palju energiat nagu Veet Manol

Brenda RandrooKas teadsid, et meditatsioonil on kuulsuste heakskiit, nimekiri ulatub Nelson Mandelast ja Steve Jobsist Madonna, Stingi ja Tiger Woodsini, kelle vahele jäävad paljud teised?

Meditatsioon on tõepoolest proovimist väärt. Siis sa vähemalt tead kindlalt, kas see huvi maailmakuulsate edukate inimeste seas on õigustatud ning kas see ka sulle sobib.

Põhiline on mõista, et meditatsioon on seotud vaatlemisega – sa vaatled mis su sees toimub olenemata sellest, mis toimub ümberringi. Sa vaatled Iseennast, endaga toimuvat (emotsioonid, mõtted – nendega identifitseerimata).

Uurisime Veet Mano Eesti esindaja ja tema seminaride tõlkija Brenda Randroo käest, kuidas tema meditatsioonini jõudis ning mida see ta elus muutnud on.

Kuidas avastasid meditatsiooni? Mis oli selles nii erilist, et tekitas suure huvi?

Esimese Osho meditatsiooni, üldse esimese meditatsiooni, oma elus tegin paar aastat tagasi. Olin Osho raamatuid eelnevalt lugenud, kuid ei olnud teinud ühtegi meditatsioonitehnikat.

Käisin Veet Mano seminaril Moskvas ning seal olles juhendas ta Osho meditatsioone. Kui olin teinud Osho dünaamilist meditatsiooni, kogesin tunnet, kuidas mõistus lõõgastub. See oli nii vapustavalt vabastav tunne – kõik oli vaikne, sügav sisemine rahu. See tundus nii müstiline ja huvitav, kui mõistus enam ei dikteerinud, kui peas ei olnud enam 1000 mõtet … Tahtsin seda kogeda uuesti ja nii hakkasingi tegema Osho meditatsioone regulaarselt.

Ma ei olnud enam mõistuse ori. Varem elasin pidevalt ainult oma mõistuses – lõpmatu analüüs, ülemõtlemine, kaalumine, võrdlemine jne. Mu mõistus oli täiesti ülekoormatud. Minu jaoks tunne, kui mõistus on vaikne, lõõgastunud, kõik on rahulik, ei ole ühtegi sundmõtet, saab nautida hetke, oli niivõrd suurepärane. Aeg justkui seisis ja ma tundisn end niivõrd puhanuna nagu pole isegi pärast kümmet tundi magamist tundnud. Sellest saigi minu suur huvi alguse, sest olen inimene, kes ei usu niisama – pean alati enda peal tunnetama, et usuksin. Olles varem Osho meditatsioonide mõjust kuulnud, ei uskunud ma sellesse siiski enne, kui seda ise kogesin.

Olen väga praktiline inimene, nii-öelda kahe jalaga maa peal. Osho lähenemine, meditatsioonid, on samuti väga praktilised, teaduslikult väljatöötatud, kasutades Idamaade tarkust ja Lääne teadust. Selles puudub esoteerika. Praktilisele inimesele nagu mina, kes tahab alati kõike ka loogiliselt mõista lisaks tunnetusele, sobivad Osho meditatsioonid väga hästi.

Kui palju on sinu elukvaliteeti muutnud see, et tegeled meditatsiooniga?

Ma võin öelda, et elukvaliteet on täielikult muutunud. Ei oleks kunagi arvanud, et võin tunda end niivõrd õnnelikuna, tasakaalus olevana ja võimelisena säilitama hingerahu, mis iganes olukorras. Olin kogu aeg soovinud endale hingerahu ja leplikkust, soovisin tunda end õnnelikuna, aga see oli alati hetkeline või kellestki teisest sõltuv. Ei osanud seda iseendale püsivalt tekitada ega hoida.

Tehniliselt ei ole mu elu muutunud – kasvatan tütart, käin tööl, on kõik kohustused ja vastutus, mis eluga kaasnevad. Mina ise olen muutunud, mitte inimesed ega keskkond mu ümber. Minu suhtumine ja tunnetus on muutunud. Viibin praeguses hetkes tunduvalt rohkem kui minevikus või tulevikus. Elu on muutunud avaramaks.

Osho meditatsioonide võlu peitub selles, et kõik on loodud eesmärgiga muuta inimest teadlikumaks iseendast, oma tegelikust olemusest. See on justkui tee tagasi iseenda juurde. Seda käies muutud paratamatult teadlikuks ka kõigest ümbritsevast. Seetõttu muutuvad nii töö, eraelu, suhted ja ka erinevate lahendusteni jõudmine tunduvalt lihtsamaks, efektiivsemaks. Enam ei pea lahendusi välja mõtlema ja rõhku panema ainult ajutegevusele, vaid paljud lahendused jõuavad sinuni iseenesest, sest teadlikkus ongi sinus endas, s.o intuitsioon, nn kõhtunne.

Suur areng, mis toimus minuga tänu Osho meditatsioonidele, oli n-ö oskus lahti lasta asjadest, inimestest, ambitsioonidest. Tahtsin varem alati kõike kontrollida ja vastutada kõige eest, kuid see on võimatu! On võimatu vastutada kõige eest ja kontrollida kõike, mis ümberringi toimub. Sain aru, et vastutada saab ainult iseenda eest andes endast parima ja siis lahti lasta, aga mitte pettumusest, ükskõiksusest, hoolimatusest lähtuvalt, vaid tõeliselt lahti lasta asjadest, mida muuta ei saa. Ja tegelikkuses sain aru, et neid asju on palju. See tunne on niivõrd vabastav, sest ei ole enam mingit kinnisideed, et asjad peavad kindlasti nii minema nagu olen planeerinud. Elu ei toimi paraku selliselt. Avastasin, et kontroll on väga paljuski seotud minu enda hirmudega – hirm muutuste eest, hirm süüdi jääda, hirm olla tõrjutud jne. See oli seotud minu enda Egoga, hirmuga kaotada iseennast. Vabanedes sellest hirmust muutus elukvaliteet täielikult.

Olen kuulnud oma tuttavatelt, kes on läbi elanud mingi dramaatilise sündmuse, et pärast seda mõistetakse kuivõrd ilus elu tegelikult on ja hakatakse asju hoopis teisiti nägema. Paraku on see tihtipeale ainult hetkeline ja minnakse tagasi oma vanasse mustrisse. Tegelikult ei pea läbi elama midagi dramaatilist, vaid seda ilu saab kogeda ja näha kogu aeg. Ei pea minema kuhugi isolatsiooni või unustama ära oma kohustusi, vastutust, vaid saab tunda sisemist rahu, tasakaalu ja õnne ka elades täpselt sellist elu nagu elad.

Ja nii hea on teada, et see kõik, mis on minu elukvaliteeti muutnud, olen ma saavutanud ise kellestki teisest sõltumata, tehes lihtsalt tööd iseendaga, tehes meditatsioone.

Miks sa soovitaksid teistel inimestel tegeleda meditatsiooniga?

Ma soovitangi kogeda neid muutusi, mille meditatsioonid endaga kaasa toovad. Meditatsioonid annavad võimaluse saada ja olla kontaktis iseendaga, oma intuitsiooniga, sisemise teadlikkusega, iseenda usaldusega. Jõudes selleni muutub elukvaliteet.

Kas sul oleks välja tuua mõni hetk või olukord elust, kus oled tundnud, et sind päästis millestki või aitas just see, et tegeled meditasiooniga?

Neid olukordi on olnud väga palju, kui olen tundnud suurt tänulikkust, et oskan ennast aidata end tasakaalus hoida. Ma ei lähe enam sisemuses vaakuma. Kui varem oleksid isegi väiksemad probleemid mind rivist välja löönud, siis nüüd olen tegeledes mis iganes raskustega kogenud, et suudan säilitada sisemise rahu ning näha asju teise nurga alt, teiste inimeste vaatenurgast, seda mõista. Samuti leian probleemidele hoopis kiiremini ja tunduvalt paremaid lahendusi.

Kuidas tuli mõte luua OSHO Meditatsiooni Keskus Eestisse?

See mõte tekkis soovist jagada teiste inimestega Osho meditatsioone, anda kõigile võimalus kogeda neid ja näha, kuidas elu võib muutuda tunduvalt õnnelikumaks, vaatamata eluga kaasnevatele kohustustele, vastutusele, tempole.

Teatavasti asub Punes, Indias, OSHO Rahvusvaheline Meditatsiooni Keskus. Mis teeb sellest kohast erilise?

Seda on ausalt öeldes raske kirjeldada. Mäletan, et kui esimest korda sinna läksin, siis mõtlesin ka eelnevalt, et mis seal ikka saab nii erilist olla. Nüüd käin seal vähemalt korra igal aastal ja ei suuda ära oodata, millal uuesti minna saan.

See koht on tõesti minu jaoks maapealne paradiis. Niipea, kui OSHO Rahvusvahelise Meditatsiooni Keskuse väravatest sisenesin, tundsin, et see on midagi väga erilist. Rahu, mis seal on juba õhust tuntav, ei ole võrreldav millegi muuga. Seal justkui aeg seisab ja tegelikkuses ka ma ei tea kunagi, mis kell on, isegi mis kuupäev on, kui seal viibin. Inimesed on õnnelikud, naeratavad, aktsepteerivad, autentsed. Kõik tegelevad seal iseendaga käies erinevatel meditatsioonidel ning meditatiivsetes teraapiates. See on koht, kus sa tõeliselt kohtud Iseendaga, vaadates endale n-ö peeglist otsa ning seal puudub ka võimalus mitte seda teha. Kogu ümbritsev soosib seda, toetab seda, ja tulles sealt ära olen ma alati midagi uut enda kohta teada saanud, aru saanud, nagu koorem oleks õlgadelt langenud. Mul on siis justkui kergem hingata, sest teatud asjad on lahenenud minus endas.

Inimesed, kes seda keskust juhivad ja kes seal töötavad, teevad seda tasuta makstes lisaks ka iseenda elamise ja toitlustamise eest. Nad töötavad suure tänulikkusega, kuna on ise sellest kohast nii palju enda jaoks saanud ning annavad endast parima, et see koht säiliks.

Kuidas sealne viibimine muutis sinu suhtumist meditatsiooni?

Olen käinud seal igal aastal vähemalt korra ja viibides seal kohapeal vähemalt ühe kuu. Olen teinud seal olles läbi erinevaid Osho meditatiivseid teraapiaid ja meditatsioone.

Olin eelnevalt juba Osho meditatsioonidega tegelenud, kuid see sügav tunnetus, arusaam, äratundmine, mis mind seal valdas, oli midagi, mida ma poleks osanud oodata. See oli samuti üheks põhjuseks luua OSHO Meditatsiooni Keskus ka Eestisse. Seal olles sõlmisime kokkulepped välisjuhendajatega, kes erinevaid teraapiaid ja kursusi läbi viivad, et nad käivad regulaarselt siin Eestis, meie keskuses, neid samu teraapiaid ja kursusi läbi viimas, et inimestel, kellel ei ole võimalik sinna minna, saaksid seda sama kogeda Eestis.

Milline Osho teraapiatest on sulle kõige hingelähedasem?

Ma olen nautinud kõiki Osho meditatiivseid teraapiaid, meditatsioone ja kursusi, milles olen osalenud. Igaüks on jällegi viinud mind uude kohta iseendas, saades rohkem teadlikumaks ja lahendades midagi iseendas. Olen intuitiivselt valinud paljude hulgast need, mis mind sel hetkel just kõige rohkem kõnetavad.

Esimesel korral tegin läbi ühe Osho võimsaima meditatiivse teraapia “Müstiline roos”, mis kestab kolm nädalat. Osho ütles kunagi selle kohta, et selle teraapia peaksid kõik inimesed vähemalt korra oma elus läbi tegema, siis ei oleks maailmas sõdasid. See protsess ei olnud minu jaoks kerge, sest nõudis tõeliselt iseendale otsa vaatamist kõikide oma hirmude, valu, ego, emotsioonidega. Aga olen väga tänulik iseendale, et tegin selle läbi, sest see andis uue väljavaate elule, Iseendale.

Viimane kord OSHO Rahvusvahelises Meditatsiooni Keskuses osalesin kursusel “Tantra elu ja surma kohta”, kus sain võimaluse tegeleda ja saada teadlikuks just nendest teemadest iseendas, mis olid seotud liigse kontrollimise, vastustamise ja hirmudega.

Mind kõnetas väga sügavalt Osho meditatiivne teraapia “Tuletades meelde unustatud keele rääkides oma KehaMõistusega”. Olen selle protsessi ise mitmeid kordi läbi teinud ja õppisin ka OSHO Rahvusvahelises Meditatsiooni Keskuses seda teraapiat juhendama. Nüüdseks olen juhendanud seda Eestis juba paar korda. See teraapia on minu jaoks midagi niivõrd kaunist, mis on seotud iseendaga sõbraks saamisega, iseenda aktsepteerimise ja armastamisega just sellisena nagu sa oled. Saab paljuski teadlikuks oma alateadvusest ja seal olevatest tingimustest, hinnangutest, piirangutest, mis ei lase meil iseennast armastada. Olen väga õnnelik, et saan seda protsessi jagada teiste inimestega ja et mul avaneb võimalus seda juhendada ka OSHO Rahvusvahelises Meditatsiooni Keskuses Punes järgmisel korral, kui sinna lähen.

Oled olnud üks eestvedajatest selles, et Eestit on külastanud tuntud ravitseja ja õpetaja Veet Mano. Mis sind tema õpetuste ja tehnikate juures kõige enam lummab?

Veet Mano on samuti Osho õpilane ning viibis OSHO Rahvusvahelises Meditatsiooni Keskuses ka Osho elu ajal. Tema mitmed tehnikad ja õpetused tuginevad Osho juhistele. Ma ei ole kohanud sellist inimest, kes on niivõrd tolerantne ja kellel on nii palju energiat nagu Veet Manol. Olles tema tõlk siin Eestis, korraldades ka tema üritusi, olen õppinud teda päris lähedalt tundma. Imetlen tema armastust inimeste vastu, tolerantsi, aktsepteerimist. Ta töötab tõesti mõnikord 24 tundi järjest, sest ta tahab aidata kõiki, kes seda soovivad. Ja nii palju kui ma tean, on ta kogu aeg selliselt toimetanud.

Tema tehnikad allasurutud emotsioonidega tegelemiseks on suureks abiks saamaks teadlikuks oma emotsioonidest. Nad võivad olla niivõrd meie alateadvusesse peidetud, kuid paratamatult need mõjutavad meie käitumist ja suhtumist. Nendega mitte kohtudes ei ole võimalik ka neist vabaneda. Lisaks õpetab Veet Mano, kuidas väljendada oma negatiivseid emotsioone erinevate tehnikate abil, mitte neid alla suruda ega ka elada kellegi teise peal välja. Need teadmised ja tehnikad aitavad väga palju omavahelisi suhteid paremaks muuta.

Samuti on erinevad tehnikad, et avada südant, olla avatud armastusele.

Inimesed lahkuvad seminaridelt rõõmsameelsena, täis positiivsust ja energiat.

Veet Mano poolt väljatöötatud tehnikad selja- ja kaelavaludest vabanemiseks on täiesti ainulaadsed. Tehnikad on loodud väga teaduslikult kasutades gravitatsioonijõudu. Ta töötab pidevalt ja arendab välja uusi tehnikaid, mis on veelgi efektiivsemad. Olen oma silmaga näinud mitmeid inimesi, kes vaevlevad suurte seljaprobleemide käes ja tulles Veet Mano individuaalseansile nad ei ole isegi võimelised selga sirgeks ajama, mitmetel on planeeritud operatsiooniaegki kirjas. Pärast seanssi aga, mis kestab umbes 30 minutit, lahkuvad nad sirge seljaga ja valu on järgi andnud. Veet Mano on alati rõhutanud, et teades õigeid tehnikaid on võimalik paljusid selja- ja kaelaprobleeme lahendada operatsioonita.

Soovitan inimestel ise proovida mediteerimist. Soovitan teha näiteks ühte Osho meditatsioonitehnikat, mis kestab 1h, vähemalt kolm kuni seitse korda ja siis otsustada enesetunde põhjal, kas jätkata või mitte.

Joanna Müür 

Head Uudised GoodNews