1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Collegium Musicale esitab Kreekas Arvo Pärdi teose „Aadama itk“
Collegium Musicale esitab Kreekas Arvo Pärdi teose „Aadama itk“

Collegium Musicale esitab Kreekas Arvo Pärdi teose „Aadama itk“

Kammerkoor Collegium Musicale annab sellel nädalavahetusel kaks kontserti Kreekas – 17. märtsil Ateenas ja 18. märtsil Thessalonikis. Kontsertidel tuleb ettekandele Arvo Pärdi “Aadama itk”, mis Kreekas kõlab esmakordselt. Kontserdid kuuluvad EV100 välisprogrammi.

Kontsertidel on kaastegev “Klaaspärlimäng Sinfonietta”, kes esitab eesti heliloojatest ühtlasi Pärt Uusbergi ja Peeter Vähi teoseid. Dirigeerib Jaan Ots.

Kontsertidega jätkab Collegium Musicale Eesti 100. juubeli tähistamist väljaspool Eestit. Veebruaris oli koor kümme päeva Liibanonis, kus osaleti kõrgetasemelisel Al Bustan festivalil. Suvel ootab ees teine “Unustatud rahvaste” retk Venemaale – seekord isurite, vadjalaste, vepslaste ja ingerlaste juurde, samuti Lätti liivlaste radadele. Tulekul on ka kontserdid Hispaanias, Soomes ja Poolas.

Kodupubliku ees saab koori kuulda 29. märtsil Pärnu kontserdimajas ja 30. märtsil Tallinna Jaani kirikus. Siis kõlab Tüüri, Kõrvitsa, Gorecki ja Szymanski looming.

Tallinnas tegutsev Eesti tippkammerkoor Collegium Musicale (www.collegiummusicale.ee) on tuntud ja tunnustatud oma kõla ja kõrgetasemeliste esituste poolest. Koori dirigent on Endrik Üksvärav. Koori repertuaar ulatub renessansist kaasaega, erilisel kohal on eesti heliloojate looming (Arvo Pärt, Veljo Tormis, Erkki-Sven Tüür, Helena Tulve, Tõnu Kõrvits jt). Lisaks a cappella teostele esitatakse suurvorme. Koori eesmärk on pakkuda kõrgetasemelisi muusikaelamusi nii Eestis kui väljaspool.

Koori seitsme tegevusaasta sisse jäävad kontserdid ja festivalid Itaalias (Gorizia, Arezzo, Rooma), Prantsusmaal, Venemaal, Saksamaal, Tšehhis, Poolas, Soomes, Maltal, Iisraelis ja Jaapanis, sh koori Tokyo kontserdil osalesid ka heliloojad Arvo Pärt ja Erkki-Sven Tüür. 2017. aasta tõi kontserdid kuues välisriigis – Iisraelis, Hollandis, Poolas, Saksamaal, Venemaal ja Soomes. Kokku andis koor 2017. aastal 48 kontserti, neist 21 väljaspool Eestit.

Eesti Kooriühing on tunnustanud Collegium Musicalet kolmel korral „Aasta koori“ tiitliga (2017, 2014 ja 2011). Tegemist on seni ainsa kooriga Eestis, kellele see tiitel mitu korda osaks on saanud.

Koori tegevust toetab Kultuuriministeerium, Eesti Kultuurkapital, Ida-Tallinna Keskhaigla, Tallinna linn. Koori suuremad koostööpartnerid on Eesti Kontsert ja Klassikaraadio.

Kontserdid toimuvad:
Laupäeval, 17. märtsil kell 20 Villa Kazouli, Ateena
Pühapäeval, 18. märtsil kell 21 Thessalonki kontserdimaja

Head Uudised GoodNews