1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Collegium Musicale tähistab EV 100. juubelit Liibanonis
Collegium Musicale tähistab EV 100. juubelit Liibanonis

Collegium Musicale tähistab EV 100. juubelit Liibanonis

Kammerkoor Collegium Musicale on kuni 22. veebruarini kontsertreisil Liibanonis, kus kõrgetasemelisel Al Bustan festivalil antakse kolm kontserti J.S. Bachi suurvormidega. Kontsertidega tähistatakse EV 100. juubelit, lisaks astub koor üles EV100 pühendatud vastuvõtul.

Koos kooriga on Eestist festivalil kaastegev Corelli Barokkorkester. Kontserte juhatab Al Bustan festivali kunstiline juht, dirigent Gianluca Marciano (Itaalia).

“Al Bustani festivalil on osalejate nimekirja vaadates tõeline tähtede paraad! Oleme väga tänulikud Eesti aukonsulile Liibanonis, Fouad T. Fadelile, kelle eestvedamisel kontserdid eesti muusikutega Eesti 100.juubeli tähistamiseks siin teoks saavad,” ütles koori dirigent Endrik Üksvärav.

Al Bustani festivali tänavuseks teemaks on J.S.Bach. Kokku toimub 25 Bachi loominguga kontserti. Festivalil astuvad üles kontratenor Andreas Scholl, tšellistid Steven Isserlis ja Gautier Capucon, Lucerne sümfooniaorkester jpt. Kogu festivali programm: http://albustanfestival.com/program/
Tallinnas tegutsev Eesti tippkammerkoor Collegium Musicale (www.collegiummusicale.ee) on tuntud ja tunnustatud oma kõla ja kõrgetasemeliste esituste poolest. Koori dirigent on Endrik Üksvärav. Koori repertuaar ulatub renessansist kaasaega, erilisel kohal on eesti heliloojate looming (Arvo Pärt, Veljo Tormis, Erkki-Sven Tüür, Helena Tulve, Tõnu Kõkrvits jt). Lisaks a cappella teostele esitatakse suurvorme. Koori eesmärk on pakkuda kõrgetasemelisi muusikaelamusi nii Eestis kui väljaspool.

Seitsme tegevusaasta sisse jäävad kontserdid ja festivalid Itaalias (Gorizia, Arezzo, Rooma), Prantsusmaal, Venemaal, Saksamaal, Tšehhis, Poolas, Soomes, Maltal, Iisraelis ja Jaapanis, sh koori Tokyo kontserdil osalesid ka Arvo Pärt ja Erkki-Sven Tüür. 2017. aastasse jäävad kontserdid kuues välisriigis – Iisraelis, Hollandis, Poolas, Saksamaal, Venemaal ja Soomes.

Alanud aasta toob koorile kõrgetasemelise koostööprojekti Poola NFM Leopoldinum kammerorkestriga, mille raames toimuvad kaks kontserti Eestis (29.03 ja 30.03) ja kaks EV100 välisprogrammi raames Poolas (septembris 2018) ning kus poola heliloojate kõrval tuleb ettekandele Tõnu Kõrvitsa „Stabat Mater“ ja Erkki-Sven Tüüri „Reekviem“. Suvel jätkatakse eelmisel aastal alustatud EV100 retkega Veljo Tormise „Unustatud rahvaste“ aladele – sel aastal ootavad koori isurite, vepslaste, vadjalaste, ingerlaste ja liivlaste rajad. Põnevusega ootab koor koostööd Hollandi dirigendi ja Eesti Filharmoonia Kammerkoori endise peadirigendi Daniel Reussiga. Tema juhtimisel esitatakse kahe Hiiumaa helilooja – Erkki-Sven Tüüri ja Rudolf Tobiase – loomingut, tähistades seega Tobiase 145. sünniaastapäeva.

Eesti Kooriühing on tunnustanud Collegium Musicalet kolmel korral „Aasta koori“ tiitliga (2017, 2014 ja 2011). Tegemist on seni ainsa kooriga Eestis, kellele see tiitel mitu korda osaks on saanud.

Monika Kuzmina Peatoimetaja