1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. CORELLI MUSIC jätkab festivaliga “Kirikupühad Maarjamaal”
CORELLI MUSIC jätkab festivaliga “Kirikupühad Maarjamaal”

CORELLI MUSIC jätkab festivaliga “Kirikupühad Maarjamaal”

Orthodox Singers Foto: Maria Mussorina
Orthodox Singers
Foto: Maria Mussorina

Corelli Musicu 10. juubelihooaeg jätkub viimaste kontsertidega 1. advendil alanud viienda jõulumuusika festivaliga „Kirikupühad Maarjamaal“. Kuni 7. jaanuarini on tulemas veel kolm festivalikontserti kahe erineva kava ja esinejatega Jõhvi ja Tallinna kirikutes ning Mustpeade majas. Vastukaaluks tänapäeva jõuluaja poodlemistuhinale tuletab Corelli Music oma jõulumuusika festivaliga meelde jõuluaja vaimset ja eetilist tähendust. Uuri lähemalt SIIT.

Uut alanud Muusika-aastat 2015 tervitab Corelli Music uue tähe sünniga klassikataevas, kui välja müüdud kontserdil 3. jaanuaril kell 18 astub Mustpeade majas esmakordselt publiku ette uus kuuest noorest eesti tipptšellistist koosnev Estonian Cello Ensemble.  Jõulufestivali lõppkontserdid ühendavad meie pühadeaja lõpu Kolmekuningapäeval ja õigeusu jõulude alguse, Orthodox Singers esineb 5. jaanuaril Jõhvi Mihkli kirikus ja 7. jaanuaril Tallinna Püha Neitsi Maarja Piiskoplikus Toomkirikus. Viimase kontserdiga alustab Corelli Music ka piduaasta „Maarjamaa 800“ tähistamist.

UUS TÄHT KLASSIKATAEVAS!

UUE AASTA TERVITUSKONTSERT

ESTONIAN CELLO ENSEMBLE – Esimene avalik kontsert!

L, 3. jaanuar 2015 kell 18 Tallinna Mustpeade maja

Esinevad tšellistid Maarit Kangron, Theodor Sink, Johannes Välja, Villu Vihermäe, Marius Järvi ja Andreas Lend. Kavas on klassikalise muusika tulevärk kuue tšello esituses (Ciacomo Puccini, Gioachino Rossini, Pjotr Tšaikovski, George Gershwin, Aram Hatšaturjan, Argentina tangod, Hispaania meeleolud jpm).Üllatusterohke õhtu hubases salongis pakub maailma muusikaklassika paremikku kuue tšello vapustavas kõlapildis, samuti muhedat juttu, naudinguid maitsemeeltele ja üllatuskülalisi.

Estonian Cello Ensemble’i (ECE) lõid 2014. aastal kuus Eesti noorema põlvkonna tipptšellisti, et ka Eesti publik saaks osa kvaliteetsest muusikast tšelloansambli esituses. Kollektiiv kavatseb aastas lavale tuua kaks-kolm omanäolist kontserdikava ning ühiskontserte Eesti säravamate artistidega, esitades ka nende originaalloomingut. ECE plaanib kindlasti teha koostööd ka Eesti heliloojatega. Ansambli järgmisel kontserdil teeb kaasa ka esimese kontserdi üllatusesineja. ECE idee on arendada tšellomängukultuuri, edendada muusikamaastikku ning kaasata ansambli projektidesse aktiivseid Eestis ja välismaal resideeruvaid tšelliste.

Jõulufestivali lõppkontserdid

MAARJAMAA 800

KOLMEKUNINGAPÄEV JA ÕIGEUSU JÕULUD

E, 5. jaanuar 2015 kell 18 Jõhvi Mihkli kirik

K, 7. jaanuar 2015 kell 18 EELK Tallinna Piiskoplik Toomkirik

ORTHODOX SINGERS:

Maria Petrov (I sopran), Ilona Malõško (II sopran), Maria Kamardina (I alt), Jelena Savtšuk (II alt), Anton Medvedev (tenor), Genri Tron (bariton), Aleksandr Peljovin (I bass), Pavel Labkovski (II bass)

Dirigent VALERI PETROV

Kavas „Jõulud õigeusu vaimulikus muusikas“ kõlavad paljude maade ilmalikud ja kiriklikud õigeusu laulud. Programm hõlmab nii varaseid kui ka kaasaegseid vaimulikke laule ja pakub kuulajale suurepärase ülevaate pühade kiriklikust ja ilmalikust olemusest.

1989. aasta jaanuaris Valeri Petrovi loodud vokaalansambel Orthodox Singers on viimase 25 aasta jooksul leidnud tunnustust ühena Eesti parimatest professionaalsetest vokaalansamblitest. Ansambel on olnud mitme rahvusvahelise konkursi laureaatide hulgas ja osaleb sageli mitmesugustel Euroopa muusikafestivalidel. Ansambel koosneb professionaalsetest muusikutest, kes valdavad meisterlikult eri ajastutele omaseid väljendusvahendeid. Ansambli esinemismaneeri iseloomustavad täielik süvenemine pühakirja igasse sõnasse, laitmatu hääletehnika, täpselt läbi mõeldud dünaamiline kava ja erakordne stiilitunnetus. Kriitikud on korduvalt esile tõstnud ansambli lausa üleloomulikku oskust säilitada esitamisel teose vormiühtsus, saavutades samal ajal võrratult dünaamiline piano, mida kõige paremini kirjeldab väljend ”heli sulab ära”.

Koori loomingulises tegevuses kuulub vaieldamatult esikoht varasele õigeusu kirikulaulule, mida esitatakse harva kontsertidel. Nende repertuaari kuuluvad ka vene vaimuliku koorimuusika väärtteosed: Pavel Tšesnokovi, Aleksandr Arhangelski ja Sergei Rahmaninovi looming, samuti vene rahvalaulude vaimulikus laadis tõlgendused.   Viimaste aastate jooksul on ansambli repertuaarile lisandunud kaasaegsete õigeusu traditsioone järgivate heliloojate, sealhulgas Sir John Taveneri, Valeri Kalistratovi ja Arvo Pärdi looming. Muusikaline müsteerium “Andrease Passioon” põhineb Arvo Pärdi “Kanon Pokajaneni” muusikal ja kujutab kunstiliste vahenditega varakristlaste salajast öist liturgiat Rooma katakombides. Ansambel esitab oma kontsertidel ka mitme eesti helilooja, näiteks Cyrillus Kreegi, Kuldar Singi, Veljo Tormise ja Arvo Pärdi teoseid.

Orthodox Singers on esinenud mitmetel kontserdireisidel Venemaal, Ameerika Ühendriikides, Rootsis, Taanis, Soomes, Norras, Saksamaal, Suurbritannias, Prantsusmaal, Iirimaal, Liibanonis, Ungaris ja Poolas, andnud kontserte Moskva Õnnistegija Kristuse peakirikus, Rootsi Uppsala toomkirikus, Moskva Tšaikovski nimelise Konservatooriumi suures saalis, USA Philadelphia toomkirikus, Stratford upon Avoni festivalil, Nottinghami ja Chelsea festivalidel. Samuti on ansambel esinenud Valeri Gergievi korraldatud Moskva ülestõusmipüha festivalil. Orthodox Singers on salvestanud üksteist plaati.

Jõulumuusika festivali “Kirikupühad Maarjamaal” kontserdid alates 1. advendist 30. novembril 2014 kuni õigeusu jõuludeni 7. jaanuaril 2015 viivad kauni muusika Tallinna, Tartu, Viljandi ja Jõhvi ajaloolistesse kirikutesse ning muusikasalongi Mustpeade majas. Festival tähistab jõuluootust, aastalõppu, uue aasta saabumist, Kolmekuningapäeva ja õigeusu jõulude algust. Esinevad Kristel Aer Metodisti kiriku Hugo Lepnurme mälestusorelil, Viljandi Pauluse kirikus Eesti Kammerkooride Liidu koorid ja Corelli Barokkorkestri solistid, Tartu ja Tallinna Jaani kirikutes solistid, segakoor K.O.O.R. ja Corelli Barokkorkester kavaga „TE DEUM“. Dirigent festivali suurvormide kontsertidel on Martin Sildos. Uue aasta esimestel päevadel sünnib Mustpeade majas uus täht klassikataevas – Estonian Cello Ensemble ning festivali lõpetab Jõhvi Mihkli kirikus ja Tallinna Piiskoplikus Toomkirikus ansambel Orthodox Singers.

Head Uudised GoodNews