1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Disainiöö toob Tallinna rahvusvahelised linnakeskkonna eksperdid
Disainiöö toob Tallinna rahvusvahelised linnakeskkonna eksperdid

Disainiöö toob Tallinna rahvusvahelised linnakeskkonna eksperdid

XIII Disainiöö tähelepanu on suunatud sel aastal arhitektide ja urbanistide tegevusvaldkonnale ning festivali läbivaks teemaks on inimsõbralik linnakeskkond. Festivali üheks tähtsündmuseks on 13. septembril Eesti Kunstiakadeemias toimuv konverents “Inimlikud linnad,” kus esinevad rahvusvahelised eksperdid mitmetest riikidest, sealhulgas Kanadast, Belgiast, Suurbritanniast, Austraaliast ja Eestist.

“Traditsioonilised linnad selgepiirilise keskuse ja äärelinnadega on kadumas. Selle asemele on tulnud keerulisemad, võrgustikku meenutava struktuuriga keskkonnad. Mitmed uuringud näitavad, et inimesed otsivad aktiivselt võimalusi oma elukeskkonna parendamiseks ning just disainil on võime elustandardeid parandada, muutes elukeskkonna jätkusuutlikuks ja inimsõbralikuks,” avasid teemat „Human Cities“ projekti Euroopa eestvedajad Josyane Franc ja Olivier Peyricot.

Linnade kasvu põhjuseid on mitmeid. Tööstus, teenindus, kõrgem majanduslik efektiivsus, ligipääs kultuurielule ja meelelahutusele. Igal aastal loobuvad miljonid eurooplased ruraalsest eluviisist, et proovida õnne linnas. Linn on mugava ja sisuka elu sünonüüm. Linn on elav süsteem. Linna tervis ja kultuursus oleneb lisaks linnaplaneerijatele ka meist endist.

Tulevikuvisioone jagavad Mark Kingwell (Canada), Liam Young (UK), Chantal Vanoeteren (Belgia), Kate Rhodes (Austraalia), Veronika Valk-Siska (Eesti). Lisaks esinevad kõik „Human Cities“ neljaaastases Euroopa projektis osalenud linnade esindajad, jagades kogemusi  oma linnades läbiviidud eksperimentidest ja pilootprojektidest.

Konverents on tasuta, kuid osalejatel palutakse tasuda 10€ toitlustamise eest. Kohtade arv on piiratud ning osalemine toimub eelregistreerimisega programm@disainioo.ee.

Monika Kuzmina Peatoimetaja