1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Driftiautod teevad Pärnus paraadsõidu
Driftiautod teevad Pärnus paraadsõidu

Driftiautod teevad Pärnus paraadsõidu

Team 2013
Foto: Team Ghost

Täna õhtul pärast võistluseelseid treeninguid auto24ringil võtavad Põhja-Euroopa driftijad üksteise järele rivisse ning sõidavad ühiselt mööda Pärnu linna. Kõigil autohuvilistel on võimalik sõitjate ja autodega tutvuda.

Võistlejate paraadsõit algab kell 20.30 auto24ringilt, mööda Pärnu-Lihula maanteed liigutakse politsei eskordil Pärnusse Tallinna maanteele. Sealt edasi sõidab kolonn Akadeemia teele ning peatutakse mõnekümneks minutiks Rüütli tänaval, kus kõigil autohuvilistel on võimalus autode ja sõitjatega tutvuda. Pärast pausi sõidab autoderivi Pika tänava suunas, kust liigutakse tagasi Audrusse auto24ringile.

Paraadil osalevad kõik võistlejad, keda on kokku ligi 40 Eestist, Lätist, Leedust, Soomest, Rootsist ja Taanist. Põhja-Euroopa driftisarja avaetapi kvalifikatsiooni- ja finaalsõidud toimuvad laupäeval auto24ringil.

Kõik need ligi 40 lähiriikide parimad driftijad võistlevad laupäeval auto24ringil toimuval suurejoonelisel Põhja-Euroopa drifti meistrivõistluste (NEZ- North Europe Zone) esimesel etapil. Laupäeva hommikul jätkavad võistlejad treeninguga, sest rada on uus ja üks Euroopa kiireimaid, kus külg ees kurvi sisenemise kiirused küündivad lausa 180 kilomeetrini tunnis. Võistlus on mõeldud ainult pro-klassi sõitjad, kel on võimsad autod ja viimseni lihvitud sõiduoskused. Atraktiivse võistlussarja osalejate nimekiri on niivõrd aukartustäratav, et konkurentsis püsimiseks tegelesid Eesti pro-klassi võistlejad viimastel nädalatel peamiselt oma auto seadistamisega. Näiteks valmis Eesti mulluse driftimeistri Eduard Vahemets auto uus seadistus, mis andis talle varasema 440 hobujõu asemel 550. „Konkurendid on kõvad sõitjad ning rada senistest kõige kiirem. Ei tahtnud konkurentsist välja langeda vaid seetõttu, et autol jääb võimsust väheks,“ selgitas Vahemets.

Põhiliste konkurentide autode võimsus jääb keskmiselt umbes 600-700 hobujõu kanti. Praeguseks registreerunud võistlejate seas on kõige võimsama auto omanikuks Juha Pöytalaakso, kes tuleb siia Soomest. Tema kaunil BMW-l on umbes 730 hobujõudu. Eesti Team Ghosti piloot Kristjan Klemets tugevaid konkurente ei pelga, sest eelmisel nädalal sai ta auto24ringil treenida Ukraina mulluse driftimeistri Dmitriy Illyukiga. Saadud kogemus tõestas, et Eesti sõitjad on konkurentsivõimelised.

Kohal on publikulemmikud Eestist ja mujalt. Lätlasi on kohal palju. Üks eestlaste lemmikutest on Ivo Cirulis, kes on siinmail väga oodatud ning alati sõidab nii, et publik rõkkab rõõmust. Massist eristumise ehedaks näiteks on soomlane Teemu Peltola, kes ei taha sõita igava autoga. Pikka aega driftiradadel kauneid sõidupoognaid demonstreerinud Peltola võistlusauto ei ole lihtsalt järjekordne auto, vaid need on ainult ja alati diiselmootoriga. Nüüdseks on ta oma vana ja kandilise Mercedes-Benzi vahetanud uuema vastu, ent suits on alati garanteeritud- kui rada on märg ja teistel võistlejatel rehvisuitsu ei tule, siis Peltola auto suitseb alati. Vihmaga on see suits lihtsalt musta värvi. Sellest tuleneb ka tema võistkonna nimi – Black Smoke Racing.

Fordi fänne rõõmustab rootslane Daniel Björk, kes sõidab Ford Fiestaga. Selline autovalik võib tunduda tavaoludes pisut kummaline, ent 500-hobujõuline Fiesta pole lihtsalt Fiesta, vaid kiire Fiesta. Loomulikult on selle auto pilootki võimas- Daniel Björk on mulluse Põhja-Euroopa piirkonna driftisarja tšempion.

Ajakava:

Reede, 16. august

18.00-20.00 väravad avatud pealtvaajatatele, treeningsõidud
20.30-22.00 paraadsõit Pärnu linna tänavatel politseieskordi saatel

Laupäev, 17. august

11.00 väravad avatud pealtvaatajatele, treeningsõidud
12.00 võistluste avatseremoonia
12.10-12.30 võistlejate koosolek
13.05 võistlejate tutvustamine
13.30-16.00 kvalifikatsioonisõidud
15.40 võistlejate koosolek
16.00 finaalsõidud tandemis
19.00 autasustamine
19.30 ametlik afterparty rajaääres, DJ ja chill out

Head Uudised GoodNews