1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Džässlauljatar Ivi Rausi ja muusik Tiit Born andsid välja plaadi “Aitäh, Kustas Kikerpuu”
Džässlauljatar Ivi Rausi ja muusik Tiit Born andsid välja plaadi “Aitäh, Kustas Kikerpuu”

Džässlauljatar Ivi Rausi ja muusik Tiit Born andsid välja plaadi “Aitäh, Kustas Kikerpuu”

Ivi Rausi viis ellu oma kauaaegse unistuse koguda kokku üks osa Kustas Kikerpuu loomingust ja salvestada see plaadile “Aitäh, Kustas Kikerpuu!”. See on juba teine Eesti väärtmuusikale pühendatud helikandja, mis antakse seekord välja koostöös Tiit Borniga. Esimene, “Aitäh, Valter Ojakäär!” ilmus käesoleva aasta märtsis koostöös Helin-Mari Arderi ja Liina Saarega.

Üle 200 laulu loonud Kustas Kikerpuu või Kusti, nagu teda muusikute seas kutsuti, pani eredalt särama 1960. ja 1970. aastad. Tema loomingut iseloomustavad ühelt poolt lüürilisus ja hingestatus ning teisalt suurejoonelised seaded orkestritele. Kes ei teaks tema imelist “Taas punab pihlakaid” või lüürilist lugu noorest armastusest “Meie kaks” või kelmikalt suvist “Suudlused soolaste huultega”. Seda hittide paraadi võib jätkata pikalt, mis näitab, et Kikerpuu igihaljad lood on tulvil päikselisi emotsioone ja kauneid harmooniaid, mis elavad üle kõik riigikorrad ja tehnikaarengu hundirattad.

Kandlemänguga muusikuteed alustanud Kustas Kikerpuu looming on jätnud kindla ja sügava jälje Eesti muusikamaastikule. Pea kolm aastakümmet loonud helilooja sünnist möödus eelmisel aastal (2017) 80 aastat. Käesoleva aasta 20. oktoobril möödub 10 aastat päevast, mil hr. Kikerpuu läks musitseerima ja muusikat nautima “muusikute paradiisiorkestrisse”, kuid tema looming elab edasi ja pakub uut avastamisrõõmu uutele põlvkondadele.

“Aitäh, Kustas Kikerpuu!” on album, kuhu koondub kokku üks osa Kustas Kikerpuu loomingust. Plaadil kõlavad põneva tämbriga instrumendid ja saavad kokku värsked ideed. Lood saavad selga uue džässiliku kuue, mis rõõmustab kindlasti kõiki retro austajaid.

Ivi Rausi on laulja-muusik, kes on nagu kass, kes astub kindlalt mööda oma rada. Tema kreedo on: “On asju, mis eristavad meid teistest ja on asju, mis teevad meid selliseks, kes me oleme.”

Ivi Rausi on lõpetanud EMTA kaasaegse improvisatsiooni eriala ja osalenud erinevates vabaimprovisatsioonilistes värkstubades üle Euroopa. Ta on andnud välja kaks autoriloomingulist albumit “KummaLiine Kleit” (2012) ja “2+2 on 2” (2015). Koostöös Helin-Mari Arderi ja Liina Saarega ilmus “Aitäh, Valter Ojakäär” (2018).

Tiit Born on muusik ja laululooja, kel taskus lennukooli paberid, kuid tänaseks kõnnib ta muusikaradadel. Ta on välja andnud albumid “Tähetüdruk” (2003) ja “Ennustan sulle, armas” (2015).

Lisaks musitseerivad albumil neli suurepärast muusikut:

Jaan Jaanson – kitarr

Ara Yaralyan – kontrabass

Aleksandra Kremenetski – löökpillid

Jaak Lutsoja – akordion

Plaat on salvestatud ja miksitud Peeter Salmela Stuudios.

Plaadiesitluskontserdid:

  1. detsember Pilistvere rahvamaja
  2. jaanuar Kuressaare Saare KEK
  3. jaanuar kodukontsert Mäe-Kõivu talus Raplamaal
  4. jaanuar Viljandi Pärimusait
  5. jaanuar Tallinn Philly Joe’s Jazziklubi
  6. veebruar Haapsalu kultuurimaja

Head Uudised GoodNews