1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. E-ISTUNG I Tallinna linnavolikogu valmistub esimeseks e-istungiks
E-ISTUNG I Tallinna linnavolikogu valmistub esimeseks e-istungiks

E-ISTUNG I Tallinna linnavolikogu valmistub esimeseks e-istungiks

16. aprillil toimub Tallinna linnavolikogu istung esmakordselt elektrooniliselt. Linnavolinikud võtavad istungist osa Microsoft Teams programmi kaudu.

„Minu selge huvi on olnud, et Tallinna linnavolikogu saaks esimesel võimalusel taas täiskoosseisus otsuseid langetada, tehes seda seaduspäraselt ja kaasates võimalikult paljud liikmed,“ ütles linnavolikogu esimees Tiit Terik.

Teriku sõnul on alates eriolukorra kehtestamisest Eesti omavalitsustes volikogude istungite korraldamist tõlgendatud erinevalt ning seisukohad on selles küsimuses lahknenud. „Rahandusministeerium on öelnud, et elektroonilised istungid on seaduspärased, samas endine õiguskantsler, vandeadvokaat Allar Jõks on väljendanud seisukohta, et volikogud peavad alati kogunema füüsiliselt. Palusin riigikogu põhiseaduskomisjoni seisukohta, et tugineda seadusandja tõlgendusele. Käesoleva nädala esmaspäeval arutas komisjon seda küsimust ja leidis, et takistusi e-istungite pidamiseks ei nähta,“ selgitas Terik.

Järgmisel neljapäeval on istungite saalis füüsiliselt kohal igast fraktsioonist üks esindaja nagu on olnud kahel eelmisel istungil, mis eriolukorra ajal toimunud. Kõik teised linnavolikogu liikmed saavad istungil osaleda Microsoft Teams’i programmi kaudu. Istungil osalejaks loetakse hääletuskaardiga end sisseloginud linnavolikogu liikmed ja kõik linnavolikogu liikmed, kes osalevad istungil Teams’i kaudu.

Täna testisid elektroonilise istungi korraldust linnavolikogu kantselei töötajad. Linnavolikogu esimehe sõnul puudutab esialgu ainus nõrk koht hääletamist, sest Teams’i süsteem ei võimalda turvaliselt tuvastada hääletamisel osalejat. „Turvaline hääletussüsteem on arendamisel ja loodetavasti saab aprilli lõpus seda ka juba kasutada. Et järgmisel  istungil oleks kõigil osalejatel võrdsed võimalused, kasutame õigust hääletada vaid juhul, kui keegi linnavolikogu liikmetest seda nõuab. Kui kellelgi see soov on, siis saavad hääletada saalis olevad linnavolikogu liikmed,“ lausus Tiit Terik.

Kõik huvilised saavad istungit jälgida veebiülekande vahendusel.

Head Uudised GoodNews