1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. EBSi ülikoolilinnaku arhitektuurikonkursi võitis Arkkitehtitoimisto ALA OY ideekavand
EBSi ülikoolilinnaku arhitektuurikonkursi võitis Arkkitehtitoimisto ALA OY ideekavand

EBSi ülikoolilinnaku arhitektuurikonkursi võitis Arkkitehtitoimisto ALA OY ideekavand

Žürii valis Estonian Business Schooli juurdeehituse arhitektuurikonkursi võitjaks Arkkitehtitoimisto ALA OY töö, mille alusel hakatakse projekteerima Lauteri ja Maakri tänava kõrghoonete piirkonda sobivat 21. sajandi ülikooli taristut.

Arhitektuurikonkursil soovis osaleda 37 bürood ja büroode konsortsiumi, kellest žürii valis välja 7. Lõppvooru pääses lisaks ALA arhitektide tööle ka Alver Arhitektide ja Studio/Woodroffe/Papa konsortsiumi kavand Cremona ning Kaos Arhitektide kavand nimega Campus Park. ALA arhitektide võidutöö näeb ette olemasoleva 6000-ruutmeetrise Lauteri tänava õppehoone 4500 ruutmeetri suurust juurdeehitust, mis ulatub kuni Lennuki tänavani. Uude õppehoonesse tulevad õppetöö vajadustega kergesti kohandatavad auditoorid, rühmatööruumid, erinevate ürituste korraldamiseks sobivad alad, vaikse töö alad, stuudiod jpm.

Lauteri 3 kinnistu dominandiks saab 30-korruseline kõrghoone, kuhu laieneb ettevõtluskiirendi ja teadusmahukatele iduettevõtetele suunatud büroohotell (kokku 4000 m2). Selle kohale rajatakse peamiselt EBSi õppuritele suunatud majutusblokk (5000 m2). Hoone ülemistele korrustele (15 000 m2) tulevad korterid, mille müügituluga kaetakse suurem osa EBSi õppe- ja ettevõtluskeskkonna laienduseks vajalikest investeeringutest. „Kuna korterite peamine sihtgrupp on edukad ettevõtjad, siis loodame, et ka elanikud hakkavad kaasa lööma kooli kogukonnas õppurite, mentorite, külalisõppejõudude, tulevaste tööandjate ja ingelinvestoritena. ALA arhitektide ideekavand sobib hästi Maakri kvartalisse ning realiseeritud projekt saab olema oluline maamärk – äri- ja majandushariduse ning uue ettevõtluse kodu Tallinna südames,“ lausus arhitektuurikonkursi žürii esimees Mart Habakuk.

Žürii hindas võidutöö tugevuseks torni lahendust, mis eristub linnaruumist, kuid on elegantse ja südalinnale sobiliku arhitektuuriga. „Rõdudega torni lihtne ja selge vorm on samas rikkalike nüanssidega, väga funktsionaalne ja heaks kontrastiks tehnitsistlikele klaashoonetele, mis Maakri piirkonnas täna domineerivad,“ selgitas žürii liige Indrek Allmann. Lisaks Indrek Allmannile kuulusid arhitektuurkonkursi žüriisse Viljar Arakas, Mart Kalm, Ignar Fjuk, Ülar Mark ja Mart Habakuk.

Võidutöö koostas meeskond, mida juhtisid Antti Nousjoki, Juha Grönholm ja Samuli Woolston. „See projekt on olnud meie jaoks suur väljakutse. Otsisime lahendust, mis täiendaks Tallinna linnaruumi hoolikalt läbimõeldud ja unikaalsel moel. Soovime edasise töö käigus luua ja tugevdada partnerlussuhteid Eesti tellijate ja ehitussektori ettevõtjatega,“ selgitas Ala arhitektide partner Antti Nousjoki. Võidutööga saab tutvuda siin.

Žürii andis välja võidutöö preemia 8000 eurot ALA Arhitektidele, teise koha saavutanud Alver Arhitektid said 7000-eurose ja Kaos Arhitektid 5000-eurose preemia.

Projekteerimistöödega alustamine jääb nüüd ootama Lauteri 3 detailplaneeringu kehtestamist.

Estonian Business School (EBS) on Eesti ainus eraülikool, mis tegutseb Tallinnas ja Helsinkis. Ülikoolis õpib bakalaureuse-, magistri- ning doktoriõppe tasemel kokku 1400 üliõpilast s.h. üle 300 Soome kodaniku. EBSi gruppi kuulub ka 120 õpilasega gümnaasium.

ALA Arhitektid on rahvusvaheline arhitektuuribüroo, kus töötab 45 arhitekti ja disainerit 14 rahvusest. Tööde paremikku kuuluvad Helsingi keskraamatukogu Oodi, Aalto Ülikooli peahoone, Helsingi lennujaama laiendus, Marriott Courtyard Tamperes, Lyoni Ülikooli raamatukogu ning mitmed uued metroojaamad Helsingis ja selle lähiümbruses. Büroo sai 2012. aastal Soome riikliku arhitektuuripreemia.

Head Uudised GoodNews