1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. EELISTA KESKKONNASÕBRALIKKU LIIKUMISVIISI! Taavi Aas: tasuta ühistransport on kaasava linnaliikuvuse musternäide
EELISTA KESKKONNASÕBRALIKKU LIIKUMISVIISI! Taavi Aas: tasuta ühistransport on kaasava linnaliikuvuse musternäide

EELISTA KESKKONNASÕBRALIKKU LIIKUMISVIISI! Taavi Aas: tasuta ühistransport on kaasava linnaliikuvuse musternäide

Taavi Aas
Taavi Aas

Rakendades transpordipoliitikat, mille käigus eelistatakse keskkonnasõbralikke liikumisviise, eelkõige tasuta ühistransporti, loodab Tallinn tugevdada oma väljavaateid 2018. aasta Euroopa Rohelise Pealinna tiitli võitmiseks. Sellise sõnumi edastas täna EUROCITIES Liikuvusfoorumi ekspertidele Tallinna abilinnapea Taavi Aas.

Foorumi viimasel tööpäeval esinedes ütles Aas, et tagamaks pikemas perspektiivis Tallinnas sõbralikku elukeskkonda ning inimeste liikumisvõimalusi, on linlased otsustanud muuta ühistranspordi konkurentsivõimelisemaks võrreldes erasõidukite kasutamisega.

Muutmaks ühistransporti atraktiivsemaks on Tallinn loonud ja laiendanud ühissõidukite prioriteedisüsteemi ja ühissõidukiradade võrku, tihendanud sõidugraafikuid, uuendanud ühissõidukite parki ja rajanud rohkem bussipeatusi. Samuti on mugavamaks muudetud ümberistumised, toodud juurde madalapõhjalisi sõidukeid ja loodud reaalajas infosüsteem peatustes ja internetis.

„Rakendatud meetmete tulemusel on ühissõidukitega tehtud sõitude arv stabiilselt kasvanud,“ nentis abilinnapea. „2014. aasta septembris kasvas võrreldes 2013. aasta aprilliga, kui lõppes ID-piletite kasutus sõitjate arv ca 8%. Alates 28. oktoobrist 2013 alustas linn täiendavalt linna piires kõikides rongides sõitude kompenseerimist, mille tagajärjel tallinlaste rongisõitude arv seitsmekordistus.

Aasa sõnul on suurenenud ka tallinlasteks registreerunute arv. 2012. aasta lõpus, enne tasuta ühistransporditeenuse rakendamist, oli elanikke ca 416 000. Tänase seisuga on see arv üle 438 000, mis tähendab ka täiendavat maksutulu laekumist linna eelarvesse.

Alates 2015. aasta algusest on Tallinn asunud viima ellu järgmise trammidega seonduvat suurprojekti – trammitee lennujaama. Lisaks lennujaamale ühendatakse trammiga kaks suuremat kaubanduskeskust ning Ülemiste City kontori- ja elurajoon. Samasse piirkonda kavandatakse Rail Baltic’u raudteejaama/ühistranspordikeskust. Trammiliin lennujaama peaks valmima 2017. aasta lõpuks.

Head Uudised GoodNews