1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Eesti Ajaloomuuseumi rändnäitus „Meie inimesed“ sai preemia
Eesti Ajaloomuuseumi rändnäitus „Meie inimesed“ sai preemia

Eesti Ajaloomuuseumi rändnäitus „Meie inimesed“ sai preemia

Foto: Näitus “Meie inimesed” (Eesti Ajaloomuuseum)

23.-24. septembril 2013 Narvas toimunud XVI Eesti muuseumide festivalil valiti Eesti Ajaloomuuseumi rändnäitus „Meie inimesed“ kolme parima näituse sekka.

Žürii sõnul oli näituse „Meie inimesed” kõige tugevam külg selle idee: võrrelda 1930. aastate ja praeguse aja Eestit inimeste kaudu. Samuti rõhutati seda, et väljapanek on visuaalselt väga hästi lahendatud: inimtüübi (ettevõtja, talupidaja, kooliõpilane, võõrtööline jne) koondportree dominandina tekitab otsekohe vaataja huvi ja paneb kaasa mõtlema.

Näitus „Meie inimesed” pakub võimaluse võrrelda tänapäeva ja 1930. aastate Eesti ühiskonda, tuues välja kaheksa koondportreed erinevatest ühiskonnaliikmetest kõnealustel ajajärkudel. Näitus põhineb valdavalt Eestis 1934. ja 2011. aastal läbi viidud rahvaloenduste arvandmetel, mida näitusekülastaja saab ise kõrvutada ning selle põhjal hinnata, missuguseks on Eesti Vabariik võrreldes oma algusaegadega muutunud. Kas tegemist on muutustega paremuse või halvemuse suunas või lihtsalt muutustega, see jääb juba iga vaataja enese otsustada.

Rändnäitusel „Meie inimesed“ kohtuvad sõdadevahelise perioodi ja praeguse Eesti inimesed kaardipakist inspireeritud pannoodel. Kaht erinevat ajastut iseloomustavad faktid on vaatajani toodud mängulise infograafika abil, mis muudab võrdleva andmestiku kergesti jälgitavaks ja lõbusaks.

Näitus „Meie inimesed“ on Narva linnuses avatud 17. novembrini 2013.

Narva linnus on avatud E-P kell 10-18.

Head Uudised GoodNews