1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Eesti bändid sel nädalal Euroopa olulisimal talendifestivalil
Eesti bändid sel nädalal Euroopa olulisimal talendifestivalil

Eesti bändid sel nädalal Euroopa olulisimal talendifestivalil

Eesti bändid sel nädalavahetusel Euroopa olulisemal talendifestivalilEuroopa suurimal ja olulisemal värskele muusikale keskendunud festivalil Eurosonic astuvad juba sel neljapäeval ja reedel üles Winny Puhh ja Elephants from Neptune. Samas autasustatakse Euroopa Piiridemurdjate auhinnaga (EBBA) kümmet silmapaistvat  artisti, keda on saatnud edu ka väljaspool kodumaad. Eelmisel aastal oli üheks EBBA võitjaks Ewert and The Two Dragons.

Hollandis, Groeningenis toimuvast Eurosonic festivalist on tänaseks kujunenud Euroopa muusikaelu keskpunkt. 1996. aastal alguse saanud üritusel astuvad igal aastal lavale ligi 200 paljulubavat artisti üle Euroopa. Piletid festivali kontsertidele on muusikafännide hulgas kõrgelt hinnatud – need müüakse tavaliselt läbi paari tunniga.

Festivali keskseks sündmuseks on EBBA (European Border Breakers Awards) auhinnagaala, kus tuuakse esile kümmet silmapaistvaimat artisti, kes on leidnud kuulajaid ka väljaspool oma kodumaa piire. Tänavused EBBA auhindade laureaadid on:

Winny Puhh
Ásgeir (Island)
Disclosure (UK)
GuGabriel (Austria)
Icona Pop (Rootsi)
Jacco Gardner (Holland)
Kodaline (Iirimaa)
Lukas Graham (Taani)
Nico & Vinz (Norra)
Woodkid (Prantsusmaa)
Zedd (Saksamaa)

Nimetatud artistide hulgast valis ka publik internetihääletusel oma lemmiku. Kes – see selgub juba laupäevaõhtusel gaalal, mida saab vaadata siit. Eesti artistidest on EBBA-ga varasematel aastatel pärjatud Kerli (2010) ja Ewert and The Two Dragons (2013).

Eurosonic festivali kava pannakse kokku üle-Euroopa laekuvate ohtrate taotluste põhjal. Tänavu on Eestist valitud esinema rifiroki kuningad Elephants from Neptune ja kogu mandri kõmulisemaid artiste Winny Puhh. Mõlemad Eesti esinejad on tuntud võimsate kontsertesinemiste poolest.

ElephantsElephants from Neptune’i manageri Karl Sirelpuu sõnul on Eurosonicul ülesastumine igale bändile suur au ja ka võimalus. ”Minu jaoks on see neljas Eurosonic. Olen lähedalt näinud, kuidas sealne esinemine võib mõjutada artisti edasist käekäiku. Elevantidega on sel aastal eesmärk lüüa Eurosonicul käed tunnustatud agentuuridega ning luua võimalikult suur kontaktvõrgustik bändi edasiseks arenguks.”, lisas Sirelpuu.

Alates 2003. aastast koordineerib Eurosonic festival ka Euroopa talendivahetusprogramme (European Talent Exchange Program – ETEP ja Central European Talent Exchange Program – CEETEP), mille eesmärk on aidata Eurosonicul ülesastuvatel artistidel leida uusi esinemisvõimalusi festivalidel üle kogu Euroopa. Tallinn Music Week on ETEP/CEETEP programmide – kuhu kuuluvad 81 Euroopa oluliseimat muusikafestivali ja 25 raadiojaama – liige alates eelmisest aastast. Tänu sellele avaneb rohkem võimalusi ka Eesti artistidele leida uut publikut, aidates samas kaasa rohkema uue muusika jõudmisele Eestisse. 2013. aasta Tallinn Music Weekil esinejatest olid ETEPiartistid Soomest pärit LCMDF, Eva & Manu ja Lau Nau, Taanist Rangleklods ja Norrast HighasaKite. CEETEP programmist aga Poola päritolu Trés.B.

Eesti artistide kontserdid:

Winny Puhh
Klubis Vera 16.jaanuaril kl 01.15.

Elephants from Neptune
Klubi De Spiegheli pealaval, reedel, 17. jaanuaril kell 22.15.

Head Uudised GoodNews