1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. EESTI DISAIN AU SEES! Eesti disaini näitus jõuab Pariisi
EESTI DISAIN AU SEES! Eesti disaini näitus jõuab Pariisi

EESTI DISAIN AU SEES! Eesti disaini näitus jõuab Pariisi

Size Doesn't Matter
Foto: Estonian design exhibition “Size Doesn’t Matter”

7. detsembril avatakse maalilise Seini kaldal, vanadest dokkidest ümber ehitatud kultuurikeskuses (La Cité de la Mode et du Design), pooleteiseks kuuks Eesti disaini tutvustav rändnäitus “Size Doesn ́t Matter”. Kutse keskuselt tuua Eesti disaini paremik Pariisi püünele said disainerid aasta tagasi. Detsembris avatava näituse programm kujuneb mitmekülgseks tutvustades disainerite kõrval ka teisi Eesti talente.

Maa väiksuse ja disainerite ning nende saavutuste rohkuse vastandamine 

Eesti Disainerite Liit (EDL) töötas 2014.a. välja kontseptsiooni Eesti disaini välisriikides tutvustamiseks. „Size Doesn’t Matter“ vastandab maa väiksust disainerite ning nende saavutuste rohkusele. Kollektsioon koosneb kõrge kvaliteediga väikesetiraažilistest toodetest; autoridisaini parimatest paladest ning uutest uuenduslikest tööstustoodetest. Väljapanek sisaldab kodu sisutamisega seotud tooteid: sisustustekstiile, mööblit, valgusteid, keraamikat, klaasi; rattaid; moeaksessuaare: kotte, kingi ning ehteid. Esindatud on üle 50 disaineri, kelle hulgas on nii teenekaid kui ka äsja kooli lõpetanud lootustandvaid noori loomeinimesi, kes on auhindu saanud nii Eestis kui ka välismaal. Kollektsioon on põhjamaiselt karge – iseloomulik on ajatu minimalistlik stiil, naturaalsed ja kvaliteetsed materjalid, leidlikud lahendused ning huumor.

Eesti kui kiiresti arenev disainimaa 

Väljapanelu kuraatori Ilona Gurjanova sõnul loodab Eesti Disainerite Liit välisnäituste kaudu hoogustada kultuurivahetust, tutvustada Eesti kui kiiresti areneva disainimaa saavutusi ning luua võimalused Eesti tootedisaineritele rahvusvahelisele areenile jõudmiseks. Eelnevalt on ekspositsiooni olnud võimalik näha Brüsselis, Tallinnas, Viinis, Stockholmis, Caenis ja Londonis. Huvi eesti disaini vastu on olnud muljetavaldav. Iga uue linna puhul toimub näituse kollektsioonis muudatusi ning välja antakse ka tooteid tutvustav kataloog.

Pühendatud Eesti Vabariigi 100. aastapäevale 

Näitus on pühendatud Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumisele ning Eesti Vabariigi 100. aastapäevale. Disaininäitus ning arutelud jätkusuutliku moetööstuse üle koos Reet Ausiga on suurejoonelise Eesti kultuuri tutvustava projekti LOOV KULTUUR tuumaks. Lisaks saab näha arhitektuuribüroo Salto installatsiooni Heat Wave, animatsioone ning kohtuda Edward von Lõnguse Miina ja Ennuga.

Näitusel osalevad: Mait Summatavet, Matti Õunapuu, Mare Kelpman, Tarmo Luisk, Martin Saar, Monika Järg, Annike Laigo, Stella Soomlais, Johanna Tammsalu, Andres Labi, Kärt Põldmann, Sille Sikmann, Piret Loog, Elmet Treier, Toivo Raidmets, Reet Aus, Tõnis Vellama, Maile Grünberg, Urmas Lüüs, Tanel Veenre, Karl Annus, Kärt Summatavet, Anu Samarüütel, Jaanus Orgusaar, Indrek Narusk, Mihkel Güsson, Mihkel Mäll, Mihkel-Emil Mikk; firmadest: Oot-Oot, Borg, Radis, Cow jt.

Näitus on avatud 8.detsembrist kuni 21.jaanuarini 2018  ning kuni jõuludeni tegutseb ka Eesti Disaini Maja hüpikpood.

Idee autor ja kuraator on Ilona Gurjanova (EDLi president), mille eest ta pälvis 2017. aastal Eesti välisministeeriumi auhinna. Samuti tunnustas Turundusraadio Londonis toimunud näitust Turundusteo auhinnaga.

Disaininäituse korraldaja: Eesti Disainerite Liit (EDL) on loomeliit, mis ühendab üle 150 eesti toote-, moe- ja graafilise disaineri. EDL peab oma ülesandeks disainiteadlikkuse kasvatamist ühiskonnas; disaineritele elukestva enesetäiendamise ja erialase rakenduse pakkumist ning disainerite õiguste eest seismist.

Head Uudised GoodNews