1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) peapiiskop Andres Põder ütles Eesti Vabariigi 95. aastapäevale pühendatud jumalateenistuses, et ennekõike vajab ühiskond hinge
Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) peapiiskop Andres Põder ütles Eesti Vabariigi 95. aastapäevale pühendatud jumalateenistuses, et ennekõike vajab ühiskond hinge

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) peapiiskop Andres Põder ütles Eesti Vabariigi 95. aastapäevale pühendatud jumalateenistuses, et ennekõike vajab ühiskond hinge

Andres Põder

“95 aastat tagasi pandi nurgakivi meie rahva suurimale ühisele ettevõtmisele – Eesti Vabariigile. Iseseisvusmanifest, mida täna taas kuulsime, sõnastas aluspõhimõtted, millele uus riik pidi toetuma ja visiooni, milline välja nägema,” ütles peapiiskop. “Leidus neidki, kes selles sammus kahtlesid ja seda kõlbmatuks pidasid. Ometi võime nüüd, ligi sajand hiljem, olla tänulikud ja uhked iseseisvuse üle,” lisas ta.

“Jätkates oma ühiskonna kujundamist, peame ikka ja taas silmas pidama, et meie elukorraldus toetuks juba pandud alusele ja sobituks nurgakiviga, mille täpsustajaks ja täiendajaks on põhiseadus,” sõnas Põder. “On julgustav, et eesti kaitseväelased, kohtunikud ja riigijuhid annavad tõotuse olla ustavad põhiseaduslikule korrale. Kodanikena tunneme end kindlana siis, kui teame, et ühise kodu ehitamisel ei unustata vundamenti, mõõdulinti ega loodi, ei toimita enesekeskselt ega hoolimatult,” lisas ta.

“Kuidas võis juhtuda, et ehitajad nurgakivi kõlbmatuks tunnistasid? Kas puudus neil kvalifikatsioon? Või jätkus neil alltöövõtjaina huvi ja arusaamist vaid neile vajaliku materjali suhtes? Kas ei talita vahel ka meie nii? Kas ei tundu olemasolu vaimsed alused argielus tihti tühiste ja ülearustena?” küsis Põder. “Nurgakivi oli hoopis iselaadne, kellegi teise – arhitekti või töödejuhataja – kavandatud ja valmistatud. Ilmne on, et hooneehitajad ei arvestanud tervikuga,” lisas ta.

“Ka iseseisvusel ja omariiklusel on tähendus ja väärtus vaid palju laiemas seoses – üldinimlikkuse ja inimeseksolemise kontekstis. Kui selle unustame, ei aita ka parim õiguskorraldus või majanduslik edukus. Ennekõike vajab ühiskond hinge,” sõnas peapiiskop.

“Ehk ei seisa meie rahval ees sellised katsumused, nagu üheksakümmend viis aastat tagasi,” avaldas peapiiskop lootust. “Ometi tuleb igal põlvkonnal ja igal inimesel kanda oma koorem ja lahendada oma probleemid. Austades iseseisvuspäeval Eesti Vabariigi rajajaid ja vabaduse eest võidelnuid, tänagem ja austagem Jumalat, kes meie elule on andnud aluse. Sellele toetudes võime tänagi öelda: “Eesti, sa seisad lootusrikka tuleviku lävel!” sõnas ta.

Head Uudised GoodNews