1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Film
  4. Eesti inimesed soovivad kodustelt suurtelt ekraanidelt näha peamiselt uusi filme
Eesti inimesed soovivad kodustelt suurtelt ekraanidelt näha peamiselt uusi filme

Eesti inimesed soovivad kodustelt suurtelt ekraanidelt näha peamiselt uusi filme

87% Eesti inimesi tahab koju soetatud suurelt teleekraanilt vaadata uusimaid hittfilme, samas kui spordiülekandeid soovib võimalikult suurelt ja kvaliteetselt näha vaid alla poole küsitletutest, selgub rahvusvahelise uuringufirma OMD Snapshots Balti riikide telerivaatamise uuringust.

“Eestis on hetkel ostetavastest teleritest ühed kõige populaarsemad suurused 55” ja 65” ekraanidiagonaaliga telerid, mis on võimelised edastama 4K resolutsioonis pilti,” kommenteeris Samsung Eesti juht Toomas Tiits. “Kuna 4K sisu on sel aastal muutunud varasemaga võrreldes palju kättesaadavamaks, soovivad inimesed tehnoloogia arenguga kaasas käia ning maksimaalset vaatamiskogemust saada eeskätt just filmidest.

Eriti filmilembesed on Eesti naised, kellest lausa 89% usuvad, et uusi hittfilme peaks vaatama kõrgresolutsiooniga ekraanidelt. Meestest on sama meelt 84%. Kui meeste jaoks on üsna määrav ka spordiülekannete kvaliteet (58%), siis naised ei pea spordi vaatamist suurelt ekraanilt nii tähtsaks – vaid 29% vastanutest arvas, et detailiderohke spordi nägemine on oluline.

“Ligi pooled vastanud meestest ja naistest soovivad vaadata koduselt suurelt ekraanilt kvaliteetselt ka muusikavideoid ja kontserte,” ütles Tiits. “Vaieldamatult on Balti riikide seas Eesti inimesed oma 87 protsendiga kõige suuremad filmiarmastajad – kui 83% lätlastest vaataks kodus suurelt teleriekraanilt filme, siis leedukatest vaid 73%.”

Uue teleri ostul peab 89% inimestest pildikvaliteeti oluliseks teguriks, 40% aga tunnistas, et tegelikult nad ei tea, milline tehnoloogia tagab parima teleripildi. Toomas Tiits soovitab uue teleri ostul kindlasti jälgida, et see toetaks 4K resolutsiooni.

“Viimasel paaril aastal on pilditehnoloogiate arendamisel toimunud oluline läbimurre, mistõttu kuvavad kaasaegsed ekraanid kuvada erakordselt ilusaid värve. Uusim QLED tehnoloogia suudab sajaprotsendiliselt taasesitada kogu värviruumi, mistõttu saab iga vaataja võimalikult täpse ettekujutuse sellest õhustikust ja värvidemängust, mida režissöör on soovinud filmis edasi anda,” selgitas Tiits. “Kuna telerite pildikvaliteet on juba täna väga kõrgel tasemel, muutub tavakasutaja jaoks aina olulisemaks ka telerite lisavarustus – näiteks tõi Samsung kevadel turule QLED teleri, mille puhul saab kõik lisaseadmed ühendada vaid ühe praktiliselt nähtamatu optilise kaabli abil ja kõikide seadmete juhtimiseks kasutada vaid üht teleripulti.”

Samsungi tellitud teleriuuringu viis Eesti elanike seas läbi OMD Snapshots, uuringus osales 500 inimest. Eestis, Lätis ja Leedus samaaegselt läbi viidud küsitluse eesmärk oli välja selgitada, milliseid omadusi inimesed moodsate telerite juures kõige rohkem hindavad ning milleks nutitelerite erinevaid tehnoloogilisi võimalusi kasutavad.

Head Uudised GoodNews