1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kirjandus
  4. Eesti kauneimad raamatud selgunud
Eesti kauneimad raamatud selgunud

Eesti kauneimad raamatud selgunud

Eesti kauneimad raamatud selgunud6. veebruaril kell 17 kuulutatakse Eesti Rahvusraamatukogus välja 2013. aasta kauneimad Eesti raamatud ja antakse üle ka Eesti Kirjastuste Liidu auhind „Aasta raamatusõber 2013”.

Traditsioonilistel raamatudisaini konkurssidel „25 kauneimat Eesti raamatut” ja „5 kauneimat Eesti lasteraamatut” sõeluvad asjatundlikud žüriid läbi suure osa Eesti aastasest raamatutoodangust, et kauneimatest kauneimad välja selgitada. Tänavu esitati 25 kauneima raamatu võistlusele 156 raamatut 69 kirjastajalt. 5 kauneima lasteraamatu konkursile esitasid 20 kirjastajat 35 raamatut.

Millised olid siis aasta 2013 raamatukujunduse trendid?

„Vähem oli laual mahukaid kunstialbumeid, rohkem läbimõeldud, žanri piire painutavat aimekirjandust. Luule kaanetamises on ilutsemine andnud ruumi kontseptualismile ja minimalismile, taandunud on memuaristika ja kokaraamatute uputus – vähesedki näited rõhuvad pigem nutikusele kui mahule või eelarvele. Ning siirast rõõmu tegi žüriile nn harilike jutukate kaaneillustratsioonide tõusev tase ning uute või vähemasti siinmail vähepruugitud trükitehnikate ning -materjalide järjest osavam ja sihipärasem kasutus,” kommenteeris 25 kauneima žürii esimees Asko Künnap Eesti Kujundusgraafikute Liidust.

„Raamatute tase oli ühtlaselt hea. Ei saa nuriseda halva trükikvaliteedi ega vale paberivaliku üle. Paljud tuntud tegijad lähevad ainult paremaks ja ei väsi, ei hakka ennast kordama – küllap see töö on lihtsalt nii tore. Juurde on tulnud noori illustraatoreid ja kujundajaid, aga mitte eriti palju. Nende värske lähenemine lisab konkursile sära, ” ütles 5 kauneima lasteraamatu žürii esimees, Vabagraafikute Ühenduse liige, Anu Kalm.

Žüriide välja valitud võiduraamatutest valisid konkursside kaks korraldajat Eesti Rahvusraamatukogu ja Eesti Lastekirjanduse Keskus ning ürituse sponsor Antalis omakorda auhinnasaajad.

6. veebruaril enne auhindade üleandmisest toimub Rahvus aamatukogu suures konverentsisaalis seminar raamatute kujundamisest. Asko Künnap räägib kirjanduse kaanetamisest ehk kuidas esikaane abil raamatut müüa ja Mart Anderson paneb raamatukujundused raiepakule, andes ülevaate eelmisel aastal Eestis ilmunud
raamatute kujundustest.

2013. aasta kauneimaid raamatuid saab näha Rahvusraamatukogu 6. korruse näitusesaalis, nagu ka Eesti Kirjastuste Liidu liikmete 2013. aasta menuraamatuid ja Soome Instituudi vahendusel Eestisse jõudnud Soome 2012. aasta kauneimaid raamatuid. Väljapanek jääb avatuks 28. veebruarini. Eesti kauneimaid raamatuid saab vaadata veel ka aprilli alguses Tallinna raamatumessil Rahvusraamatukogus. Aasta jooksul eksponeeritakse neid Eesti ja välismaa raamatukogudes, Balti raamatumessil Riias, Frankfurdi ja Bologna raamatumessidel ning mujal. „25 kauneimat Eesti raamatut” osalevad maailma kauneimate raamatute konkursil Leipzigis.

Esimene kauneimate raamatute võistlus toimus Eesti Riikliku Kirjastuse 1956. ja 1957. aasta toodangust 25 kunstiliselt kujunduselt ja polügraafiliselt teostuselt parima raamatu selgitamiseks. Selle korraldas Eesti Vabariiklik Polügraafiatööstuse ja Kirjastuste Teaduslik-Tehniline Ühing.

Alates 1999. aastast korraldatakse kauneimate raamatute konkursse Eesti Kujundusgraafikute Liidu, Eesti Rahvusraamatukogu, Eesti Kirjastuste Liidu ja Eesti Lastekirjanduse Keskuse koostööna.

Konkursside läbiviimist toetavad Eesti Kultuurkapital, Hasartmängumaksu Nõukogu, Antalis, Altia Eesti, Heidelberg Baltic Finland, trükikoda Greif, Printon trükikoda, Rahva Raamat, Soome Instituut, Värska Vesi. Eesti kauneimate raamatute kodulehekülg.

Head Uudised GoodNews