1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Eesti Kirjandusmuuseumi Eesti Rahvaluule Arhiiv ja Viru Instituut koguvad Virumaa liisusalme
Eesti Kirjandusmuuseumi Eesti Rahvaluule Arhiiv ja Viru Instituut koguvad Virumaa liisusalme

Eesti Kirjandusmuuseumi Eesti Rahvaluule Arhiiv ja Viru Instituut koguvad Virumaa liisusalme

„Üks kits läks üle vee…“, „Kivi, paber, käärid…“, „Vanamees, vanamees 66…“, „Entel-tentel…“ ehk Eesti Kirjandusmuuseumi Eesti Rahvaluule Arhiiv ja Viru Instituut koguvad Virumaa liisusalme.

10. septembril, vanavanemate päeva eel kuulutavad Eesti Kirjandusmuuseumi Eesti Rahvaluule Arhiiv ja Viru Instituut välja Virumaa liisusalmide kogumise, millest oodatakse osa võtma kõiki – vanaemadest-vanaisadest lasteaialaste ja nende vanemateni.

Liisklugemisi ehk liisusalme ehk mängualgusesalme on kasutatud mängudes püüdja, lugeja või mängu alustaja väljaselgitamiseks. Neid võib neid lugeda niisama, iseenda lõbustamiseks või mängudele rütmi andes. Selliselt levivad lõbusad salmikesed ühelt lastepõlvkonnalt teisele, siiski muutuvad salmid ja nende harrastamine aegade jooksul.

Vanemarhivaar Kadri Tamme sõnul on liisusalme kogutud korduvalt ka varem, alates 1920.–1930. aastatest kuni 2007. aasta koolipärimuse kogumise võistluseni. „Nagu muu folkloor, peegeldavad ka liisklugemised maailma, aega ja kultuuri, milles nad eksisteerivad. Nüüdse küsitlusega püütaksegi täpsemat ülevaadet saada Virumaa salmitraditsioonist ja selle muutumisest.“

Liisusalme saab saata nii veebivormi täites, meilitsi kui ka paberposti teel. Vastuseid oodatakse hiljemalt 15. novembriks, parimatele on ka auhinnad. Kaastööd arhiveeritakse ning vastaja nõusolekul avaldatakse Viru Instituudi kodulehel ja Eesti Rahvaluule Arhiivi andmebaasides.

Veebivorm vastamiseks asub siin.

Vastuseid võib saata ka e-postiga (kratt@folklore.ee) ning postiga: Eesti Rahvaluule Arhiiv, Eesti Kirjandusmuuseum, Vanemuise 42, 51003 Tartu, märksõna „liisusalmid“. Küsitluskava saab alla laadida siit.

Head Uudised GoodNews