1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Eesti kultuuri tutvustamiseks maailmas jagati ligi 436 000 eurot
Eesti kultuuri tutvustamiseks maailmas jagati ligi 436 000 eurot

Eesti kultuuri tutvustamiseks maailmas jagati ligi 436 000 eurot

KulKultuuriminister Urve Tiidus kinnitas programmi „Eesti kultuur maailmas“ 2014. aasta I taotlusvooru toetused kogusummas 435 965 eurot. Kokku sai toetuse 56 projekti.

„Seekordses taotlusvoorus paistsid silma eeskätt muusikavaldkonda puudutavad projektid nagu eesti muusikute ja koosseisude kontsertturneed ning esinemised välismaal toimuvatel rahvusvahelistel festivalidel ja konkurssidel. Samuti oli mitmeid tugevaid rahvusvahelisi koostööprojekte kunsti- ja disainivaldkonnast,“ märkis programmi komisjoni esimees, Kultuuriministeeriumi välissuhete nõunik Reet Remmel.

40 000 euroga toetati sihtasutust Eesti Kontsert Eesti-Hiina koostööprojekti „Eesti muusika Hiinas 2014/Hiina muusika Eestis 2015“ läbiviimiseks. Musiccase OÜ sai toetust 30 000 eurot, et tutvustada välismaal Tallinn Music Weekil edukaks osutunud artiste. SA Eesti Kaasaegse Kunsti Eesti Keskust toetati 27 000 euroga Eesti programmi läbiviimiseks Peterburis toimuval Manifesta 10 kunstibiennaalil, mille jaoks sai ühtlasi toetust ka MTÜ Rundumi projekt. Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskus sai erinevate rahvusvaheliste koostööprojektide elluviimiseks toetust 23 000 eurot.

Teatrivaldkonnas sai suurima toetussumma NO99, kes saab 25 000 euro toel osaleda Tampere teatrifestivalil ning Eesti kultuurifestivalil Nantes´is. Ühendus R.A.A.A.M. sai sõidukulude katteks 8000 eurot toetust, et esineda lavastustega „Kuningas sureb“, „Soolo“ ja „Fenomen“ rahvusvahelistel festivalidel Teheranis, La Pazis, Londonis ja Varnas. Näitekirjanduse valdkonnast toetati 5000 euroga Mihkel Raua näidendi „American Monkey“ lavastamist USA-s Tampa teatris Freefall.

Programmist toetati suures mahus kuue Eesti koori välisesinemisi. Grammy laureaat Vox Clamantise kontsertreise Austriasse, Saksamaale, Luksemburgi, Jaapanisse, Venemaale ja Prantsusmaale toetati 17 130 euroga. Klaaspärlimäng Sinfonietta kontsertreise Leetu, Lätti ja Itaaliasse toetati 14 600 euro ulatuses. Lisaks toetati 13 500 euroga kammerkoor Collegium Musicale osalemist Karuizawa rahvusvahelisel muusikafestivalil Jaapanis, kus tuleb muuhulgas esiettekandmisele Erkki-Sven Tüüri „Missa brevis“. Grammy laureaat Eesti Filharmoonia Kammerkoor sai programmist 12 880 eurot toetust, et esineda Eesti festivalil Nantes´is. Kammerkoor Voces Musicales sai programmist 11 000 eurot välisesinemisteks Brüsselis ja Londonis. Nii Hortus Musicuse kui ka Heinavankri sel aastal toimuvaid väliskontserte toetati programmist 10 000 euroga.

Muusikavaldkonnas toetati ka mitme eesti bändi esinemisi välismaal. Popi ja Roki Instituut läheb kontsertturneele USA-s 6000 euro toel. Lisaks toetatakse Svjata Vatra, Bombillaze ja Ro:Toro esinemist Venemaal rahvusvahelisel muusikafestivalil Dikaya Myata kokku 5400 euroga. Odd Hugo välisesinemisteks Saksamaal, Hollandis ja Venemaal anti programmist toetust 2240 eurot.

Disaini-ja arhitektuurivaldkonnas pidas komisjon vajalikuks 6000 euroga toetada moekunstnik Marit Ilisoni osalemist 29 Hyéres`i moe- ja fotograafiafestivali finaalis Prantsusmaal. Tanel Veenre sai programmist 3000 eurot tuge soolonäituste korraldamiseks välismaal. KOKO arhitektid said programmist 1500 eurot toetust, et osaleda nelja finalisti hulgas MIPIM-i auhinnatseremoonial Cannes´is ning teha Helsingi ja Tallinna ühisseminaril Eesti arhitektuuri tutvustav ettekanne.

Taotlusvoorus jäi komisjonile silma ka mitmed jätkusuutlikud rahvusvahelised koostööprojektid. Näiteks sai Kunstikriitika Kombinaat MTÜ 8453 eurot Riias toimuva Artishoki biennaal 2014 „A+B=AB14“ eesti kunsti näituse väljapanekuks. Programmist anti 8000 eurot rahalist toetust Fine 5 Tantsuteatri külalisesinemistele Kanadas, Venemaal ja Valgevenes. Teine Tants MTÜ sai toetust 4960 euro ulatuses koostööprojekti „Outside the box“ läbiviimiseks Hollandi ja Saksamaa tantsu ja teatri praktikute ja teoreetikutega. Allika Kunstikeskuse partnernäituste „The Hypnotist Collector“ korraldamiseks Tallinnas ja Barcelonas eraldati tööde transpordiks kokku 3000 eurot.

Programmist toetati eesti mängu- ja dokumentaalfilmide väljaminekut Prantsusmaale ja Jaapanisse . Ilmar Raagi mängufilmi „Kertu“ osalemist Jaapanis Euroopa filmipäevadel ning filmide „Mandariinid“ ja „Üheshingamine“ prantsuskeelsete koopiate valmistamist filmide esitluseks Pariisis toetati kokku 6000 euroga. Nukufilmi osalemist Annecy rahvusvahelisel filmifestivalil ning MIFA turul toetati aga 2700 euroga.

Programmi „Eesti kultuur maailmas“ eesmärk on Eesti kultuuri rahvusvahelistumine ja kultuuriekspordi soodustamine, Eesti tutvustamine maailmas kultuuri kaudu ja võimaluste loomine Eesti loovisikutele, kultuurikollektiividele ja loomeettevõtjatele rahvusvahelisele areenile jõudmiseks. Programmi selle aasta kogumaht on 750 000 eurot. Järgmise taotlusvooru tähtaeg on 30. aprill 2014.

Kõikide programmist „Eesti kultuur maailmas“ I voorus toetuse saanud projektidega saab tutvuda siin.

Head Uudised GoodNews