1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Eesti kunstiprojekt “Vabadus 21. sajandil” sõidab maailmaturneele
Eesti kunstiprojekt “Vabadus 21. sajandil” sõidab maailmaturneele

Eesti kunstiprojekt “Vabadus 21. sajandil” sõidab maailmaturneele

Raul Meel projekti avaüritusel Kumus kõnet pidamas

Eesti Vabariigi 100. aastapäevale pühendatud kunstiprojekt “Vabadus 21. sajandil” sõidab kohe pärast teoste valmimist augustis näitustele nii Eestis kui välismaal. Esimene välisnäitus avatakse 29. augustil Saksamaal Münchenis.

20 Eesti tippkunstnikku on alates möödunud aasta augustist Eesti Litograafiakeskuses loonud sadat kunstikogumikku, milles igaühes on 20 suuremõõdulist vabadusest inspireeritud teost. Esimesena näidatakse ühte kogumikku välispublikule ajaloolises Müncheni Künstlerhausis, kus algavad samal ajal ka rahvusvahelised litograafiapäevad.

Jüri Arraku Vabaduse lähenemine valmis kõige esimesena

Projekti kuraatori ja Eesti Litograafiakeskuse juhi Jaak Visnapi sõnul on kunstnike eesmärk viia kaasaegne Eesti kunst maailma. “Graafika võimaldab meil jõuda korraga paljudesse kohtadesse. Eesti Vabariigi 100. sünnipäev ja sellega kaasnevad kultuurisündmused üle maailma annavad selleks hea võimaluse,” lisas ta. “Meil töötame selle nimel, et Eesti kunstnike Vabaduse-teosed jõuaks ka Berliini, me räägime läbi galeriidega Lätist, Kanada ja Singapurini ning samas ootame lisaks küllakutseid ja ettepanekuid välisriikides elavatelt eestlastelt ja Eesti sõpradelt.”

Kadri Kangilaski

Kui välisnäituste korraldamise osas töö alles käib, siis paljud Eesti tuuri asukohad ja kuupäevad on juba paigas. Nii jõuab näiteks vabadusekunst alates sellest sügisesest Narva, Raplasse, Paidese, Võrru, Pärnu ja mujalegi. Lahtine on veel teoste esmaesitluse aeg Tallinnas. Alates 31. oktoobrist on näitust võimalik näha ka Tartus Eesti Rahva Muuseumis.

Jaan Toomik ja tema teos Ise

Visnapi sõnul on 20 kunstnikku kaasava ühispingutuse eesmärk näidata seda, et Eesti kunst on elujõuline ja ei vaja abirattaid. “Kogu meie projekt on üles ehitatud põhimõttele, et Eesti kunst on nii hea, et inimesed tahavad seda näha ja omada. Samas on erilist julgust üles näidanud need kunstisõbrad, kes ostsid loodava kunsti juba ette ära ainuüksi autorite nimesid teades,” lisas ta.

Fotorealist Maarit Murka käed on nagu päris

“Vabadus 21. Sajandil” kogumikku on kaasatud Eesti kaasaegse kunsti tipud. Oma teosed on juba loonud kunstnikud Raul Meel, Jüri Arrak, Leonhard Lapin, Marko Mäetamm, Kiwa, Laurentsius, Kadri Kangilaski, Evi Tihemets, Peeter Allik, Jaan Toomik, Ivar Kaasik, Tarrvi Laamann, August Künnapu ja Maarit Murka.

Meri on Ivar Kaasiku loomingus alati olulisel kohal olnud

Müncheni näituse kohta rohkem infot SIIT!

Head Uudised GoodNews