1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. EESTI LIPU PÄEV I Põlluaas: meie trikoloor on võitluse- ja võidulipp
EESTI LIPU PÄEV I Põlluaas: meie trikoloor on võitluse- ja võidulipp

EESTI LIPU PÄEV I Põlluaas: meie trikoloor on võitluse- ja võidulipp

Riigikogu esimees Henn Põlluaas sõnas Eesti lipu 136. aastapäeva puhul hommikul Toompeal Kuberneri aias toimunud pidulikul lipuheiskamisel, et eestlased on oma lipult saanud tuge ja julgust ning koonduvad selle alla, et teha tööd oma riigi ja rahva hüvanguks.

Põlluaasa sõnul ei tähista me tänavu lipu ümmargust aastapäeva, aga aeg on eriline siiski. „Oleme üle elanud ootamatu viiruserünnaku, meil on olnud enneolematult rasked kuud. Õnneks käitusime me targalt ja ükski kriis ei kesta igavesti,“ ütles Põlluaas tervituskõnes.

Ta lisas, et üks, mis kestab ja peab läbi aegade kestma jääma, on Eesti riik ja riigilipp. „Meie kolm lipuvärvi – sinine, must ja valge, ühendavad meie rahvast, tugevdavad ühtekuuluvustunnet ja eestlaste rahvusvaimu läbi põlvkondade.“

Esimene sinimustvalge lipp valmis 1884. aasta kevadel. 4. juunil sai see Otepää kirikus pidulikult sisse õnnistatud ja pühitsetud. „See pühadus saadab teda kustumatult,“ sõnas Põlluaas.

Riigikogu esimehe sõnul on Eesti trikoloor ka võitluse- ja võidulipp. „Ta on läbinud Vabadussõja ja võitluse kommunistliku režiimi vastu. Me oleme saanud sellelt tuge ja julgustust. Sini-must-valge lipu all tahame me alati kohusetunde ja tahtega seista ning teha tööd oma riigi ja rahva hüvanguks. Lipu isamaalik vaim ja aated ühendagu Eesti rahvast põlvest põlve. See on meie tuleviku lipp, mida me ehitame üheskoos. On uhke ja ilus seista meie imekaunite rahvusvärvide all,“ rääkis Põlluaas.

Riigilipu piduliku heiskamise tseremoonial ütles õnnistussõnad EELK peapiiskop Urmas Viilma ja tervituskõnega esines ka Eesti Lipu Seltsi esimees Jüri Trei.

Kuberneri aeda olid üles rivistatud vahipataljoni, Kaitseliidu, Naiskodukaitse, akadeemiliste organisatsioonide, noorkotkaste, kodutütarde, skautide, gaidide, koolide ja seltside ning ühingute liputoimkonnad. Mängis Kaitseväe orkester.

Lipu heiskamist assisteerisid Tartu Jaan Poska Gümnaasiumi ja Eesti Muinsuskaitse Seltsi esindajad, kes said Riigikogu ja Eesti Lipu Seltsilt kingiks pidulikud kandelipud.

Vaata ka Riigikogu esimehe Henn Põlluaasa videotervitust ja kõne tervikteksti.

Head Uudised GoodNews