1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Eesti Meremuuseum avab Paksus Margareetas uue näituse „Jäine väljakutse“
Eesti Meremuuseum avab Paksus Margareetas uue näituse „Jäine väljakutse“

Eesti Meremuuseum avab Paksus Margareetas uue näituse „Jäine väljakutse“

Foto: Paul Nicklen
Foto: Paul Nicklen

4. veebruaril avatakse Paksu Margareeta suurtükitornis näitus „Jäine väljakutse“, mis viib vaataja polaarretkele. Näitus koosneb kahest osast: National Geographicu fotograafi Paul Nickleni fotoseeriast „Polar Obsession“ ja Eesti polaarränduri Timo Palo retke Põhjapooluselt Teravmägede saarestikku kirjeldavast väljapanekust. Näituse avamisel esitletakse ka Timo Palo raamatut „Jäine teekond. Omal jõul põhjapooluselt maismaale“.

End polaarse eluslooduse suursaadikuks nimetav Paul Nicklen kasvas üles Põhja-Kanadas, väikeses inuiti kogukonnas. Täna rändab ta oma ekspeditsioonidel maailma otsa, et teha harukordseid lähivaates fotosid polaarsetest liikidest, nende eluviisidest ja paikadest.

Näitusel on eksponeeritud ligi 60 Nickleni erakordset kaadrit, kust peegelduvad polaarloomade iseloom ja käitumine ning nende jäise maailma habras keskkond. Fotosid täiendavad Nickleni mõjusad kommentaarid.

Paul Nicklen
Paul Nicklen

Näituse „Jäine väljakutse“ teine osa põhineb Eesti polaarränduri Timo Palo polaarmatkal põhjapooluselt Teravmägede saarestikku. Fridtjof Nanseni ja Hjalmar Johanseni 1895. aasta retke eeskujul suundus Timo Palo koos norralase Audun Tholfseniga enam kui sada aastat hiljem põhjapooluselt Teravmägede suunas, et see teekond esmakordselt ainult inimjõul ja kõrvalise abita läbida lõpuni. 22. aprillist kuni 3. juulini 2012 kestnud polaarretk läheb kirja 2014. aasta Guinnessi rekordite raamatusse.

Näitusel saab aimu, mida tuli sel ekstreemsel 1620 km pikkusel teekonnal kogeda – alates ebakindlast jalgealusest, näljast ja pakasest kuni jääkaru rünnakuni. Väljas on ekspeditsiooni varustus, teiste seas ka telk ja meresüst Kolakas. Süsta saab katsuda ja sinna sisse istuda! Samuti on võimalik minna telki, pugeda magamiskotti ja kuulata, kuidas tuul karutara nöörides vihiseb ja jää praksub.

Näituse avamisel esitletakse ka Timo Palo raamatut „Jäine teekond. Omal jõul Põhjapooluselt maismaale“. See on enam kui 300 lehekülge mõtteid, tundeid ja mälestusi, koos paljude piltidega.

Näitusele „Jäine väljakutse“ on loodud ka haridusprogramm erinevatele kooliastmetele, lisaks toimuvad kolme kuu vältel mitmed temaatilised sündmused. Lastele teeb muuseumi avastamise põnevamaks seljakoti mäng, kus koti sees leiab erinevaid ülesandeid. Seljakoti saab muuseumi kassast.

Näitus jääb avatuks kuni 27. aprillini.

Head Uudised GoodNews