1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Eesti Muusika Päevad tutvustavad Tallinn Music Weekil eesti nüüdismuusikat
Eesti Muusika Päevad tutvustavad Tallinn Music Weekil eesti nüüdismuusikat

Eesti Muusika Päevad tutvustavad Tallinn Music Weekil eesti nüüdismuusikat

EMP_250pixEesti Muusika Päevad korraldavad tänavu 28. ja 29. märtsil Tallinn Music Weeki raames kaks esitluskontserti, mis tutvustavad praeguste eesti heliloojate muusikat siinsele publikule ja loovad ka uusi rahvusvahelisi kontakte. Esimest korda toimub koostöökontsert Rootsi festivaliga Göteborg Art Sounds, mille eesmärk on lähendada nüüdismuusikat teiste muusikstiilidega.

Mustpeade majas toimuval Eesti Muusika Päevade esitluskontserdil saab reedel, 28. märtsil kell 19 kuulda René Eespere, Mirjam Tally, Märt-Matis Lille, Arash Yazdani, Marianna Liigi, Mariliis Valkoneni ja Weekend Guitar Trio muusikat. Mustpeade majas toimuva esitluskontserdi kunstilised juhid on helilooja Erkki-Sven Tüür, Klassikaraadio peatoimetaja Tiia Teder ja Eesti Muusika Infokeskuse juht Evi Arujärv. Nende valik võimaldab igal aastal saada ülevaate eri põlvkondades eesti heliloojate loomingust, kes parasjagu aktuaalsed, sealjuures väga heade eesti muusikute esitustes.

Improkoor Häikijad
Improkoor Häikijad

Lisaks juba traditsiooniks kujunenud heliloojate autorikavadele keskenduvale esitluskontserdile korraldab Heliloojate Liit laupäeval, 29. märtsil kell 20 Rotermanni kvartali Uues jahulaos koostöös Rootsi festivaliga Göteborg Art Sounds (GAS) esitluskontserdi, kus nüüdismuusika saab kokku improvisatsiooni ja jazzmuusikaga. Kontserdi kuraator on GAS Festivali kunstiline juht, rootsi helilooja ja helikunstnik Staffan Mossenmark, kes on oma paljude eksperimentaalsete teoste hulgas loonud näiteks Kontserdi 24-le jäätiseautole ning Kontserdi 100-le Harley Davidsoni mootorrattale.

Eesti Muusika Päevade ja GAS Festivali esitluskontserdi kavas esinevad improkoor Häikijad Anne-Liis Polli juhendamisel, unikaalse koosseisuga nüüdismuusika ansambel Una Corda (klavessiin, harf, kannel). Esimese avaliku ülesastumise teeb jazzumeeste Peedu Kassi, Raun Juurika ja Andre Maakeri trio Armada (kontrabass, klahvpillid ja kitarr). Rootsist tuleb Tallinn Music Weekile end näitama eksperimentaalne trio koosseisus Harald Svensson, Isabel Sörling ja Staffan Svensson (klahvpillid, vokaal ja trompet elektroonikaga). Sarnaselt GAS Festivalile on ka Tallinn Music Weeki raames toimuva kontserdi eesmärk lähendada eri muusikalisi žanreid ning avastada uusi, ebatraditsioonilisi kontserdipaiku.

Armada
Armada

Tallinn Music Week on muusikatööstuse valdkonna spetsialistide kohtumispaik, mis omandab Baltimaade, Ida-Euroopa ja Põhjamaade piirkonnas aina suuremat tähtsust. 27.–29. märtsil 2014 toimuvad muusikatööstuse teemaline konverents ja paljusid muusikastiile hõlmavad kontserdid üle linna, sh Eesti Heliloojate Liidu kureeritavad Eesti Muusika Päevade esitluskontserdid.

Kõigi Tallinn Music Weeki kontsertide korraldajad kutsuvad kontserte kuulama oma valdkonnas ja muusikastiilis olulisi võtmetegelasi. Eesti Muusika Päevade esitluskontserdi puhul on kutsutud külaliste seas peamiselt uue muusika ja eksperimentaalmuusika festivalide kunstilised juhid ja korraldajad. Lisaks käib kontsertidel palju olulisi muusikaajakirjanikke ja muusikatööstuse tegelasi, keda nüüdismuusika huvitab kaudsemalt. Eesti Muusika Päevade kontserdid on hea platvorm heliloojatele, aga ka interpreetidele ja ansamblitele, kes seal üles astuvad – ja kel on suur võimalus, et hiljem kutsutakse eesti muusikaga kavasid esitama välisfestivalidele.

Eesti Muusika Päevad (EMP) on juba 35 aastat olnud üks olulisemaid siinsete heliloojate loomingule keskenduvaid festivale. Festival Eesti Muusika Päevad korraldab esitluskontserte Tallinn Music Weekil juba viiendat korda.

Tallinn Music Weeki esitluskontsertide pääsmed, samuti Eesti Muusika Päevade piletid ja passid on saadavad Piletilevis.

Kogu Eesti Muusika Päevade kava leiab SIIT!

Head Uudised GoodNews