1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Eesti Noorsooteatri uue hooaja esimesed kaks uuslavastust esietenduvad 5. septembril
Eesti Noorsooteatri uue hooaja esimesed kaks uuslavastust esietenduvad 5. septembril

Eesti Noorsooteatri uue hooaja esimesed kaks uuslavastust esietenduvad 5. septembril

Eesti Noorsooteatris esietendub laupäeval, 5. septembril, kaks uuslavastust: Toon Tellegeni jutukogumikul põhinev lavastus „IRIKKIRI” ja „Tagurpidi” Priit Pärna kihiseva huumoriga koomiksiraamatu põhjal.

Taas tegutsevad Eesti Noorsooteatris Tiina Mölder ja Christin Taul, kelle käe all valmis siin paari hooaja eest Salme Reegi auhinnaga pärjatud lavastus „(p)ÖÖ”. Seekord toovad nad publiku ette hollandi kirjaniku Toon Tellegeni jutukogumikul põhineva lavastuse „IRIKKIRI”, liigutav lugu sõprusest, kirjadest ja olemasolemisest vaatajale alates viiendast eluaastast. Lavastus käsitleb sügavaid küsimusi, kuid läheneb neile mänguliselt.

„Kui ma mõtlen millestki, siis kas see on olemas ka mujal kui minu peas?” selgitab Tiina Mölder. „Samas võib mõelda olemasolemisest kui mängust. Mäng on ideede jagamine, koos vaimustumine, üksteise ideedega kaasa minemine, nende edasi kasvatamine.”

„Olemas olemine seostub ka ühise keele otsimise ja jagamisega,” lisas Christin Taul. „On tore kogeda kellegagi midagi koos, mitte ainult vanemate, ka sõpradega. Erinevad vanused leiavad lavastusest erinevaid asju.”

Autor Toon Tellegen, tõlkija Vahur Aabrams, dramatiseerija Andri Luup, lavastajad Christin Taul ja Tiina Mölder, kunstnik Keili Retter, helilooja Ülo Krigul, valguskunstnik Oliver Kulpsoo. Mängivad Laura KukkSteffi PähnJevgeni Moissejenko ja Taavi Tõnisson.

Leino Rei käe alt jõuab lavale Priit Pärna mitmekihilise huumoriga koomiksiraamatu „Tagurpidi” (1980) dramatiseering, mida on oodatud vaatama teatrisõbrad alates seitsmendast eluaastast. Kord otsustas poiss nimega Ants teha edaspidi kõike tagurpidi ja hakkas Tagurpidi-Antsuks. Sest teha nii nagu kõik teised on igav, aga teha teistmoodi on põnev ja ootamatu.

„Kui me raamatu dramaturg Donald Tombergi ja kunstnik Kaspar Jancisega ette võtsime, siis imestasime ikka ja jälle, kuivõrd kihiline ja rikas on iga viimne kui pilt selles raamatus,” rääkis Leino Rei. „Tollane aeg kubises vastuoludest ja see kõik on autorit inspireerinud. Me oleme lähtunud peamiselt siiski Antsu loost, kes otsib läbi tagurpidi maailma iseennast ja oma teed. See on autoril olemuslikult täpselt tabatud – lapsed armastavad vastanduda, esitada tüütuseni küsimusi.”

Pärna loomingut ei ole teatris tõlgendatud just tihti, kuid visuaalteatrivorm pakub selleks palju võimalusi. Tagurpidi-Antsu osas on Doris Tislar, mängivad veel Lee TreiMait Joorits ja Risto Vaidla.

Autor Priit Pärn, dramatiseerijad Donald Tomberg, Leino Rei, Kaspar Jancis, lavastaja Leino Rei, kunstnik ja helilooja Kaspar Jancis, videokunstnik Sander Tuvikene, liikumisjuht Viktor Lukawski, helikujundaja Mait Visnapuu, valguskunstnik Rene Liivamägi.

Eesti Noorsooteatri lavastusliigiliselt mitmekesine 69. hooaeg pakub uuslavastusi nii väike- ja koolilastele kui noortele ja täiskasvanutele. Lisaks Priit Pärna koomiksiraamatule tõlgitakse teatrikeelde ka Betti Alveri luuletus, oodata on kaht dramatiseeringut ning üht dokumentaalmaterjalidel põhinevat lavastust, lavale jõuab ka mitu uut eesti näidendit. Maikuus toimuvale rahvusvahelisele visuaalteatrifestivalile Tallinn Treff eelneb seekord Balti visuaalteatri esitlusfestival.

Alates hooajast 2020/21 kannab NUKU teater nime Eesti Noorsooteater. Teatri juurde kuuluvad Nukuteatrimuuseum ja kahe aasta tagant toimuv rahvusvaheline visuaalteatrifestival Tallinn Treff, viiakse läbi haridusprogramme, kohtumisõhtuid ja loenguid.

Head Uudised GoodNews