1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Eesti Pärimusmuusika Keskus osales maailmamuusikamessil WOMEX
Eesti Pärimusmuusika Keskus  osales maailmamuusikamessil WOMEX

Eesti Pärimusmuusika Keskus osales maailmamuusikamessil WOMEX

Maarja Nuut Womex'il Foto: folk.ee
Maarja Nuut Womex’il
Foto: folk.ee

22.-26. oktoobrini toimunud maailmamuusikamessi  külastas tänavu läbi aegade suurim eestlaste delegatsioon. Lisaks keskuse meeskonnale, kes hoolitses messil püsti pandud eesti pärimusmusmuusikat ja artiste tutvustava messiboksi eest, olid kohal ka muusikud ise, et luua otsekontakte arvukate muusikapromootorite ja kontserdikorraldajatega.

Kuna esmakordselt oli Womexi muusikafestivali põhiprogrammis esinemas eesti artist – viiuldaja Maarja Nuut – oli huvi eesti muusika ja artistide vastu tavapärasest suurem.  Eesti Pärimusmuusika Keskuse boksis toimusid iga päev väiksed improviseeritud showcased, kus kohalesõitnud muusikutel oli võimalus oma oskusi näidata. „Saime just tänu Eesti boksis tehtud etteastetele mitme festivaliga väga head kontaktid ja mitmega neist käivad hetkel läbirääkimised. Kõige suurem ja oluliseim neist oli  kutse Folk Alliance konverents/showcase’le Kansas Citys, Ameerika Ühendriikides“, rääkis Sandra Sillamaa oma ansambli Trad.Attack! kordaminekutest.

Ka Duo Malva/Kirsipu esindaja Kulno Malva hindas oma osalemist Womexil väga kordaläinuks ja vajalikuks. „Kuna Womexil on kohal kogu maailmamuusika turustamise ja loomisega tegelejate koorekiht, siis on taolistel üritustel osalemine nii Eesti Pärimusmuusika Keskusel kui muusikutel ülioluline“, rääkis ta. Oma bändiga loodud kontaktide hulka võis Malva hinnangul kokku lugeda kümnetes.

Eesti delegatsiooni tipphetkeks kujunes Maarja Nuudi esinemine Womexi päevases põhiprogrammis. Vaatamata suhteliselt varajasele kellaajale oli Maarja kontserti vaatamas täismaja publikut, kes kontserdi soojalt vastu võttis. Ka Maarja etteastele järgnes mitmeid kontserdi- ja tuuripakkumisi, koostööpakkumisi agentidelt, teistelt artistidelt ning suur huvi välismeedia poolt. „Kokkuvõtlikumalt saab tulemusi mõõta umbes 6 kuu möödumisel sündmusest, sest lähema 3 kuu  jooksu on see aeg kui kinnitatakse enamus järgmisel hooajal toimuvate festivalide programme“, kommenteeris talle osaks saanud tähelepanu Maarja Nuut ise. Sarnaselt teistele muusikutele on ka Maarja arvates osalemine Womexil piiritagusest tähelepanust huvitatule  muusikutele  kohustuslik. „Just seal saab parima ülevaate maailmamuusikatööstuses tegutsevatest inimestest ning sealsetest arengusuundadest“, sõnas ta.

Nii muusikute kui muusikaasjatundjate arvates oli hästi õnnestunud ka Eesti boks, mis paistis teiste seas silma oma läbimõeldud kontseptsiooni ja looduslähedusega.

Lisaks  Maarja Nuudile võtsid tänavusest messist osa sellised eesti artistid nagu, Aparaat, Curly Strings, Duo Malva & Kirsipu, Mari Kalkun, Torupilli Jussi Trio, Paabel, Svjata Vatra, Ro:Toro, Trad.Attack ja Zetod.

Projekt sai teoks MTÜ Eesti Pärimusmuusika Keskuse, Kultuuriministeeriumi, Eesti Kultuurkapitali, Eesti Muusika Arenduskeskuse, MTÜ Eesti Muusika Eksport koostöös.

Head Uudised GoodNews