1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Eesti saadab Ukrainasse humanitaarabi
Eesti saadab Ukrainasse humanitaarabi

Eesti saadab Ukrainasse humanitaarabi

1438996_90649266Eesti saadab Ukrainale enam kui 120 000 euro väärtuses humanitaarabi, sealhulgas generaatoreid, magamiskotte ning väli- ja haiglavoodeid.

Eesti otsustas vastuseks Ukraina humanitaarabipalvele saata sõja konfliktipiirkonnas ümberasunud elanikele humanitaarabi, Eesti saadetav abi sisaldab generaatoreid, õhusoojendeid, konditsioneeri, magamiskotte ning väli- ja haiglavoodeid. Humanitaarabi saadetise väärtus on üle 120 000 euro.

Ühine Euroopa Liidu abi üleandmine toimub 27. jaanuaril Dnepropetrovskis, kuhu lisaks Eestile saabuvad saadetised ka Lätist, Saksamaalt, Soomest ja Prantsusmaalt.

Auto Eesti abisaadetisega asub Ukraina poole teele reedel. Pühapäeval suundub Ukrainasse Eesti saadetise vastuvõtmiseks ja üleandmiseks Eesti päästemeeskonna (EDRT) ekspert Peeter Eylandt. EL-i abi vastuvõtmiseks ja jagamise korraldamiseks lähetatakse Ukrainasse EL koordineerimismeeskond, kuhu kuulub ka EDRT ekspert Enn Eberg.

Päästeameti peadirektori asetäitja Alo Tammsalu sõnul on oluline sellistes kriisiolukordades abiks olla. “Kui meil on praegu olemas võimekus teisi aidata, siis me peaksimegi seda ka tegema, aidates sellega ära hoida kõige hullem. Loodame, et Eestil ei lähe sellist abi kunagi vaja, aga kui peaks minema, siis tean, et ka teised tulevad meile samamoodi appi,” sõnas Tammsalu.

Välisminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul on olukorra leevendamine Ukrainas Eesti jaoks sel aastal humanitaarabi andmisel kõige olulisem prioriteet. „Olukord on raske ja konflikti eest põgenevatel inimestel on puudus igapäevaeluks vajalikust. Muidugi me aitame, kuidas võimalik on,“ ütles ta.

Humanitaarmissiooni rahastab välisministeerium arengukoostöö ja humanitaarabi vahenditest.

Jaanuari keskel pöördus EL-i humanitaarabi ja elanikkonnakaitse direktoraat liikmesriikide poole palvega abistada Ukraina rahvast talvetingimustes toimetulemisel. Eesti vastas palvele positiivselt.

Mullu eraldas välisministeerium humanitaarabina Ukraina konfliktis kannatanute abistamiseks ning sisepõgenike olukorra leevendamiseks 515 000 eurot.

Head Uudised GoodNews