1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Eesti suurmeistrid õpetavad Narvas parmupilli mängima
Eesti suurmeistrid õpetavad Narvas parmupilli mängima

Eesti suurmeistrid õpetavad Narvas parmupilli mängima

28. oktoobril kell 11 jõuab Narva muuseumisse mööda Eestit parmupillihullust külvav Parmupillipäev. Eesti Pärimusmuusika Keskus korraldab parmupillimängule pühendatud õppepäeva nii Virumaa algajatele kui kogenud parmupillihuvilistele.

Parmupilli laupäevakul saavad selgeks kasulikud mänguvõtted, uus repertuaar, jämmitakse ning päeva lõpus saab ühises orkestris parmupillikontserdi maha pidada. Parmupilli on võimalik laenata ja osta kohapeal,  vajalik eelregistreerimine. Meeleolukatesse õpitubadesse tagab sissepääsu Narva muuseumi pilet vastavalt nende hinnakirjale.

Parmupillipäeval jagavad õpetusi Eesti parimad mängumeistrid Merike Paberits ja Juhan Suits. Merike Paberits julgustab kõiki uudishimulikke ja tulihingelisi parmupillifänne üle Eesti kohale tulema: „Usin harjutaja võib parmupillil mitmesuguseid lugusid esitada. Kõigepealt tuleb aga omandada mänguvõte. Ilma selleta võib sõna otseses mõttes vastu hambaid saada, kui metallist leheke huulte vahel oskamatult liikuma tõmmata.“ Paberitsi kogemused näitavad, et juba ühe päevaga on võimalik ka kõige algajamal parmupillitinistajal mõni tuntum polka või valss selgeks saada.

Teadaolevalt kuulub Eestis parmupilli mängimise magistrikraad vaid kahele parmupillivirtuoosile, Juhan Suits on üks nendest ning ta on ka Parmupillipäeval kohal. Suurmeister Suits jagab esimesi nõuandeid: „See pisike muusikariist on kunagistel külapidudel olnud üks kõva peo- ja soolopill. Põneva ja pika ajalooga instrumenti on ka väga põnev õppida, sest inimesed ehk ei tule selle peale, et parmupill heliseb suuresti tänu keele ja kurgu valitsemisele. Eks Parmupillipäeval igaüks ise kogeb ja näeb, kuidas need kaks kehaosa põriseva parmupilli võimsalt kõlama panevad.“

Täpsem ajakava ja registreerimine www.folk.ee/opistu. Kursusele registreerimine kestab 27. oktoobrini. Parmupill on soovitav kaasa võtta, kuid samuti on võimalik harjutamiseks pille kohapealt laenata ja lausa osta.

Head Uudised GoodNews