1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Eesti Vabariigi 100. sünniaastapäeva eel esitleti retrotramme Johan ja Jüri
Eesti Vabariigi 100. sünniaastapäeva eel esitleti retrotramme Johan ja Jüri

Eesti Vabariigi 100. sünniaastapäeva eel esitleti retrotramme Johan ja Jüri

Tallinna Linnatranspordi AS esitles Eesti Vabariigi 100. sünniaastapäeva eel  Kadriorus retrotramme Johan ja Jüri, mis said oma nimed Eesti Vabariigi sõjavägede ülemjuhataja Johan Laidoneri ning Eestimaa Päästekomitee liikme Jüri Vilmsi auks.

Ajalooliste trammide Kadrioru liinile toomine on plaanipäraselt kulgenud. Möödunud aasta oktoobris tegi 3. liinil esimese sõidu retrotramm Konstantin, mis sai oma väljanägemise 1930ndatel aastatel Dvigateli tehastes toodetud trammidelt. Vahetult enne jõule läksid liinile Jaan ja Julius ning  täna, Eesti Vabariigi 100. sünniaastapäeva eel, saadeti teele retrotrammid Johan ja Jüri. Lähiajal läheb liinile ka kuues retrotramm, mis hakkab kandma nime Ernst.

TLT juhatuse esimees Enno Tamm kinnitas, et esimese iseseisvusaja väärikate poliitikute ning ühiskonnategelaste nimed saanud retrotrammid on linlaste ja Tallinna külaliste poolt hästi vastu võetud. „TLT  eesmärk oli retrotrammidega põlistada Eesti iseseisvusvõitluse ajalugu ning avaldada austust neile, tänu kellele elame vabas Eestis,“ ütles Tamm.

Leping retrotrammide ehitamiseks sõlmiti AS-iga Ühinenud Depood 2016. aasta oktoobris. Trammid kujundati läinud sajandi esimese poole ühissõidukite välisilmet ning interjööri jäljendavalt ja varustati tänapäevase tehnoloogiaga. Lisaks täna sõitma hakanud trammidele on nimelise trammi saanud Konstantin Päts, Jaan Poska ja Julius Kuperjanov. Viimasena jõuab liinile tramm Ernst Jaaksoni mälestuseks.

Kuue retrotrammi projekteerimise ja ehituse maksumus on ligi neli ja pool miljonit eurot.

Head Uudised GoodNews