1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Eesti Vabariigi iseseisvuspäevaks vermiti mälestusmedal
Eesti Vabariigi iseseisvuspäevaks vermiti mälestusmedal

Eesti Vabariigi iseseisvuspäevaks vermiti mälestusmedal

Eesti Vabariigi iseseisvuspäevaks vermiti mälestusmedalKollektsioonmüntide ja -medalite vermimisega tegelev Eesti Mündiäri vermis Eesti Vabariigi aastapäeva puhul mälestusmedali, millel on kujutatud Eesti rahvast sümboliseeriv võitleja.

Eesti Vabariigi iseseisvuspäeva medali autorid on tuntud Eesti kunstnikud Tiiu Pirsko ja Mati Veermets. Mati Veermetsa sõnul sai medali läbivaks kujundusmotiiviks tuli. “Tuli kannab endas väga palju sümboolseid tähendusi nagu võitlus ja võit, kodukolle ja märgutuli, leek südames ja lootus,” kirjeldas loovideed Veermets.

Eesti vabariigi iseseisvuspäeva medali avaküljel on kujutatud kogu eesti rahvast sümboliseeriv mehefiguur, kes toetub parema käega maasse löödud mõõgale ning hoiab vasakus käes kõrgele tõstetud leegitsevat tõrvikut.

“Võitlus on läbi ja lahing on võidetud ning nüüd tuleb hoida tuld ehk lootust ja tulevikku,” selgitas Veermets. Medali tagaküljel on läbi leekide tõusev Eesti riigi sünniaasta 1918. Medal on vermitud vase-tsingi sulamist.

Kokku sai veebruaris vermitud 9999 Eesti Vabariigi iseseisvuspäeva mälestusmedalit, mida saab tellida tasuta.

“Käesoleval aastal tähistab eesti Mündiäri 10. tegutsemisaastat, mille puhul otsustasime kinkida Eesti elanikele, sealhulgas ajaloo- ja kollektsionääridele medali, mis on pühendatud Eesti Vabariigi iseseisvuspäevale,” ütles Eesti Mündiäri juhataja Sigrid Varemäe.

Lähtudes õigluse põhimõttest, saab Varemäe sõnul tellida ainult ühe tasuta iseseisvuspäeva medali ühe majapidamise kohta. Tellimusi täidetakse vastavalt tellimuste saabumise järjekorrale. Vabariigi iseseisvuspäeva tasuta medaliga saab tutvuda aadressil www.tasutamedal.ee. Medal on saadaval ainult Eesti Mündiäris.

Eesti Mündiäri on ka varasematel aastatel Eesti ajaloole tähelepanu pööranud, andes välja mitmeid medalikollektsioone. 2010. aastal Eesti Vabariigi aastapäeva eel jõudis kollektsionäärideni Eesti tähtsaimatele ajaloosündmustele pühendatud erimedalite kogu „Eesti ajaloopärand“, mis jäädvustas Eestile olulisi ajaloosündmusi. 2011. aastal anti välja praeguselt Eesti alalt leitud haruldaste müntide kollektsioon “Eesti mündid läbi aegade”. 2013. aasta oktoobris avati Eesti esimesele presidendile pühendatud kullatud meenemedaliga uue ajaloolise medalite sarja “Eesti tuntud inimesed”.

Eesti Mündiäri tegeleb kollektsioonmüntide ja -medalite müügiga. Eesti Mündiäri kuulub 1994. aastal Norras asutatud Samlerhuset Groupile. Ettevõte tegutseb 14 erineval turul Euroopas ning Hiinas. Kollektsioonimüntide valdkonnas teeb Samlerhuset Group koostööd riiklike rahapadadega ja rahvusvaheliste suurürituste organisaatoritega nagu FIFA ja IOC. Samlerhuset Group on Norra Rahapaja ja Berliinis toimuva World Money Fair’i kaasomanik.

Head Uudised GoodNews