1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Eestis etendub tuntud soome lavastaja Teemu Mäki “Muutujad”
Eestis etendub tuntud soome lavastaja Teemu Mäki “Muutujad”

Eestis etendub tuntud soome lavastaja Teemu Mäki “Muutujad”

Septembri lõpus etendub Tallinnas ja Tartus tuntud soome kunstniku ja lavastaja Teemu Mäki lavastus “Muutujad”, kus viis inimest räägivad oma kogemusest seoses soo määratlemisega. Laval on nii soovahetajaid kui ka need, kes ei soovi üldse enda sugu määratleda.

Soomes kõneainet tekitanud dokumentaalne teatrilavastus “Muutujad” / “Transformations” tegeleb maskuliinsuse ümberkirjutamisega, naiselikkuse ja soolise mitmekesisuse teemadega. Lavastus tõstab õhku küsimuse, kes üldse võib defineerida sugu ja mis võivad olla sellise defineerimise tagajärjed?

Teemu Mäki, “Muutujate” lavastaja ütleb: “Inimesed ja ühiskonnad toimivad suuresti sugude baasil. Minu meelest on naiseks või meheks või kellekski kolmandaks olemise küsimus iga üksikisiku igapäevases elus ülioluline. Mõned reageerivad määratud soorollidele kohandumise teel, teised aga tõstavad mässu ja loovad endale uusi võimalusi, taasluues iseennast.”

“Muutujate” peaosas on Helsingis tegutsev stand-up koomik Jamie MacDonald. Jamie on Kanada päritoluga transsooline mees, kes etenduse vältel kõige põhjalikumalt oma soovahetamise loo avab.

Lavastus selgitab erinevaid mõisteid sugude duaalses maailmas. Selgub, et kaks sugu ei ole ilmselgelt piisavad määratlemaks inimesi sellena, kes nad tegelikult on. Valdavalt tunnustatakse nais- ja meessugu, samal ajal kui äärealadel olevatele inimestele saab osaks diskrimineerimine, alavääristamine ja füüsiline vägivald. Näiteks on USAs uuringute kohaselt iga 500s inimene transsooline ja Soomes alustab aastas soovahetusprotsessi 400 inimest.

Etendused toimuvad 25. ja 26. septembril 2017 Tallinnas (Vaba Lava teatrisaalis) ja 28. septembril Tartus (ERMi teatrisaalis). Pärast 26. septembri etendust toimub ka avatud diskussioon osalejate, publiku ja vastava valdkonna ekspertide vahel. Etendus on eestikeelsete subtiitritega ja kestab 2 tundi ja 30 minutit koos vaheajaga.

Head Uudised GoodNews