1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. EESTLASED KODUS I Välisministeeriumi andmeil on peaaegu kõik naasta soovinud eestlased nüüd kodus tagasi
EESTLASED KODUS I Välisministeeriumi andmeil on peaaegu kõik naasta soovinud eestlased nüüd kodus tagasi

EESTLASED KODUS I Välisministeeriumi andmeil on peaaegu kõik naasta soovinud eestlased nüüd kodus tagasi

Tänasel videopressikonverentsil andsid välisminister Urmas Reinsalu ja välisministeeriumi konsulaarabi büroo direktor Tiina Kallasmaa ülevaate koju naasvate eestlaste abistamisest.

„Konsulaarkriisi haripunkt on läbi: viimastel nädalatel on koju jõudnud need pea 3000 inimest, kes meiega ühendust võtsid. See tähendab, et peaaegu kõik välismaal viibinud ja koju naasta soovinud Eesti alalised elanikud on tänaseks seda teinud. Meile teadaolevalt on tänahommikuse seisuga jäänud 61 inimest, kes veel transporti vajavad. Nendega jätkavad välisministeerium ja meie välisesindused suhtlust individuaalselt,” ütles välisminister Urmas Reinsalu.

Reinsalu sõnul algab nüüd periood, kus Eestisse liikumine on katkenud transpordiühenduste ja kehtestatud karantiinireeglite tõttu väga keeruline ja läheb ilmselt veelgi keerulisemaks. „Me ei tea, kaua see kestab, aga tuleks arvestada, et reisivõimalused on oluliselt piiratud vähemalt maikuu keskpaigani või veel kauem,“ sõnas ta.

Välisminister Reinsalu rõhutas, et Eesti piirid jäävad Eesti kodanikele ja alalistele elanikele alati avatuks. Hetkel peaaegu olematuid reisivõimalusi ja viiruse levikut arvestades palub välisministeerium siiski reisivajadust äärmiselt hoolikalt kaaluda. Eriti puudutab see koroonaviiruse riskigruppi kuulujaid. Välismaal viibides tuleb järgida kohalike ametivõimude juhiseid ning veenduda, et ei rikutaks ka eriolukorra jooksul viisa ja muid välisriigis viibimise tingimusi.

Konsulaarabi büroo direktor Tiina Kallasmaa rõhutas, et välisministeerium abistab välismaal hätta sattunud inimesi, sealhulgas loomulikult ka neid, kes vajavad abi koroonaviiruse leviku tõttu — näiteks kui muutub ootamatult olukord riigis, kus viibitakse. „Meie ööpäevaringne hädaabiliin +372 5301 9999 jätkab tegevust ning loomulikult saab pöörduda ka meie saatkondade poole. Samuti tasub jätkuvalt olla kontaktis reisi- ja transpordifirmadega,“ kinnitas Kallasmaa.

Head Uudised GoodNews